Antecs tidigare entusiastserie siktar nu på luftflöde, utrymme och estetik till ett konkurrenskraftigt pris. Datormagazin har testat glasprydda Antec P8 med mängder av kylningsutrymme för under tusenlappen.
Trots en tidigare position som gigant på chassimarknaden har amerikanska Antec tagit mindre plats i rampljuset på senare år. Chassit vi testar i den här artikeln, Antec P8, är det senaste tillskottet i en av tillverkarens äldsta och mest populära serier: Antec Performance. Som tidigare exempel i samma serie finns Antec P180 och P280, som båda hjälpte till att sätta Antec på kartan för närmare tio år sedan.
Medan merparten av Antecs tidigare P-modeller har varit rena premiumchassin vill företaget sikta på en konkurrenskraftig prislapp med P8. Chassit kombinerar en minimalistisk yttre design med gott om kylningsutrymme och ett stort fönster i mörktonat glas för att visa upp dina komponenter.
Tonat glas skyltar med dina komponenter
Chassit har en stomme i rostfritt stål, men utsidan varierar i valet av material. Taket och höger chassipanel är tillverkade i svartmålad plåt. Fronten består i sin tur i huvudsak av rejäl, svart plast med en matt yta. Ventiler löper längs med höger och vänster sida av fronten, som luftintag för de dolda frontfläktarna. Längs med vänstersidan finns även dubbla USB 3.0-portar samt uttag för mikrofon och hörlurar.
Med P8 har Antec valt att göra sig av med 5,25-tumplatserna som traditionellt används för optiska läsare eller tillbehör som fläktkontroller. På så sätt frigörs mer utrymme som istället kan användas för kylning. Förutsatt att du inte har ett strikt behov av sådana tillbehör är det här enligt vår mening en ren fördel som tillåter en effektivare design.
Ett förhållandevis nytt tillskott för Antecs del är det gigantiska fönstret som utgör vänster chassisida. Fönstret är tillverkat i härdat glas och sitter monterat med fyra stora tumskruvar. Det faktum att glaset är mörkt tonat innebär att inblicken i chassit blir något mer diskret än med ett helt genomskinligt fönster. Värt att tänka på är exempelvis att fönstret lätt samlar fingeravtryck och kan behöva rengöras regelbundet.
Gott om kylningsmöjligheter
Antec P8 är ett stort chassi för att vara i midi-towerformat, vilket till stor del beror på den rejäla stommen i förhållande till den inre volymen. Det finns totalt sju expansionsplatser för PCIE-kort samt utrymme för fyra 2,5-tums lagringsenheter och/eller två 3,5-tums hårddiskar.
Kylningsmöjligheterna är dock markanta, vilket gör P8 intressant inte minst för dig som vill bygga in vattenkylning. I fronten kan du montera två fläktar på 140 millimeter eller tre stycken på 120 millimeter (tre sådana fläktar medföljer vid köp) bakom ett medföljande dammfilter. Lika många kan monteras i taket, och ytterligare en 120-millimetersfläkt kan monteras i chassits bakre del. Det innebär att det finns utrymme exempelvis för två stora vattenkylningsradiatorer.
Insidan har en öppen och avskalad design som det är enkelt att arbeta med. Nätaggregatet och merparten av lagringsenheterna täcks av en kåpa i svart plåt som gör det lättare att dölja kablarna och därmed frigöra volym för luftflöde. Två av 2,5-tumsenheterna kan monteras ovanpå denna kåpa, vilket gör dem enklare att komma åt vid behov.
På baksidan av moderkortsplåten finns det totalt 20 millimeters marginal till chassits högra sidopanel, vilket är lagom för att dra även tjockare kablar från nätaggregatet och dölja dessa effektivt. Antec har även placerat ut gott om metallöglor för att säkra kabeldragningen med buntband eller kardborreband.
Saknar ljuddämpning
Vad vi definitivt gillar med Antec P8 är att det tydligt visar hur mycket entusiastchassi du kan få för pengarna idag. I skrivande stund kostar chassit cirka 800 kronor inklusive moms, och liknande chassin med bra kabeldragningsmöjligheter och kylningsutrymme från välkända tillverkare hade mycket väl kunnat kosta det dubbla för ett fåtal år sedan.
Med det sagt så är konkurrensen tuff även på chassimarknaden. En konkur rent värd att nämna är exempelvis Fractal Design Define C, som erbjuder liknande specifikationer och kylningsmöjligheter till ett liknande pris. Förutom designen, som är en smaksak, är den största skillnaden att Antec P8 saknar medföljande ljuddämpning, medan Define C saknar ett stort fönster i glas. Antec P8 är fortfarande ett prisvärt chassi väl värt att överväga, men ta en noggrann titt på konkurrensen om du prioriterar ljudnivån hos ditt nästa datorbygge.
Av Carl Holmberg
Tillverkare: Antec P8, www.antec.com
Cirkapris: 800 kr inkl. moms, 600 kr exkl. moms
Chassityp: Miditower
Mått: 443 x 210 x 470 mm
Vikt: 7,4 kg
Hårddiskplatser: 4 x 2,5 tum, 2 x 3,5 tum
Fläktplatser: 6 st (140/120 mm) + 1 st (120 mm), 2 st 120 mm medföljer