Behöver du ett maximerat moderkort för högsta prestanda? Då kan Asrock Fatality X299 Professional Gaming i9 XE vara svaret, även om vi hade hoppats på lite bättre W-iFi-prestanda.
Nu har moderkort baserade på 2066-sockeln funnits ett tag och tillverkarna har lärt sig av de begränsningar som de första arkitekturerna förde med sig. Den största av dessa gällde att hantera en stabil överklockning för de nyare i9-processorerna med tio eller fler kärnor. Förvisso kunde merparten av de tidigare lösningarna utan större problem nå 4,4 gigahertz, men den praktiska effekten blev lägre, då värmeutvecklingen innebar att kortens skyddsmekanismer började strypa hastigheten. Problemen ska vara ett minne blott med Asrock Fatality X299 Professional Gaming i9 XE. Detta tack vare bättre strömhantering, bättre kylning och tajtare VRM-kontroll.
Ris och ros
Detta fullpackade ATX-kort har en anslutningspanel med delvis nytt utseende. Det tidigare höljet har bytts ut mot en massiv kylfläns som täcker anslutningarna. Framför allt hjälper den till att kyla de underliggande VRM-komponenterna.
När det gäller anslutningar på panelen finns här en PS/2-port, dubbla USB 2-portar samt gränssnitt för Wi-Fi och Bluetooth. Det trådlösa är kortets största svaghet, då det förlitar sig på Intels 802.11ac/BT4.2-lösning. Det är inte något direkt dåligt alternativ, men på ett highend-kort hade vi förväntat oss mer. Nu stannar den maximala överföringshastigheten på 433 megabit per sekund.
För fast nätverk finns bland annat dubbla portar för gigabit LAN baserade på Intel I219V och Intel I211AT. Det har sällskap av en mittplacerad port på tio gigabit per sekund (Aquantia AQC107). Därför kan vi skriva att du får framtidssäkrad nätverksprestanda.
Under dessa anslutningar sitter fyra portar för USB 3.0 och två för USB 3.1 varav en är Typ C. Där finns även en BIOS Flash Back som gör det möjligt att uppgradera BIOS även utan processor eller internminne. Du hittar också en Clear CMOS-knapp samt fem guldpläterade analoga ljudanslutningar och en S/PDIF-port. Den ljudkrets som används är en Realtek ALC1220. Du får vidare en förstärkarkrets (NE5532) för 600-ohms hörlurar. Kortet har även stöd för Creative Sound Blaster Cinema 3 och dess utmärkta mjukvara.
På insidan av IO-panelen hittar vi 13 strömfaser tillsammans med dubbla P8-strömanslutningar. De har sällskap av tre Intersil ISL69138 digitala PWM och en ISL99227B-lösning. Uppgiften är att i realtid övervaka och reglera spänning och värmeutveckling på ett mycket effektivt sätt. Det ska dock noteras att P8-anslutningarna sitter lite trångt, de kan behöva anslutas innan kortet monteras i chassit.
Briljant design
Runt processorsockeln finner vi åtta DDR4-banker med stöd för minnen på upp till 4 400 megahertz. Dessa hanteras av ISL59138 PWM för en jämn strömmatning. När vi testade kunde vi utan bekymmer köra processorn i 4,6 gigahertz över alla kärnor med internminnen som var XMP-konfigurerade för fyra gigahertz.
Förutom detta finns fyra stycken stålförstärkta PCIE Gen3 x16-platser, vilka ger oss möjlighet att ha upp till fyrvägs SLI eller CFX. Beroende på processor och val av grafikkort kommer antalet PCIE-banor att användas på olika sätt, och vid full bestyckning kommer de att fördelas enligt x8/x8/x16/x8. Det finns även en Gen2 x1-plats.
När det gäller lagring finner vi tio stycken SATA 3-anslutningar och tre Ultra M.2-portar, varav två är placerade mellan insticksplatserna. Här hade vi gärna sett någon form av kyllösning för de mer hög presterande korten. Du får även stöd för VROC för separat M.2-baserad RAID som baseras på processorns PCIE-banor.
På moderkortet finns också ytterligare två USB 2, två USB 3.1 Gen1 och en USB 3.1 Gen2. Lite extra intressant är att den sistnämnda levererar upp till 12 V/3 A. Detta ger möjlighet till snabbare laddning än med traditionell 5 V/2 A.
När det gäller kylning har kortet fem anslutningar för fläktar, vilka samtliga är PWM-kapabla. Likaså är samtliga anpassade för en belastning på 1,5 ampere, förutom då anslutningen för processorfläkten, som av någon anledning bara är för 1 ampere.
Sammantaget har vi här ett mycket intressant moderkort. Det kliver ett steg framåt vad gäller stabilitet och överklockning. Därför får det utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.
Av Patrik Wahlqvist
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.
Tillverkare: Asrock, www.asrock.com
Cirkapris: 5 199 kr inkl. moms, 4 159 kr exkl. moms
Format: ATX
Sockel: LGA2066
Minnesstöd: 8 st DDR4 @4 400 MHz
PCIE: 4 st Gen3 x16, 1 st Gen2 x1
M.2: 3 st
SATA3: 10 st
Nätverk: I219V + I211AT + AQC107 + Intel AC WiFi
Strömfaser: 12+1