Här är produkterna som vunnit årets jämförande tester i Datormagazin.
Säkerhetssviter: Bitdefender Total Security 2018
Bäst i test, Datormagazin nr 1, 2018
Bäst i test blir programmet från Bitdefender. Det har ett mycket användarvänligt gränssnitt, låg systempåverkan och snabb genomsökning. Den första fullständiga analysen tog visserligen sin lilla tid, men det låter vi passera. Speciellt med tanke på de utmärkta blockeringsresultaten. Bland övriga funktioner vill vi gärna lyfta fram de skyddade mapparna, som utgör ett bra skydd mot gisslanprogram. Det finns också en form av ”autopilot” som ser till att hantera funktioner och optimera användningen i bakgrunden. Du får vidare ett väldigt intuitivt webbgränssnitt, där du kan hantera alla enheter.
Köp och ladda ned hela testet i PDF-format här
Svängda skärmar: Samsung CF791
Bäst i test, Datormagazin nr 2, 2018
Efter noggrant övervägande var vi till slut överens om att Samsung CF791 blev testvinnaren. Detta är en allsidig bildskärm med mycket bra färgåtergivning, tydlig svärta samt bra kontrast. Den tar även detta med svängda skärmar till en ny nivå med sitt värde på 1 500 R. Den har också tilltalande design och vi gillade de tekniska lösningarna för höjdjustering och kabelhantering. Denna bildskärm kan stå på ett skrivbord utan att någon på motsatt sida får se och kan reta sig på en dammig kabelhärva.
Samsung förstår även användaren, det visar bland annat möjligheterna till inställningar och hur de utförs.
Köp och ladda ned hela testet i PDF-format här
Minidatorer: Asus Vivomini UN68U
Bäst i test, Datormagazin nr 3, 2018
Efter övervägande valde vi dock att utnämna Asus Vivomini UN68U till Bäst i test. Denna dator är den enda i detta test som har den åttonde generationens processor från Intel, en i7-8550U. Den ger dig fyra äkta kärnor och åtta trådar med en maximal frekvens på fyra gigahertz. Du får här den i särklass snabbaste enheten när du använder program som drar nytta av alla kärnor, och då de flesta system och program går i denna riktning känns det som den förnuftigaste rekommendationen. Enheten har dessutom stöd för DDR4 SO-DIMM på 2 400 megahertz och är försedd med en snabb minneskortläsare. Det vi saknar är Thunderbolt 3 och än mer effektiv kylning – det sistnämnda hade kunnat höjda prestandan för enkeltrådsapplikationer.
Köp och ladda ned hela testet i PDF-format här
Mesh-system: Netgear Orbi Pro
Bäst i test, Datormagazin nr 4, 2018
Bäst i test blev Netgear Orbi Pro, som trots lite större storlek och betydligt högre prislapp är värd varenda krona. Du får med Orbi Pro stabil och hög prestanda. Systemet klarar dessutom ett stort antal samtidiga användare och hanterar växlingar mellan noderna på bästa möjliga sätt. Lägg så till testets i särklass bästa backbone och att varje enhet har fyra Ethernet-portar. Dessutom är det enkelt att installera och konfigurera lösningen och de tre separata nätverken ger hög flexibilitet. Det enda vi saknar är en USB 3-port och en nätverksport för 10 Gb Ethernet.
Köp och ladda ned hela testet i PDF-format här
ANNONS: Shoppa Orbi på Webhallen
2 i 1-datorer: Fujitsu Lifebook U748
Bäst i test, Datormagazin nr 5, 2018
Det var inte helt lätt att utse en vinnare, men till slut fastnade vi för Fujitsu Lifebook U748. Du får här en i7-processor av den åttonde generationen och 16 gigabyte DDR4-minne. För lagring finns 512 gigabyte utrymme, snabbt sådant. Dessutom är Lifebook U748 flexibel vid uppgraderingar och har en hög säkerhetsnivå. Förvisso saknade vi Thunderbolt 3, men i övrigt var det ett bra utbud av anslutningar. En annan sak som uppskattades var droppskyddet över tangentbordsdelen.
Köp och ladda ned hela testet i PDF-format här
Moderkort: Gigabyte Aorus Z370 Ultra Gaming Wifi
Bäst i test, Datormagazin nr 6, 2018
Bäst i test är Gigabyte Aorus Z370 Ultra Gaming Wifi, som enkelt utryckt är testets mest kompletta moderkort till helt rätt prisbild. Kortet är testets enda som erbjuder integrerad Wi-Fi och Bluetooth. Det är också stabilt och har god överklockningspotential, även om vi helst hade sett ytterligare en P4-anslutning för bästa stabilitet vid mer extrem överklockning. Du får också en snygg RGB-lösning, och kortet lanseras med flera smarta program som underlättar vid övervakning, överklockning och justering av fläktarna.
