Fråga
Det förekommer på nätet en hel del billiga erbjudanden om bland annat Windows och Office. Vad tror du om detta? Är det med Microsofts goda minne? Är det piratutgåvor och i så fall hur kan licensnyckeln fungera? Här är ett exempel www.elektrooutlet.se.
Inge Eriksson
Svar
De licenser som figurerar på sådana här sidor är extremt billiga, så det känns instinktivt inte helt seriöst. Men en sökning efter omdömen ger vid handen att produkterna verkar fungera. Det kan ju tänkas att man köper licenser i stora volymer och sedan säljer dem med mycket liten vinst. Men ärligt talat vet jag inte om Microsoft har någon sådan försäljning, utöver till de stora datortillverkarna, och någon information går inte att finna.
Vid kontroll av just den webbplatsen du har som exempel ser sidorna mycket trovärdiga ut, med hyfsat korrekt svenska, bortsett från gott om särskrivningar, men det är ju tyvärr inte ovanligt. Det finns dock inget svenskt företag med det namnet registrerat.
Den adress som finns angiven går till ett hyreshus i Eskilstuna, där också ett av de två mobiltelefonnumren är registrerat på en privatperson. Denna person driver enskild näringsverksamhet sedan 2017, är registrerad för F-skatt och är aktiv i momsregistret. Verksamheten är postorderhandel och detaljhandel på internet med beklädnadsvaror.
Det andra telefonnumret, det som finns i kontaktinformationen, är inte registrerat. IIS lämnar inte längre, på grund av GDPR, ut uppgifter om vem som registrerat svenska domännamn, så den vägen går det inte att få någon information.
De säljer Windowsversioner som inte längre får säljas (Windows 7) och även gamla Office 2010, vilket känns mycket tveksamt. Dessutom säljs märkeskläder till en bråkdel av vad de kostar på andra ställen, vilket därför skulle kunna misstänkas handla om piratkopior.
Det oregistrerade telefonnumret förekommer dessutom i annonser för exempelvis piratklockor på annonswebbplatser. Sammantaget skulle allt detta få mig att dra öronen åt mig, även om det faktiskt mycket väl kan vara en seriös verksamhet.
1 kommentar
Man kan också notera att de Microsoft Office-licenser som erbjuds i det här fallet bara är sådana där man betalar en gång, och då låser sig till den programversion man köpt vid betalningstillfället, till exempel ”Office 2016”. Övriga företag som säljer Office brukar också erbjuda Microsofts alternativa (och idag vanligaste?) licensmodell med ”Office 365” där man istället abonnerar på programsviten och inte är låst till en viss version, utan alltid har rätt till den senaste. Det viktiga i just det här specifika sammanhanget är att själva abonnemangen förstås hanteras av Microsoft själva, och det är Microsoft som har hand om och kan kontrollera abonnemangsuppgifterna. Men den lösningen erbjuds alltså inte från just den här försäljaren. Som Anders skriver behöver alla de här sakerna förstås inte betyda att några oegentligheter föreligger. Det kan mycket väl röra sig om legitim verksamhet, men onekligen tänds ju varningsklockorna.