Vi fortsätter rapporteringen från Microsoft Ignite 2018. I dag har vi jobbat mer hands-on med några av nyheterna, framför allt en av de mest intressanta lanseringar – Microsoft Training.
Som de flesta vet har Microsoft alltid varit väldigt förtjusta i utbildningsprogram och certifieringar. Problemet har varit att det är svårt att avvara personal för att hinna gå kurser och nå den nivå som behövs för att klara certifieringarna. Dessutom har lösningarna ofta varit förenade med stora ekonomiska investeringar. Det har inte gjort att intresset svalnat, men att antalet personer som genomgår en full certifiering har minskat.
Det vill Microsoft ändra på. Under Ignite lanserades det första steget i vad som heter Microsoft Training. Det är en komplett lösning som omfattar certifieringar, examen, lärarledda kurser och så helt nya Microsoft Learn. Det sistnämnda ger oss möjlighet att gå kostnadsfria kurser inom olika områden via nätet.
– Fördelen med lösningen är, förutom att den är just gratis, att du som användare kan jobba med kursen när du har tid. Du kanske har en sjukdag hemma, du kanske sitter och väntar på ett flyg eller vill göra något annat på din lunch. Närhelst du har en stund över finns Microsoft Learn för dig, säger Jeff Sandquist GM för Cloud och AI Developer Relations på Microsoft.
Kurserna går att pausa när man vill och vissa är bara några minuter långa.
Första kurserna handlar om Azure
Då Microsoft sedan ett par år tillbaka har en ”cloud-first-approach” blir Azure helt naturligt det första steget ut i den nya kunskapsplattformen. Till dessa finns även ett par olika spår inom företagsappar som PowerApps, Flow eller hur vi skapar modelldrivna applikationer.
Oavsett vad du väljer kan du börja din utbildningsresa på två sätt. Antingen väljer du en kurs i sin helhet, eller så anger du din existerande roll inom din organisation och låter Learn föreslå olika kurser och moduler som ska passa dig. I det förstnämnda fallet räcker det med mycket små förkunskaper, och på bara ett par veckor ska du kunna bli en riktigt duktig Azure-användare/administratör.
Fördelen med Learn är att du som användare kan påbörja otaliga kurser och sedan hoppa mellan dessa baserat på intresse.
Modulerna i kurserna består av en kombination av text, bilder, filmer, prestationer och hands-on-övningar. I slutet av respektive modul får du testa dina kunskaper för att kontrollera att du verkligen förstått innehållet. Du får poäng baserat på hur mycket du lärt dig, och med tiden byggs poängen på till en summa som motsvarar att du klarat modulen i fråga och kan hoppa till nästa. Allt som ett steg mot en slutgiltig certifiering.
– Fördelen med Learn är att du som användare kan påbörja otaliga kurser och sedan hoppa mellan dessa baserat på intresse. Vi har dessutom sett till att alla resurser som krävs på vår sida är helt gratis. Du behöver ingen Azurelicens eller några andra konton. Till detta har vi valt att bygga en form av utmärkelsesystem men små ”pins” som du kan dela på sociala medier eller annat sätt. Dessutom kommer vi att använda en sorts poängtavla där du kan tävla mot dina kollegor och sporra till ytterligare inlärning, säger Sandquist.
Du kan läsa mer om de olika lösningarna här: www.microsoft.com/learn
Och du som har mer fokus på träning inom Microsofts AI-baserade områden kan gå in här:
Aka.ms/Ai-training
Skapa egna appar enkelt efter dina och företagets behov
När vi så är inne på att lära sig nya saker måste vi lyfta fram storheten med Power-apps. Trots att det inte presenterades några större nyheter på området, utan mer handlande om utökade funktioner, så var intresset för tjänsten enormt stort. Även den är kostnadsfri i grunden.
Enkelt förklarat är Microsoft Power-app en form av utvecklingsplattform där du kan skapa applikationer utan några programmeringskunskaper över huvud taget. De flesta av oss har nog någon gång sökt efter vissa funktioner eller lösningar när vi jobbar med Office 365 eller Dynamics 365, eller så kan vi se hur vissa funktioner skulle kunna förändra och förenkla vår vardag. Nu kan du skapa dem själv istället för att hoppas att någon ska göra det åt dig.
Anslut din applikation till 200 andra tjänster
Du kan börja ditt arbete baserat på ett stort utbud av mallar för att sedan med enkla dra och släpp-manövrar skapa just det du vill åstadkomma. Tack vare att programmet har stöd för över 200 anslutningsappar, ”connectors”, kan vi lätt hämta data från nästan alla större molntjänster. Det är en enorm fördel jämfört med många andra lösningar. Och skulle just det program eller den tjänst som vill ansluta inte finnas, så kan en utvecklare på bara någon dag, bygga en så kallad connector som sedan gör detta möjligt.
Richard Riley, Director, Business Apps Platform på Microsoft berättar om ett exempel som ska visa hur enkelt det är att jobba med Power-apps.
– Jag har en vän som arbetar på ett av de större läskföretagen och som under sin tid såg möjligheter till effektivisering, men där det inte fanns något program för att utföra det han ville. Istället för att leta efter appar eller be ledningen att hitta en lösning satte han sig ner med Power-apps och på bara cirka tre veckor så hade han en färdig app som numera sparar företaget både tid och resurser. Och då ska tilläggas att han inte på några som helst sätt är en utvecklare, och han hade inte ens jobbat med Power-apps innan, säger Richard Riley.
Vi gjorde en ekonomiapp från start till mål på tre dagar
Att Power-apps är just så enkelt att komma igång med kan även undertecknad intyga. Jag lyckades bygga en egen liten lösning för att hålla koll på löpande utgifter och samtidigt skapa grafer och varningar för olika inköpsområden. Allt var klart att använda på webben, IOS, Android och Windows 10 på bara tre dagar.