Köp tidningen och ladda ned hela testet i PDF-format här
Routrar: Asus RT-AC88U
Bäst i test, Datormagazin nr 7, 2018
Bäst i test denna gång blev Asus RT-AC88U. Det är en tvåbandslösning med jämn och hög överföringsprestanda och ett snudd på komplett gränssnitt. Enheten ger oss med sina åtta LAN-portar bra balans mellan trådlös och trådbunden överföring. Trots att hårdvaran inte är den senaste så flyter allt på riktigt bra. Bland flera bra funktioner måste vi framhålla att QoS-lösningen var bland de bästa i testet. Du får också integrerat virusskydd från Trend Micro, vilket ger alla anslutna enheter ett bra grundskydd. Bäst av allt är dock att routern har stöd för Asus Aimesh, som gör att vi kan skapa ett mesh-nätverk av olika produkter från Asus. På så sätt är detta en av de mest innovativa produkterna inom detta segment.
Köp tidningen och ladda ned hela testet i PDF-format här
NAS-enheter: Synology DS1618+
Bäst i test, Datormagazin nr 8, 2018
Bäst i test blev till slut Synologys DS1618+. Det är en riktigt bra NAS-enhet med plats för sex lagringsenheter som visar hur långt utvecklingen har nått när det gäller prestanda och funktionalitet i förhållande till prislapp. Enheten har mycket hög prestanda, har utbyggbart internminne och kan konfigureras med dubbla M.2 SATA eller ett nätverkskort för 10 gigabit. Synology har även ett mycket användarvänligt och kraftfullt operativsystem samt ett av de bästa utbuden av appar. Du har här en enhet med kraft nog att inte bara agera lagringsenhet, utan den kan även agera server.
Köp och ladda ned hela testet här
Allt i ett-datorer: HP Pavilion 24-r103no allt-i-ett Touch
Bäst i test, Datormagazin nr 9, 2018
När vi har gjort våra bedömningar har vi utgått från den prestanda och funktionalitet som respektive enhet levererar per investerad krona. Därefter har vi tittat på modellens flexibilitet i form av möjligheter till uppgradering och egen service samt möjlighet till att använda exempelvis Vesa-fästen. Efter detta har vi bedömt design, medföljande tillbehör, effektförbrukning, ljudnivå med mera.
Utifrån dessa premisser har vi till slut valt en vinnare, detta i form av HP Pavilion 24-r103no allt-i-ett Touch. Prislappen ligger under 11 000 kronor och HP har lyckats få till en allt i ett-dator som upptar lite utrymme på skrivbordet. En processor av åttonde generationen (Intel Core i5) med sex kärnor ger oss tillräcklig prestanda för även lite mer krävande program. Enheten är enkel att uppgradera och är utrustad med kortläsare, optisk enhet och touchskärm. Dessutom kombinerar HP flashlagring med mekanisk lagring på ett balanserat sätt.
Köp och ladda ned hela testet här
Datorplattor: Samsung Galaxy Tab S4
Bäst i test, Datormagazin nr 10, 2018
Bäst i detta test blev Samsung Galaxy Tab S4. Du får en imponerande bildskärm med möjlighet att snabbt välja mellan olika profiler. Enheten har hög prestanda, om än något sämre grafikprestanda jämfört med Ipad. Till detta får du riktigt bra Wi-Fi/Bluetooth. Dessutom har Samsung valt att inkludera S-Pen, och hur den hanteras är utan tvekan en av datorplattans styrkor.
Köp och ladda ned hela testet här
Mobiltelefoner: Samsung Note 9
Bäst i test, Datormagazin nr 11, 2018
Bäst i test blev Samsung Note 9, som vi anser vara den mest kompletta mobiltelefonen i testet, kanske även på hela mobilmarknaden i skrivande stund. Bildskärmen är stor och har hög kvalitet sett till både konstruktionen och bildåtergivning. Enheten är också mycket tacksam att använda mer professionellt tack vare den nya pennan. Likaså uppskattar vi möjligheten att enkelt kunna ansluta Note 9 till en TV via en kabel och direkt få till tillgång till det mer arbetsanpassade skrivbordet från Dex.
Grafikkort: Zotac Gaming Geforce RTX Ti AMP
Bäst i test, Datormagazin nr 12, 2018
Då grafikkorten låg så nära varandra sett till prestanda fokuserade vi mer på design, värmeutveckling, medföljande program och enkel montering. Vi har dessutom lagt stor vikt vid ljudnivån och det som sticker utanför referensdesignen och ger extra möjligheter. Självklart har vi även vägt in kortens prislappar.
När alla dessa punkter vägdes in landade fyra stycken grafikkort på en femma i betyg. Det har inte varit lätt att skilja dessa åt, men till slut fastande vi för Zotac Gaming Geforce RTX 2080 Ti AMP som testvinnare. Det är en stort kort med en smart konstruktion som ger både stabilitet och ypperlig värmeavledning.
Kylningen är något som tilltalar oss och kortet är i det närmaste ljudlöst vid normala inställningar. Tillverkaren skickar även med ett klart kompetent program för överklockning.
När det gäller just överklockning har Zotac kommit långt. Kortet presterar bäst stabila resultat av samtliga i testet.