Telefonen har landat. Iphone X, modellen som än en gång ska visa att Apple är en ledare på mobilmarknaden snarare än en följare.
Applefrälsta världen över började hylla Apples svindyra premium-mobil så snart den presenterades. Och nu när de äntligen fått den hemlevererad via UPS fortsätter kärlekssången i diverse forum på nätet. Men det är klart, lägger man drygt 13 000 kronor på en ny telefon kan man väl inte annat än försvara köpet?
Med det sagt har vi ett problem.
Undertecknad tillhör nämligen skaran som köpt telefonen privat.
Jag bytte upp mig från en sliten Iphone 6 Plus. I mitt fall stod valet mellan Iphone 8 Plus och Iphone X. Som IOS-användande teknikidiot behövde jag ingen längre betänketid.
Även om Iphone X må vara värd pengarna när det gäller hårdvaran du får för dem, kan vi väl börja med att konstatera att du kan köpa en riktigt vass telefon för halva pengen. Iphone X är en lyxpryl.
Suverän OLED-skärm
Jämfört med Apples Plus-modeller känns Iphone X ganska liten och nätt, skärmen är högre, men inte bredare, vilket gör att jag inledningsvis saknar skärmytan från min gamla telefon. Den nya OLED-skärmen i X är dock riktigt, riktigt bra och när mobilerna ligger intill varandra med samma IOS-säkerhetskopia installerad är skillnaden markant. Svärtan är djupare, färgerna mer levande och ljusstyrkan förbättrad.
I skrivande stund har jag både glasögon och keps och är dessutom hyfsat orakad. FaceID känner igen mig ändå.
Den enda nackdelen är att OLED-tekniken fungerar bäst rakt framifrån, så snart du vinklar mobilen dras bilden med en blåaktig ton, ungefär som när du applicerar en felaktig vitbalans i ett foto. Jag störde mig ordentligt på det i början, men vande mig efter ett par dagar. Många har ifrågasatt (och hånat Apple för) den svarta fliken i skärmens överkant, där vi bland annat hittar högtalaren för samtal, den främre kameran och Apples hårdvara för ansiktsigenkänning, FaceID. Fliken stör mig dock inte över huvud taget, speciellt inte i uppdaterade applikationer som är anpassade för skärmen. Och FaceID? Funktionen imponerar och prickar rätt på första försöket i åtminstone 95 procent av mina identifieringsförsök. I skrivande stund har jag både glasögon och keps och är dessutom hyfsat orakad. FaceID känner igen mig ändå.
Som du säkert vet har den nya tekniken gjort att Apple vågat ta bort hemknappen och därmed möjligheten att logga in med fingeravtryck. Att äntligen få en Appletelefon med heltäckande skärm är givetvis trevligt, ändå saknar jag hemknappen så mycket att ett byte till Iphone 8 Plus inte känns alltför avlägset. Varför? Jo, med en knapp är det enklare att låsa upp telefonen när den ligger på skrivbordet eller i soffan intill dig, utan att plocka upp den i handen. Med en hemknapp är det enklare att komma åt nederdelen av skärmen med tummen utan att behöva anstränga sig. Och dessutom saknar jag möjligheten att ”dubbelpeka” på knappen för att sänka innehållet på skärmen så att man når de övre delarna i gränssnittet utan att behöva byta grepp eller använda vänsterhanden.
Funktionen infördes dock i den senaste IOS-versionen även för X (du aktiverar den under Hjälpmedel i inställningarna), men rörelsen som krävs för att sänka skärmbilden är ganska onaturlig. Du för tummen från skärmens absoluta underkant och nedåt. Det blir enklare med tiden, men aldrig lika självklart som med en knapp.
Även notiscentret är krångligare att komma åt, åtminstone för enhandsanvändare som undertecknad. Att växla mellan appar är dock enklare än förr.
Kameran imponerar
En vass kamera är ett måste i en ny premium-mobil. Apples senaste modeller har inte gjort någon besviken, men med X har Apple tagit ett rejält steg framåt. Mobilen har två linser, båda med optisk bildstabilisering. Som vanligt blir resultatet bäst i naturligt ljus utomhus, men även här märks förbättringarna, framför allt när det gäller dynamiken. Även inomhus i blandljus lyckas Iphone X bra med vitbalansen och oftast med riktigt fina exponeringar. Och att starta kameran går blixtsnabbt. Brister? Jag hade gärna sett en mer pricksäker autofokus i svagare ljusförhållanden, men den korta tid jag haft telefonen hittills är jag oerhört nöjd med fotodelen i Iphone X. Filmbiten har jag tyvärr endast använt för diverse testfilmer och inte ”i verkligheten”, men även här är resultatet imponerande.
Det finns givetvis oerhört mycket mer att skriva om Iphone X. Som att A11-processorn är snabb som attan och att batteriet ofta räcker ett par dagar, men i det här begränsade formatet avslutar vi med att konstatera två saker.
Iphone X är den dyraste telefonen vi testat. Och den bästa. Därav betyget Toppklass.
Av Anders Öhman
Tillverkare: Apple, www.apple.se
Cirkapris: Från 11 500 kr inkl. moms, 9 200 kr exkl. moms
Skärm: 5,8″ OLED
Upplösning: 2 436 × 1 125 pixel, 458 ppi
Ljusstyrka: 625 cd/m 2
Processor: A11 Bionic
Kamera: Dubbel 12 Mpx-kamera
Mått: 143,6 mm x 70,9 x 7,7 mm
Vikt: 174 g
2 kommentarer
Som vanligt undrar jag varför det inte står ett pip om själva telefonfunktionen. Hur funkar antennen (kan faktiskt vara livsavgörande om man inte bor mitt i smeten), och hur låter telefonhögtalaren (kan vara livsavgörande för den som hör lite dåligt), hur riktningskänslig är mikrofonen (ytterst irriterande för den som måste upprepa sig tusen gånger). Jag sitter med en smart telefon och när jag hör mig för är alla överens om att de smarta telefonerna egentligen är urkass som telefoner men fantastiska som prylar. Därför har också många i min närhet här på fjället – även jag -två telefoner: en fantastisk och en som fungerar.
Telefondelen fungerar utan problem och jag upplever den vare sig bättre eller sämre än min tidigare Iphone 6 Plus. Både vad gäller mottagning och samtalskvalitet. Jag har dock aldrig fått några negativa kommentarer angående ljudkvaliteten från den jag pratat med, vare sig inomhus eller ute i blåsigt väder, så mikrofonen är förlåtande och gör ett bra jobb. Det borde jag givetvis skrivit, så tack för kommentaren. Jag har rest runt en del i landet sedan testet gjordes, men endast längs större vägar och (mindre) tätorter och där har jag alltid haft bra mottagning. Hur det fungerar i ”tuffare” miljöer där det är glesare mellan masterna vågar jag inte svara på, men om det är någon läsare som testat får ni gärna skriva en kommentar.