Tvivlare och belackare har det inte varit någon brist på när det gäller Apple, men nu har bolaget bildligt talat genomgått en islossning och har presenterat åtskilliga nyheter.
Av Joacim Melin
Under de senaste åren kan man lugnt säga att Apple lagt det mesta som rör Macintosh på is. Oavsett om man tillhör bolagets trogna kunder eller om man fnittrar lite lagom när de kommer på tal, så går det inte att förneka att många av Apples produkter varit, och till viss del fortfarande är, stilbildande och tvingat konkurrenterna att höja kvaliteten på sina produkter. Macintosh-datorerna är Apples äldsta produktfamilj, den första lanseringen skedde 24 januari för 33 år sedan, och även om Apples VD Tim Cook gång efter annat bedyrat att Macintosh är en prioriterad linje inom Apple har det inte manifesterat sig i verkliga produkter annat än den smidiga, vansinnigt dyra och inte så oerhört snabba Macbook de senaste åren.
Gott om hårdvarunyheter
I huvudpresentationen som inledde årets upplaga av Apples utvecklarkonferens Worldwide Developer Conference, WWDC (eller ”dub-dub” som den ibland kallas), var budskapet ett annat. I princip samtliga bärbara Macintosh-modeller förutom den ständiga strykpojken Mac Mini och Mac Pro, som Apple har utlovat en helt ny modell av utan något närmare specificerat lanseringsdatum bortsett från att det inte blir i år, fick processoruppgraderingar i någon form. I fallet Macbook Air handlar det om en mindre uppgradering av processortyp, vilket möjliggör högre prestanda, och i fallet Macbook och Macbook Pro en helt ny processorfamilj i form av Intels Kaby Lake. Den äldre 15-tumsmodellen utan Touch bar från 2015 fortsätter vara utrustad med Broadwell-generationen av Intels processorer. Grundkonfigurationen för de olika modellerna och de tillhörande prislapparna har också justerats, lite uppåt och lite nedåt beroende på modell, och Macbook har fått ett uppdaterat tangentbord.
Många hade hoppats på att få se nya Mac Pro, men efter att Apple under våren meddelat att de arbetar på en ny modell av sin arbetsstation fick publiken nöja sig med en tjuvtitt på Imac Pro, till sitt yttre förvillande lik en vanlig Imac bortsett från att dator, tangentbord och mus målats i ”rymdgrått” istället för den vanliga silverfärgen. På insidan är det en helt annan historia – de vanliga Core i7-processorerna har ersatts av Xeon-processorer med upp till 18 kärnor, 128 gigabyte internminne, upp till fyra terabyte SSD-lagring, uppdaterade anslutningsmöjligheter i form av USB C och Thunderbolt 3 och snabbare trådbundet nätverk i form av 10 gigabit Ethernet. Grafikkorten har också uppgraderats ordentligt med ATI:s Radeon Vega Pro-familj.
Prislappen på nya Imac Pro förväntas börja strax norr om 50 000 svenska kronor med en Xeon-processor med åtta kärnor och 32 gigabyte internminne. Köper man en fullsmetad modell lär man hamna på ett sexsiffrigt belopp i samma valuta. Här kan det vara värt att nämna att lagring och internminne inte kan uppdateras av kunder på egen hand, och grafikkortet går troligen inte att uppgradera över huvud taget, men mer detaljer runt det får vi återkomma till i december när Apple släppt maskinen till försäljning.
Apple har fått en del skäll de senaste åren för att deras satsningar på VR, alltså virtuell verklighet, varit helt obefintliga. Inte för att deras datorer inte i grund och botten hade orkat med det, utan för att deras datorer helt och hållet saknat grafikkort kapabla till att rendera den mängd bilder per sekund som krävs. Med hjälp av personal från filmeffektsveteranerna på Industrial Light & Magic, ILM, demonstrerades en virtuell värld där självaste Darth Vader dök upp till publikens stora förtjusning, och allt drevs av en Imac Pro. Apple erbjuder också ett paket bestående av ett externt grafikkort, i praktiken ett chassi från Sonnet som begåvats med ett AMD Radeon RX580-grafikkort med åtta gigabyte grafikminne, som ansluts via Thunderbolt 3. Endast de som är registrerade utvecklare hos Apple kan köpa paketet och prislappen där är 8 890 kronor.
