Aorus Gaming 7 från Gigabyte är ett imponerande och mycket väl genomtänkt moderkort för alla användarscenarion.
Allt sedan Gigabyte lanserade Auros-konceptet har företaget fortlöpande höjt ribban för funktionspackade, stabila och designmässigt tilltalade moderkort. I samband med lanseringen av AMD:s andra generation Ryzen-processorer har vi haft möjlighet att hårdköra Gigabytes senaste tillskott i form av X470 Aorus Gaming 7 WiFi. Ett kort som kostar runt 2700 kronor och som verkligen har allt som krävs för att göra kortet till en succé.
Fenbaserad kylstruktur
De normalt, oftast överdimensionerade, kylflänsar som omger processorsockeln har bytts ut mot en fenbaserad lösning med över 100 värmeavledande fenor, på ungefär samma sätt som vi är vana att se från CPU-fläktar. Fördelen med denna lösning är att fenorna släpper igenom luft vilket gör dem avsevärt svalare än traditionella lösningar. När vi jämför med ett likvärdigt kort med hel kylfläns och samma belastning så ligger Gigabytes kort åtta grader lägre. Det är imponerande. Den enda nackdel vi kan tänka oss är att fenorna kan samla på sig damm. En fördel är däremot att området som kyls blir mer komprimerat, vilket gör att vi utan några som helst problem kommer åt P8- och P4-anslutningarna uppe i vänster hörn, även när kortet är monterat i ett mindre chassi.
Gigabyte har valt en ny design för huvudchippet, vilken dels är klart effektiv men även klart stilfull
Under flänsarna hittar vi en 10+2 digital Power phase design där var och en av de tio Vcore-faserna hanterar strömstyrkor på upp till 40 amper medan de båda SOC-faserna klarar upp till 50 ampere. Vi kan även konstatera att Gigabyte har valt en ny design för huvudchippet, vilken dels är effektiv men även stilfull med snyggt integrerad RBG-hantering över både logotype och runt kanterna. Detsamma gäller den nya skölden runt IO-panelen.
Kortets integrerade kyllösning av M.2-platserna är riktigt bra. Mellan de tre PCIe x16-platserna finns en 22110- och en 2280-baserad M.2-plats med mycket effektiva och lättinstallerade flänsar som under våra Raid-tester låter diskarna ligga på mer eller mindre maximal prestanda hela tiden. Den lilla ”throttling” som förekommer innebär bara någon enstaka procents hastighetssänkning.
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 har en bra IO-panel
Kortets IO-panel är integrerad i själva skölden vilket underlättar installationen. På panelen hittar vi knappar för ström och reset samt dubbla antennutgångar vilka drivs av Intels 11ac 2×2 WAVE2 vilken dubblerar första generationens överföring för en teoretisk maxprestanda på 1,73 gigabit per sekund. Kortfattat så märker vi en markant skillnad jämfört med tidigare lösningar. Här får vi både högre överföringshastighet men även jämnare prestanda över längre avstånd. Det trådlösa nätverket kompletteras med en gigabitbaserad LAN-port från Intel. Bakpanelen omfattas av dubbla USB 2, sex stycken USB 3.1 Gen1 samt dubbla USB 3.1 Gen 2 varav en är en Typ-C-anslutning. Dessutom finns här fem analoga och en digital ljudanslutning vilka drivs av ALC1220 vilken kompletteras av ES9018Q2C-chip som ger 32 bit, 384 kHz PCM för ett extremt bra ljud.
Vi fortsätter med de interna anslutningarna där vi hittar dubbla USB- och dubbla USB 3.1 Gen 1-portar. Dessutom finns här en frontpanelsbaserad Typ-C Gen 2-port. Här finns även sex SATA3-anslutningar, dubbla RGB- och dubbla RGBW-anslutningar. Och så det viktigaste. Hela nio temperatursensorer och åtta fyra-pinnars hybridanslutningar för vattenpumpar och fläktar av alla slag. Samtliga hanteras av Gigabytes program Smart Fan 5.
Stabil grund för överklockning
Som nämnts har Aorus Gaming 7 tre stålförstärkta PCIe X16-platser vilka körs i X16, X8, X4. Till dessa finns även dubbla X1-platser varav en är placerad överst för att ge möjlighet att använda ett extra diskret kort förutom grafikkorten.
Vi avslutar med vad som kanske är viktigast för merparten av användarna – minnes- och processorhanteringen. Kortet har fyra minnesbanker och integrerat stöd för minnesfrekvenser på upp till 3600 megahertz. Vi använder HyperX Predator 4×8 gigabyte och dessa fungerade klockrent vid denna frekvens. När vi däremot skulle upp i högre frekvenser så fick vi gå över till att bara använda två minnesbanker och då nådde vi upp i 4 gigahertz.
Som processor använde vi AMD Ryzen 7 2700X som vi efter en del trixande lyckades få upp i 4,9 gigahertz med en hårt arbetande Corsairs Hydro Series H150i PRO RGB-kylare. Trots att systemet kördes stabilt i denna hastighet så skulle vi säga att en rekommenderad överklockning, bör ligga någonstans kring 4,5 gigahertz.
Sammantaget är vi riktigt imponerade av Gigabytes kort och även av X470-plattformen som sådan. Vi ser verkligen fram emot kommande bios-uppdateringar vilka troligen kommer att tillföra ytterligare dimensioner.
Tillverkare: Gigabyte, www.gigabyte.com – Cirkapris: 3 000 kr inkl. moms, 2 400 kr exkl. moms – Chipset: X470 – Minnesbanker: 4 st DDR4-3600 MHz – Ljud: Realtek ALC 1220 – Wi-Fi: AC-dualband – Blåtand: Version5 – PCIe: 3 st X16 (X16/X8/X4), 2 st X1 Lagring: 6 st SATA3 + 2 st M.2 – USB: 6 st USB 2, 10 st USB 3.1 Gen 1, 3 st USB 3.1 Gen2