De som följde The Pirate Bay och rättegången mot dem känner till att vägen till deras undergång var att de tjänade pengar på att tillhandahålla torrents. Dessa inkomster kom uteslutande från annonser, och vi känner förstås till en hel del andra aktörer för vilka annonser är en stor intäktskälla. Men i takt med att annonserna fungerar sämre provar de andra sätt att tjäna pengar, nämligen att låna din processor för att generera virtuella pengar, något som också kallas ”mining”. Den mest kända virtuella valutan är bitcoin, men det finns även många andra, och i det här fallet används den som heter monero.
För att framställa pengar i virtuella valutor krävs processorkraft. I det här fallet används ett Javascript som begagnar din processor för att göra de beräkningar som krävs vid framställningen. Det här är inte helt lätt att upptäcka, men om processoranvändningen skjuter i höjden när du besöker en viss webbplats är det en indikator.
Du kan förstås också använda detta på din egen webbplats för att generera pengar, men det kräver riktigt många besökare för att det ska ge något. Skulle besökarna upptäcka det lär du heller inte få se dem besöka webbsidan fler gånger. Dock, en del kanske är beredda att hjälpa dig om du informerar om saken.
För att göra detta behöver du bara skapa ett Coinhive-konto och lägga in lite Javascript på din sida. Notera att Coinhive är tänkt att användas som en ”miner” på din webbplats. Det är när den används utan besökarens kännedom som det börjar bli lite suspekt.
Förutom att hålla ett öga på hur mycket processorn utnyttjas finns det andra sätt att hantera det här, till exempel genom att använda tillägget No Coin till Chrome. Ett annat är att ta hjälp av en annonsblockerare för att se till att Javascript-koden inte laddas.
Som DMZ-läsare är det intressant att se hur vanligt Javascript används till dessa saker. Koden är, om inte annat, intressant att studera.
Av Patrik Brinkhäll
Den tryckta upplagan av Datormagazin har en fast avdelning kallad ”Resurser på webben”, där vi tipsar om intressanta lösningar på webben. Detta var en liten smak av föregående nummer 12 (nummer 1-2018 finns i butik och på https://shop.datormagazin.se).