Ipad Pro fick sig också en översyn. Den mindre 9,7-tumsmodellen slopas till förmån för den aningen större 10,5-tums dito, och nu består Pro-modellerna av Ipad av denna större modell samt den närmast gigantiska 12,9-tumsmodellen. Båda har utrustats med samma funktioner när det gäller skärmar, som nu klarar av en uppdateringsfrekvens på upp till 120 hertz. Det minskar bland annat fördröjningen från Apples ”penna” som kan köpas till Ipad Pro-modeller. Och ser man på videomaterial med en uppdateringsfrekvens på 24 Hz kan skärmen i Ipad Pro växla ned sin uppdateringsfrekvens för att matcha vad man visar på skärmen och samtidigt spara batterier. Den interna processorn heter numera A10X, och jodå – det finns hörlursuttag på båda modellerna. Prislappen för Ipad Pro i 10,5-tumsutförande börjar på 7 495 kronor för en Wi-Fi-ansluten modell med 64 gigabyte lagring. Vill man slå på stort och köpa den maximala lagringsmängden på 512 gigabyte blir prislappen 11 095 kronor. Vill man utöver det också ha anslutning via LTE kostar det drygt 1 500 kronor till. Grundpriset för den större 12,9 tums Ipad Pro ligger på 8 895 kronor med 64 gigabyte lagring.
Ska man vara lite krass kan man säga att Apples Ipad-sortiment ”nedanför” Ipad Pro numera består av en Ipad Mini 4 som inte uppdaterats sedan september 2015, basmodellen Ipad som till stora delar består av teknik hämtad från föregångaren Ipad Air 2 och i sin tur föregångaren till den modellen, varför Ipad är en gnutta tyngre än Ipad Air 2. Även om Ipad är stämplad som 2017 års modell är det i praktiken mestadels teknik från en produkt som lanserades i oktober 2014. Att den äldre Ipad Mini dessutom är dyrare än Ipad förstår ingen av oss på redaktionen, även om Ipad Mini 4 endast kan köpas med 128 gigabyte lagringsyta och Ipad säljs med 32 eller 128 gigabyte. Konfigureras Ipad Mini 4 respektive Ipad i sina maxkonfigurationer är Ipad Mini 4 ändå dyrare.
Det är således inte uteslutet att Ipad Mini antingen försvinner ur sortimentet helt och hållet eller att den uppdateras senare i höst lagom till julhandeln. Ipad är den modell Apple säljer till skolor och andra mer priskänsliga volymkunder, men som Ipad-sortimentet ser ut nu tycks Apple satsa på volymförsäljning av äldre modeller och högre intäkter på nyare dito. Oavsett vad så fortsätter Apple vrida och vända på Ipad som koncept för att lista ut vad som ska få försäljningssiffrorna att öka igen för Ipad, som tappat mark de senaste åren. Vi återkommer till Ipad lite senare i texten, för det finns tecken på att Apple kan vara på rätt väg.
Apple verkar också ha förstått att det här med trådlösa högtalare som kan spela musik ganska högt och med bra ljudkvalitet är en marknad som växer. Tillverkare som exempelvis Sonos har fått härja ganska ostört på marknaden i några år nu, men Apple tycks ha insett detta, plus det faktum att röststyrda assistenter som Google Home och Amazon Echo säljer som smör i hemlandet USA. Apple presenterade därför sin version av detta, en kombination av dunka-dunka-högtalare och röststyrning i form av Homepod. Produkten styrs givetvis via Apples egen röstassistent Siri, någon inbyggd skärm eller annat gränssnitt finns inte.
I Homepod utlovades också integration med exempelvis de produkter som är kompatibla med Apples standard för hemstyrning, Homekit, och tjänster som Icloud och givetvis Apples konkurrent till Spotify i form av Apple Music.
