Den nuvarande modellen av Mac Pro släpptes 2013 och har dragits med kvalitetsproblem. När det var som mörkast meddelade dock Apple att två nya proffsmaskiner var på gång. Den första har landat: Imac Pro.
Den nya Mac Pro-modellen som lanserades 2013 byggde på en cylinderformad design. En stor fläkt i toppen sög luft genom datorn, som på insidan bestod av tre paneler som stod i en triangel. Två av panelerna var grafikkort och en panel innehöll själva moderkortet med internminne, SSD-lagring, processor och annat som behövdes. Problemet var värmeutvecklingen från de två specialdesignade grafikkorten från ATI/AMD, som vid hård belastning blev så varma att de, om man hade otur, helt sonika ”brann upp”. Ett annat problem var att Apple inte erbjöd uppdateringsmöjligheter för Mac Pro, bortsett från internminne och SSD-lagring. Den dator du köpte var också den du blev sittande med.
När åren rullade på utan att något hände började proffsanvändarna misströsta. Så kom beskedet 2017: Apple meddelade att de arbetade på en helt ny design för Mac Pro och att den datorn skulle släppas ”senare” och ”definitivt inte under 2017”. De passade också på att meddela att de skulle släppa ännu en proffsdator som skulle lanseras i december 2017: Imac Pro.
Grått är det nya svarta
Nu är den alltså här. Bortsett från den grå färgen är det lite som skvallrar om att detta är Apples nya kraftpaket, men en titt på insidan visar att de inte håller igen när det gäller kylningen, vilket lär behövas beaktat vad som finns under skalet.
Grundmodellen har en Intel Xeon W-2145 med åtta kärnor på 3,2 gigahertz (nedklockad från 3,7 gigahertz), nästa steg är tio kärnor av modell W-2155 på tre gigahertz (nedklockad från 3,3 gigahertz), 14 kärnors W-2175 på 2,5 gigahertz eller en 18 kärnors W-2195 på 2,3 gigahertz. Samtliga modeller har stöd för Turboboost, vilket skickar upp processorn till en hastighet på 4,2-4,5 gigahertz beroende på modell. Varför Apple har valt att klocka ned de två första processormodellerna med åtta respektive tio kärnor är inget de pratar om.
En intressant detalj gällande SSD-lagringen är att oavsett om man väljer en, två eller fyra terabytes lagring så är lagringen uppdelad på två SSD-minnen som i sin tur kommunicerar med resten av datorn via en egenutvecklad krets från Apple kallad T2.
När det gäller grafiken lyser Nvidia fortfarande med sin frånvaro, istället är det AMD:s Radeon Pro Vega 56 eller Radeon Pro Vega 64 som gäller (med åtta respektive 16 gigabyte HBM2-minne).
Datorerna kan också fås med olika mängd internminne. Det börjar på 32 gigabyte 2,6 GHz DDR4 ECC-minne och kan konfigureras upp till 64 eller 128 gigabyte.
Förutom detta levereras Imac Pro med en terabyte SSD-lagring som standard, men detta kan uppgraderas till två eller fyra terabyte.
Några gamla kopparsvarvar i form av vanliga hårddiskar går inte att välja, och det är sannerligen ingen nackdel. En intressant detalj gällande SSD-lagringen är att oavsett om man väljer en, två eller fyra terabytes lagring så är lagringen uppdelad på två SSD-minnen som i sin tur kommunicerar med resten av datorn via en egenutvecklad krets från Apple kallad T2. Dels avlastar den processorn, dels krypterar den all lagring. Detta betyder i sin tur att du inte kan plocka ut dina SSD-minnen och stoppa in dem i en annan dator.
Baksidan har ett par nyheter jämfört med vanliga Imac. Där finns en ljudutgång, SD-kortläsare, fyra USB 3-anslutningar och fyra anslutningar för Thunderbolt 3/USB-C. Sensationen är dock anslutningen för 10Gb-nätverk, då Apple under alla år förordat Fibre channel som bärare för dem som kräver snabb anslutning till någon form av SAN-lagring.
Bildskärmen lär snabbt bli en favorit, med sina 27 tum i vad Apple kallar Retina-upplösning (5 120 x 2 880 pixel). Fler bildskärmar kan anslutas via Thunderbolt 3.
Rejäl prislapp
Det ska direkt sägas att man får mycket för pengarna, men man ska också vara medveten om att internminnet endast kan uppgraderas av Apple eller i en av Apple auktoriserad verkstad. Huruvida lagringen kan uppgraderas i framtiden återstår att se. De som hade tänkt köpa SSD-lagring från tredje part för att spara pengar lär sannolikt bli besvikna, då T2-kretsen förmodligen kräver SSD-lagring som är godkänd av Apple. Ska du köpa en Imac Pro är alltså rådet att ta i ordentligt redan från början.
Grundpriset för en åtta kärnors Imac Pro med 32 gigabyte internminne och en terabyte SSD-lagring börjar på 56 995 kronor inklusive moms. Det snabbare Radeon Pro Vega 64-grafikkortet kostar 6 600 kronor extra. Går du ”all in” och köper den värsta konfigurationen av Imac Pro landar pris lappen på nätta 147 995 kronor.
Av Joacim Melin
Här hittar du fler Applenyheter.