Har du funderat på att investera i en smart klocka? I så fall är det läge nu. Om du har en Iphone, vill säga. Vi testar Apple Watch Series 4.
Det mesta har förbättrats i Apples senaste klocka. Den är tunnare och snabbare än föregångaren, har en större skärm med mindre ”sorgkanter” och en ny optisk pulsmätare. Men vassa specifikationer är givetvis inte allt. För att en smart klocka ska vara något att ha krävs lång batteritid, intuitiva kontroller och bra applikationer. Apple bockar av det mesta på den fronten, och Series 4 är den första smarta klocka som jag verkligen använder fullt ut.
När jag testade företagets första modell konstaterade jag att den var bra, men långt ifrån oumbärlig. Mycket berodde på att man var tvungen att ladda den stup i kvarten, att den var långsam och att den inte klarade sig på egen hand utan en Iphone i närheten. Dessutom var den ganska seg.
Mycket har givetvis hänt sedan dess. Apple Watch Series 4 behöver också paras ihop med en Applemobil – men samtidigt är den mycket mer självständig än tidigare. Speciellt om du väljer modellen med e-SIM. För mig räcker batteriet ett par dagar vid normal användning och klockan svarar snabbt på samtliga inmatningar.
Bra prestanda under glaset
Processorn i det nya S4-chippet uppges leverera dubbelt så mycket prestanda som S3-processorn i Series 3. Den hanterar Apples egna applikationer riktigt snabbt, men vissa tredjepartsappar är fortfarande segare än väntat.
Vredet på klockans högersida är också uppdaterat. Nu får du haptisk återkoppling (det känns ungefär som när du rullar ett mushjul) när du använder den. Lösningen fungerar riktigt bra och ökar precisionen.
Den ljusstarka skärmen har växt ett par millimeter jämfört med tidigare modeller (från 38 till 40 och 42 till 44 millimeter). Precis som förut kan du välja mellan olika urtavlor som du anpassar på egen hand genom att fylla dem med så kallade komplikationer.
Mängder av information på liten yta
Den nya urtavlan Infograph rymmer åtta stycken och är den jag använder till vardags. I de fyra hörnen har jag placerat väder, en genväg till Apple Music, min nästa händelse i kalendern och information om batteriets status. Inuti den analoga urtavlan hittar vi dagens datum, en favoritkontakt (min fru, vem annars) och Apples hälsoringar i miniatyr.
När det är dags att träna ”svajpar” jag åt vänster och får fram min urtavla med genväg till träningsapplikationen, en graf över min puls och annat smått och gott. Trots all information blir det aldrig rörigt.
Klockan mäter, precis som tidigare, hur aktiv du är under dagarna. Målet är att fylla tre ringar i kategorierna ”rörelse”, ”träning” och ”stå”. Det är fånigt, men sporrar åtminstone undertecknad att ta trapporna istället för hissen och lägga in ett extra träningspass någon gång då och då för att uppnå dagens mål.
Apples egen träningsapp har fått nya aktivitetstyper och fungerar helt okej även utan telefon, men jag skulle gärna se att de utvecklade den ytterligare. Ända sedan Adidas köpte Runtastic och i samma veva avvecklade sitt Micoach-program har jag letat efter en värdig ersättare. Framför allt till Xcell, Adidas pulsmätare som även registrerar steg, acceleration och hur högt du hoppar. Klockan har alla sensorer som krävs för att ge mig lika mycket feedback, nu är det bara upp till Apple eller en tredjepartsutvecklare att införa funktionerna.
Livsviktig för vissa
Apple fortsätter att satsa på hälsorelaterade funktioner. Bland annat används sensorerna i klockan för att detektera om du som bär den ramlar. Så snart klockan registrerar ett (rejält) fall, får du möjlighet att ringa SOS via klockan eller bekräfta att du fallit men är okej, eller ange att du inte fallit och att detektorn hade fel.
Om du inte gör någonting och klockan upptäcker att du är orörlig under cirka en minut efter fallet ringer den själv upp SOS och eventuella nödkontakter du angett i ditt Medicinska ID. Funktionen är avaktiverad för alla som i sitt AppleID angett att de är under 65 år, men den går givetvis att aktivera i efterhand. En vän till en vän har redan haft nytta av funktionen vid ett allvarligt sjukdomstillfälle. Han hade nyligen fått klockan av sin dotter på grund av falldetektorn.
Series 4-klockan kan även ta en form av EKG. Funktionen kommer att läggas till via en mjukvaruuppdatering senare i höst. Åtminstone i USA, där Apple fått ett förhandsgodkännande från U.S. Food and drug administration. Om och när lösningen godkänns för medicinskt bruk av Läkemedelsverket i Sverige återstår att se.
Av Anders Öhman
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.
Tillverkare: Apple, www.apple.com/se
Cirkapris: Från 4 795 kr inkl. moms, 3 836 kr exkl. moms (40 mm-modellen)
Mått: 44x38x10,7 mm
Operativsystem: WatchOS 5
Processor: S4, 64-bit, dubbelkärnig
Trådlöst: Wi-Fi 802.11b/g/n, 2,4 GHz, BT 5.0
Kapacitet: 16 GB
Övrigt: GPS, pulsmätare Bra OLED-skärm, smidigt operativsystem, många smarta hälsofunktioner.