Det presenterades ingen information om huruvida tredjepartsutvecklare skulle kunna knyta sina produkter och tjänster till Homepod, vilket kan tyckas vara lite underligt med tanke på att WWDC ju är en konferens för utvecklare. Homepod ska även kunna kontrolleras via en applikation i en annan IOS-enhet som exempelvis Iphone eller Apple Watch, antingen via applikation eller röststyrt via Siri, vilket kan vara bra. Även om Apple menar att man ska kunna styra Homepod med röstkommandon också när man vridit den imaginära volymratten till 11, är det nog bra med alternativa vägar om det där skulle visa sig fungera aningen mindre bra.
Bristen på tredjepartsintegration kan också göra att Homepod åtminstone initialt inte blir mycket mer än ännu ett gränssnitt till Apples egna molntjänster, vilket kan jämföras med Amazon Echo, som har öppna API:er där tredjepartsutvecklare välkomnas att utveckla för plattformen. Prislappen för Homepod i Sverige är inte offentlig ännu och det är heller inte känt när Apple avser lansera den utanför USA, England, och Australien där den kommer att kunna köpas under december månad.
Rejält med mjukvarunyheter
För Apple Watch och Apple TV kom det inga större nyheter, medan det var betydligt mer att rapportera om för Macintosh och Mac OS. Något många Macintosh-användare väntat på under många år är att Apple skulle ta fram ett nytt filsystem för att ersätta HFS+, som med vissa undantag härstammar ända från 1984 och den första Macintosh-datorn. Under arbetet med Mac OS X 10.6 var Apple på god väg att anamma ZFS som ett andra filsystem för Mac OS X. Av licensskäl valde Apple att hoppa av det tåget och åren gick, men på förra årets WWDC presenterades filsystemet Apple File System, APFS, som sedan dess rullats ut till alla 64-bits Iphone och Ipad (i praktiken Iphone 5s och Ipad Air eller senare), som uppgraderat till IOS version 10.2.
Katastrofrapporterna uteblev och Apple anser sig nu mogna att introducera detta filsystem även i MacOS, och det kommer att ske i nästa version som Apple valt att kalla ”High Sierra”. Ordvitsarna åsido så är High Sierra på sätt och vis en version som påminner mycket om MacOS X 10.6 ”Snow Leopard”, där nyheterna på ytan var få men de under huven desto fler. Då som nu är målet ökad stabilitet och prestanda framför glättiga, häftiga funktioner, och det torde välkomnas av många.
Apple arbetar vidare på Metal, sitt alternativ till OpenGL, och lanserar också Metal 2 där stöd för maskininlärning, VR och externa grafikkort introduceras. Applikationer som Bilder får fler funktioner som exempelvis förbättrad ansiktsigenkänning, och webbläsaren Safari får bland annat inbyggt skydd mot spårning och automatisk uppspelning av videofilmer på webbsidor – två saker som kommer att sätta både stora annonsleverantörer och webbplatser med mycket videomaterial på prov.
De stora nyheterna vad gäller IOS märks främst när det körs på en modernare Ipad. En filhanterare kallad ”Files” blir standard, flerprogramskörning blir betydligt enklare att hantera och man kommer även att kunna dra och släppa innehåll och filer mellan och/eller till olika applikationer. Ett nytt kontrollcenter introduceras också, vilket även kommer att synas i IOS på Iphone, och tack vare en smart kamerafunktion kommer man att kunna ta bilder på dokument som sedan rätas upp och får rätt proportioner ”automagiskt”. Apple tryckte också hårt på förstärkt verklighet, AR, alltså främst spel à la Pokemon Go, där en IOS-enhet renderar digitalt innehåll ovanpå verkligt innehåll via enhetens kamera i realtid. Vi kan därmed räkna med en höst där folk fortsätter vandra in i lyktstolpar i jakt på någonting som egentligen inte finns.
IOS 11 och MacOS High Sierra lanseras båda under hösten.