Med hjälp av Narrowband Internet of Things kan nu hela landets smarta saker kopplas upp i Telias nystartade nät.
Telia har öppnat Sveriges första rikstäckande nät med tekniken Narrowband Internet of Things (NB-IoT) för dagens och framtidens uppkopplade saker. Enligt Internet of Things forecast 2018 kommer det att finnas runt 30 miljarder uppkopplade saker i världen år 2022 och den globala IoT-marknaden väntas omsätta nästan 500 miljarder dollar år 2020. Med det nya NB-IoT-nätet skapas enligt Telia helt nya möjligheter att utveckla tjänster och lösningar för den uppkopplade och smarta framtiden.
Nya platser
I dag kopplas allt från mobiltelefoner, klockor, bilar, självkörande bussar och stora samhällskritiska företagslösningar upp via kostsam 2G-, 3G- och 4G-teknik. NB-IoT har bättre täckning än dagens nät och strömförsörjningen ersätts av batterier med kapacitet i över tio år. Det gör att uppkopplade enheter nu kan monteras på platser som tidigare saknade täckning eller var svåra att underhålla regelbundet, till exempel långt under jord eller i fjällvärlden, vilket öppnar för helt nya lösningar och funktioner.
– IoT-lösningar kommer att vara enormt viktiga för det digitaliserade samhället. Det sparar inte bara pengar och miljö. Det kan rädda liv, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef på Telia.
– Om olyckan är framme kan man exempelvis via stadens kontrollrum ge räddningstjänsten fri lejd till olycksplatsen genom att ställa om rödljusen, stänga av elen till huset vid brand och se vilken vattenpost i närheten som har bäst tryck. Samtidigt kan boende underrättas via sms och mejl
Global standard
Det nya IoT-nätet bygger på 4G-nätet vilket gör att det har mycket gott skydd mot störningar från andra tekniker. Befintliga basstationer används och i en stor del av dessa har det räckt det med en uppdatering av mjukvaran för att komma igång och i andra har det även krävts anpassning av hårdvaran.
Tekniken är framtidssäkrad med en global standard, precis som 2G, 3G och 4G. Uppgraderingen av nätet har skett tillsammans med Nokia och Ericsson som leverantörer. Telia samarbetar också med Intel när det gäller tekniken för de uppkopplade sakerna.
Telia täcker Sverige
Täckningen är också densamma som för 4G-nätet, vilket innebär mer än 99,9 procent av Sveriges befolkning och över 95 procent av Sveriges yta. Datahastigheten är 200 kilobit per sekund.
– Tillsammans med våra samarbetspartners skapar vi helt nya möjligheter för det smarta samhället. Vi har precis inlett ett samarbete med Kraftringen där vi via NB-IoT samlar in data från fjärrvärme, vatten-, gas- och elmätare från platser där det tidigare inte varit tekniskt eller kostnadsmässigt möjligt. Det ger energibolagen möjlighet att till exempel snabbt upptäcka vattenläckor under jord, som annars skulle riskera att fortgå och resultera i både slöseri med dricksvatten och skador på kringliggande infrastruktur, fortsätter Magnus Leonhardt.
Low Power Wide Area
Narrowband IoT (NB-IoT), även benämnd LTE Cat NB1, är en LPWA-teknik (Low Power Wide Area) som fungerar praktiskt taget var som helst. Den möjliggör enkel och effektiv anslutning av enheter till redan etablerade mobilnät och hanterar små dataströmmar säkert och pålitligt till en låg kostnad. Andra fördelar är mycket låg strömförbrukning, bra täckning i byggnader och under jord, enkel implementering i befintlig mobilnätarkitektur, hög nätverkssäkerhet och tillförlitlighet och låg komponentkostnad.
Det nya NB-IoT-nätet har testats det senaste året på flera ställen i Sverige, bland annat i Västerås av Mälarenergi och i Lund inom ramen för innovationsprojektet Future By Lund. Telia använder den nya tekniken även i Norge och Finland och i Norge har man nu dessutom kört igång LTE-M som komplement till Narrowband IoT. Där är man är först i Norden med tekniken, som är avsedd för enheter som behöver större bandbredd och bättre tvåvägskommunikation än NB-IoT, men har samma egenskaper när det gäller batterilivslängd och täckning.