Ett par av de mest intressanta mobila betalningslösningarna i Sverige är Apple Pay och Samsung Pay. Här går vi igenom hur de fungerar och vad du behöver för att använda mobilen som plånbok.
Av Patrik Brinkhäll
”Cash is king” brukar det som bekant heta. När begreppet myntades var det synonymt med att faktiskt ha fysiska kontanter i fickan. Inte sällan illustrerades det på film med att personen i fråga var innehavare av en stor sedelrulle som visades upp. Kontanthanteringen är dock på väg att ebba ut och plånböckerna har i stort ersatts av korthållare. Nu är kanske även korten på väg ut, då allt fler pratar om att ta betalt för tjänster och varor via mobiltelefonen.
Vi kan redan nu avslöja att de fungerar riktigt bra – om man har en bank som stöder dem
Här granskar vi två av de mest populära mobila betalningslösningarna i form av Apple Pay och Samsung Pay. Vi kan redan nu avslöja att de fungerar riktigt bra – om man har en bank som stöder dem. Det finns dock vägar runt det sistnämnda eventuella problemet, som att skaffa ett kort hos St1. Kanske blir 2018 året då mobilen börjar användas i stor utsträckning för betalningar?
Apple Pay
Apple Pay lanserades i USA under 2014 och sedan hösten 2017 finns tjänsten även tillgänglig i Sverige. Totalt finns den i 20 länder. Med en Iphone och ett kort från medverkande banker, som Nordea eller St1, kan du betala trådlöst i butiker genom att lägga fram telefonen och använda fingeravtrycksläsaren, alltså med NFC-teknik. Betalterminalen måste med andra ord vara förberedd för betalningar via NFC och det är långt ifrån alla som är det idag. Det går även att registrera Rikskuponger och betala med dem på det här sättet, företaget som står bakom det heter Edenred.
För dig som vill köra Apple Pay men inte orkar vänta
Du behöver inte vänta på att just din bank ska ge stöd för Apple Pay utan kan ladda hem St1-appen och där ansöka om ett kort. Därefter kan du få det anslutet till Apple Pay – kortet är kostnadsfritt. Du kommer även att få ett riktigt kort med posten, även om du inte kommer att behöva det. Det räcker alltså inte att till exempel ha ett kort från Visa, utan banken som sådan måste delta i samarbetet med Apple kring Apple Pay.
Kortuppgifterna kommer inte att lagras i klarttext, utan istället skapas något de kallar Device account number
För att använda Apple Pay och använda mobilen som plånbok går du in i Wallet från inställningarna i telefonen och plockar fram ditt riktiga kort och lägger det på bordet. Därefter får du hålla det framför kameran, vilket får telefonen att identifiera kortnummer och utgångsdatum. Det går även att mata in uppgifterna manuellt. Kortuppgifterna kommer inte att lagras i klarttext, utan istället skapas något de kallar Device account number. Har du redan ett kort kopplat till Itunes kan detta enkelt läggas till för användning med Apple Pay.
När kortet har lagts in kan du betala med mobilen bara genom att hålla telefonen nära betalterminalen och använda fingeravtrycksläsaren för att bekräfta, något som inte krävs om det rör sig om mindre belopp. Detta fungerar med alla Iphone från och med Iphone 6, även Iphone SE. Lösningen fungerar även med Apple Watch med Watch OS 4 eller senare. Likaså kan du använda fem olika modeller av Ipad, från Pro till Mini 3, för att betala i appar och på webben. Slutligen kan Macbook Pro med touch-ID användas eller en Mac lanserad senare än 2012, tillsammans med en Iphone eller Apple Watch enligt ovan.
Identifiera dig med fingeravtryck, kod eller ansiktet
Du kan ha flera kort tillagda i Apple Wallet. För att använda kortet som är inställt som standard håller du fingret på touch-ID samtidigt som du placerar telefonens övre del i närheten av kortläsaren. Efter en kort stund får du beskedet att det är klart och en bock visas på skärmen. Detta om du betalar med Iphone 8 eller tidigare.
Betalar du med en Iphone X dubbelklickar du på sidoknappen och tittar mot telefonen om du använder Face ID eller så anger du din kod. Därefter fungerar det på samma sätt som med Iphone 8 eller tidigare.
Betalar du med Apple Watch och ditt standardkort dubbelklickar du på sidoknappen och håller Apple Watch-skärmen ett par centimeter från kortläsaren. Du får bekräftelse på skärmen med även taktil återkoppling från klockan.
För att betala med Apple Pay inuti en app klickar du på knappen för betalning när du ser den symbolen. Kontrollera därefter leveransinformationen och välj ett kort om du inte vill använda standardkortet. Därefter får du bekräfta betalningen och telefonen visar att transaktionen är klar med en bock på skärmen. För varje anslutet kort kan du visa betalningshistorik i Wallet-applikationen.
