AT&T och Dedrone ingår partnerskap för att utveckla antidrönarteknik.
Amerikanska AT&T Communications och Dedrone, ett nystartat San Francisco-baserat företag, arbetar tillsammans med att skapa en teknik för att upptäcka drönare. Tanken är att man ska kunna skydda militära baser, platser, städer och företag från skadliga eller obehöriga drönare.
Allt eftersom drönare blir allt vanligare växer också missbruket av den framväxande tekniken. Enligt den amerikanska luftfartsmyndigheten såldes ungefär tre miljoner drönare över hela världen år 2017. Mer än en miljon drönare har registrerats i USA. Detta skapar en ny hotvektor för samhället, enligt AT&T.
Kriminella använder drönare för att smuggla in kontraband i fängelser runt om i världen. Det finns många fall av drönarpiloter som flyger för nära bemannade flygplan, och tekniken har nyligen utnyttjats i ett mordförsök på presidenten i Venezuela.
Dedrone upptäcker drönare av alla slag, inklusive kommersiella, konsument- och militärvarianter, samt självkörande drönare. Plattformen Dedrone för luftrumssäkerhet använder IoT-sensorer och LTE-anslutningar för att upptäcka, klassificera och lokalisera drönarbaserade hot.
– Fysisk säkerhet och cybersäkerhet är båda lika viktiga när man skyddar ett helt ekosystem, säger Michael Zeto, vice VD och chef för Smart Cities, AT&T. Skadliga drönare utgör ett luftburet hot för samhället, för företag och för de människor som bor och jobbar där. Med Dedrone hjälper vi till att skydda kunder och medborgare från denna typ av risk.
Den mjukvarucentrerade plattformen identifierar annalkande drönare med hjälp av radiofrekvens, visuella medel, radar och andra sensordata. Analys av dessa data klassificerar och identifierar sedan drönare som närmar sig och håller kontroll på deras position. Ett larm utlöses för att varna säkerhetspersonal, som kan vidta åtgärder.