Asrock X399M Taichi är världens första, kanske enda, Micro-ATX-kort för AMD Threadripper. Ett perfekt alternativ för dem som vill bygga små kraftpaket.
Det är sällan som moderkort för riktigt högpresterande komponenter krymps ned till under ATX-format. Det har dock hänt, och när vi då har granskat produkterna har det ofta handlat om kraftigt bantade kort. Detta är i sig naturligt med tanke på att mindre format innebär mindre utrymme för komponenter. Likaså finns det undantag.
När Asrock lanserade X399M Taichi var detta det första mATX-kortet för AMD Threadripper på marknaden. Nu, lagom inför den andra generationen av Threadripper, fick vi ett exemplar av kortet.
Stabil grund
Som väntat, baserat på TR4-sockelns storlek, är detta moderkort minst sagt fullpackat med komponenter. För att driva allt detta stabilt har Asrock tryckt in en 8+3-fasers strömdesign och både en P8- och en P4-anslutning. De båda sistnämnda är till och med bättre placerade ur installationssynpunkt än på flera fullstora moderkort.
Bredvid vardera långsidan av processorsockeln på X399M Taichi finner vi två minnesbanker, för maximalt 64 gigabyte DDR 3-minne i frekvenser på upp till 3 600 megahertz. När det gäller internminnet var moderkortet mycket tacksamt att arbeta med, det fungerade med samtliga våra fyrkanalers paket. Likaså identifierade det maximal hastighet i merparten av alla tester. Kortet har även en mycket bra BIOS med gott om inställningsmöjligheter. Framför allt kunde vi finjustera CAS-värdena men även till fullo hantera frekvens med mera.
I detta läge var systemet helt stabilt
När det gäller processorn kunde vi med moderkortet köra den i en fast frekvens om fyra gigahertz över alla kärnor med strömstyrkan satt till 1,325volt och ett automatiskt strömjusteringsintervall från 200 millivolt och uppåt. I detta läge var systemet helt stabilt.
På moderkortet finns tre stycken stålförstärkta PCIE Gen 3 x16-platser, varav vi kan använda två för CLI eller CFX. Den tredje platsen sitter alltför nära för att tre grafikkort ska kunna användas. Lösningen innebär dock att vi får flexibilitet, då vi kan använda två grafikkort som tar tre kortplatser var i anspråk.
Förutom detta finns hela tre stycken Ultra M.2-platser. En är placerad mellan de både övre PCIE-platserna medan de andra två är placerade mellan minnesbankerna och 24-pinnars ATX-anslutningen. Det är en riktigt smart lösning, som gör det lätt att komma åt platserna även när systemet är fullt utrustat. Likaså har Asrock fått in en U.2-anslutning och åtta stycken SATA 3-platser.
Välplanerad IO-panel
På moderkortet finner vi även två stycken anslutningar vardera för USB 2 och USB 3.1. Samtliga dessa har separat ESD-skydd. Dessvärre finns här inte någon frontmonterad USB 3.1 Gen2-port, vilket annars hade varit pricken över i. Däremot har Asrock lyckats få med både en ström- och en återställningsknapp. Där finns även LED-indikator. Förutom detta får du en riktigt bra ljudkrets i form av en ALC1220 med Puritysound 4 och en separat NE5532-förstärkarkrets för den främre ljudanslutningen.
När det gäller IO-panelen har X399M Taichi en nydesignad sköld runt om som ska skydda mot statiska överslag. Där finns också dubbla antennanslutningar kopplade till kretsar för Intel 802.11ac och Bluetooth 4.2. Detta är idag en relativt standardbetonad lösning för trådlös anslutning och den glänser inte på samma sätt som kortet i övrigt.
I övrigt finns här två portar för USB 3.1 Gen2, varav en är Typ C. Du får även hela åtta stycken USB 3.1 Gen1, en kombinerad PS/2-port, fem analoga och en optisk digital ljudanslutning samt dubbla Intel I211AT gigabit LAN-portar. De båda sistnämnda har stöd för teaming.
Den låter oss uppdatera BIOS även utan en processor eller internminne
En annan funktion som vi uppskattar är den så kallade BIOS Flashback-lösningen. Den låter oss uppdatera BIOS även utan en processor eller internminne.
Nu kanske en del undrar över RGB? På den punkten är moderkortet inte så framträdande. Det är egentligen bara kylflänsen över huvudkretsarna som är RGB-utrustad. Du får dock även en RGB-anslutning för separata slingor.
Som alltid när det gäller moderkort från Asrock får vi också tillgång till ett flertal bra program. Det finns sådana för allt från överklockning och fläktkontroll till nätverksoptimering. Och apropå fläktkontroll. På moderkortet finns fem anslutningar för fläktar eller pumpar, vilket räcker gott och väl.
Sammantaget kom Asrock X399M Taichi att verkligen imponera på oss. Det här moderkortet får därför utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.
Av Patrik Wahlqvist
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.
Tillverkare: Asrock, www.asrock.com
Cirkapris: 4 124 kr inkl. moms, 3 299 kr exkl. moms
Format: mATX
Sockel: TR4
Minnesstöd: 4 st DDR4 @3 600 MHz
PCIE: 3 st Gen3 x16
M.2: 3 st
SATA 3: 8 st
Ljud: ALC1220 med Purity Sound 4
Nätverk: 2 st I211AT + Intel AC Wi-Fi