Samsung Pay
Det var för tre år sedan som Samsung Pay lanserades, och lösningen finns förstås enbart för mobiltelefoner med Android som operativsystem. De bör dessutom ha stöd för NFC, Near-field communication, även om det kan fungera med äldre betalterminaler utan sådant stöd. Den här tekniken härstammar från ett företag som Samsung köpt upp. Det hette Looppay och var de som utvecklade tekniken som får mobiltelefonen att överföra data som om du hade ett vanligt kort med magnetremsa. Tekniken kallades MST, eller Magnetic Secure Transmission, och du kommer då att få skriva in din kod som vanligt. Därför är det smidigare med NFC och till exempel validering via fingeravtrycksläsaren.
För att komma igång med Samsung Pay startar du appen med samma namn och väljer att starta registreringen
Förutom att använda Samsung Pay för betalningar kan du även registrera dina bonuskort och samla poäng, till exempel på Apoteket, Lindex, Åhléns eller Kicks. Tjänsten finns lanserad i totalt 23 länder och den kom till Sverige i april 2017.
Använd kameran istället för att knappa in kortuppgifterna
För att komma igång med Samsung Pay startar du appen med samma namn och väljer att starta registreringen. Du kommer att få bekräfta ett antal villkor, bland annat om personuppgifter. Därefter får du ange hur du ska identifiera dig då tjänsten används, antingen med ögonen, med fingrarna eller med PIN-kod. Därefter är det dags att lägga till det kontokort som ska användas, vilket sker på samma sätt som med Apple Pay, och du kan maximalt lägga till tio kort. Du kan välja att ett kort ska vara förvalt vid betalning. Kameran används för att registrera grundläggande uppgifter från kortet, därefter får du också ange namn och slutligen får du bekräfta ännu mer villkor och avsluta med att använda ditt Bank-ID.
Nu är du redo för att använda telefonen och vald metod för autentisering för att betala med Samsung Pay. Det lagras ingen information om korten i klartext på mobiltelefonen, precis som med Apple Pay.
Identifiera dig med fingeravtryck, ögonskanning eller kod
För att betala med Samsung Pay sveper du nedifrån och upp från hemknappen. Skärmen kan antingen vara låst, i standby-läge eller ha aktiv hemskärm. Har du registrerat flera kort kan du välja vilket som ska användas genom att svepa åt höger eller vänster. Du verifierar din identitet med ditt fingeravtryck, genom att skanna ögat eller genom att ange PIN-kod och håller därefter telefonen intill läsaren för att slutföra. Frågar betalterminalen efter PIN-kod är det kortets PIN-kod som avses.
I Samsung Pay-appen förekommer erbjudanden, och under de veckor vi testade den var de hela tiden desamma.
Fördel Samsung Pay
Apple Pay har enbart stöd för NFC, medan Samsung Pay har stöd för både NFC och MST för magnetkortsläsare. Samsung ger även möjlighet att lägga in medlemskort så att du slipper bära med alla sådana i plånboken. Därför finns det mycket som talar för Samsung Pay, men att Apple-anhängare skulle byta telefon av den anledningen är tveksamt. Därför lär det inte stanna vid en enda framtida lösning, men att använda mobilen som plånbok kommer garanterat allt fler att göra framöver. ♦
Apple Pay |
Samsung Pay |
|
Webbplats |
||
Banker/organisationer som stöder |
Nordea, St1 och Rikskuponger |
Circle K, Danske Bank, Ecster, Eurocard, First card, Handelsbanken, Ica-banken, Nordea, Rikskuponger, SAS Mastercard, SEB, Skandia, Swedbank samt ytterligare tio kortleverantörer |
Vad krävs? |
Apple Watch, Iphone, Ipad, Macbook Pro. Den senaste versionen av IOS, Watch OS eller Mac OS och ett Apple ID inloggat på Icloud |
Samsung Galaxy A5, S7, S7 Edge, S8, S8+, Note 8, S9, S9+ eller Samsung Gear S3 |
Platser |
7-Eleven, Apple, Circle K, Clas Ohlson, Digital Inn, Elgiganten, Joe & The Juice, Lidl, McDonalds, Nordic Choice Hotels, Pressbyrån, Scandic, Shell och Starbucks |
Alla som har stöd för NFC-betalningar eller betalningar via magnetremsa. Det går även att betala på andra ställen som har stöd för kontaktlösa betalningar och som indikerar detta med symboler |
Andra mobila betalningslösningar
Google Pay
Android Pay bytte namn i januari och heter numera Google Pay, men tjänsten finns än så länge inte i Sverige.
Fitbit Pay
Ytterligare en intressant lösning som vi dock inte testat i skrivande stund. I Sverige har följande banker stöd för tjänsten:
• Danske Bank (Mastercard)
• Eurocard (Mastercard)
• Nordea
• SEB (Mastercard)
https://www.fitbit.com/fitbit-pay
1 kommentar
Jag saknar Glase (fd Seqr) i artikeln!