Traditionell lagring av filer är enkelt att förstå sig på, även om filerna placeras i molnet hos molntjänster som Dropbox eller Onedrive. Däremot är det inte fullt lika enkelt att förstå molnlagring i kombination med kryptovaluta. Kortfattat handlar det om att du installerar en mjukvara på din dator och hyr ut valfri andel av ditt lagringsutrymme för andra att använda. Kryptering används, så du inte kan se vad som lagras. Som tack för hjälpen får du ersättning i en kryptovaluta som kallas för Storj-tokens, som betalas ut till din Storj-plånbok. Detta gäller alltså om du vill vara en del av nätverket där alla data lagras. Principen kallar de för ”drive farming”.
Det är också möjligt att bara vara kund och använda det här nätverket för att lagra filer. Då fungerar det som vilken annan molnlagringstjänst som helst, bortsett från att användarnas data inte ligger på servrar som ägs av leverantören utan hos ett godtyckligt antal maskiner ute i buskarna. Filerna lagras inte i sin helhet, utan de delas upp i småbitar och det är inte säkert att alla delar lagras på samma dator.
Står du ut med tanken att använda en sådan form av molnlagring är Storj klart billigare än till exempel Amazon S3 eller Microsoft Azure. Storj kostar 12 öre per gigabyte, Amazon S3 kostar 22 öre och Azure kostar 24 öre. Du betalar exakt för det du använder och du debiteras via kontokort. Konstigt nog går det ännu inte att betala med deras egen valuta, men det kommer att komma. Det här gäller alltså klienten, ifall man använder deras API går det att betala med deras egen valuta, även om man måste skicka ett e-postmeddelande till dem för att få det aktiverat.
Det finns ett REST-baserat programmeringsgränssnitt för att komma åt data på Storj-nätverket. Du testar enkelt på deras webbplats.
Klienten för att dela med sig av lagringsutrymme finns för en rad plattformar, som Raspberry Pi och Synology NAS-enheter. Det finns även en särskild version av FTP-klienten Filezilla som har stöd för Storj-nätverket.
Av Patrik Brinkhäll
Den tryckta upplagan av Datormagazin har en fast avdelning kallad ”Resurser på webben”, där vi tipsar om intressanta lösningar på webben. Detta var en liten smak av föregående nummer (nummer 4-2018 finns i butik och i vår webbshop på https://shop.datormagazin.se).