AMD Ryzen är äntligen här! Vi testar topprocessorn 1800X tillsammans med Asus moderkort, Crosshair VI Hero.
Av Patrik Wahlqvist
Det har under en lägre tid varit mycket prat om AMD:s Ryzen, företagets nya AM4-socket och det högpresterande chippet X370. Men uppgifterna har hållits ovanligt väl skyddande och det mesta har handlat om olika nivåer av spekulationer. När vi så äntligen fick vårt testkit, som faktiskt kom skickat i en trälåda likt ett par flaskor av lite dyrare vin, så var förväntningarna enormt höga. Vi kommer nedan att fokusera på såväl utvalt moderkort, vilket heter Crosshair VI Hero och kommer från Asus och AMD:s toppmodell för Ryzen 7 i form av 1800X. Till våra tester har vi även använt oss av Corsairs Vengeance DDR4-minne. Detta i form av ett kit om dubbla åttagigabytesmoduler klockade i 3000 megahertz, vilka ger en bra nivå för överklockning av minnet.
Test: Asus Crosshair VI Hero – Ett fullmatat moderkort
Vi börjar med att titta på Asus moderkort och här finns en hel del godbitar som vi saknat på tidigare AMD-baserade moderkort. Kortet som är av ATX-format har fyra DDR4-minnesplatser med stöd för upp till 64 gigabyte minne i frekvenser på 3200 megahertz eller högre. Till detta finner vi dubbla PCIe Gen3x16 via processorn, en PCIe Gen2x16 och tre Gen3x1 via PCH. De två förstnämnda har försetts med Asus speciella sköld kallad Safeslot vilket ska ge platserna förbättrad styrka för tyngre grafikkort. Platserna har även stöd för 2-vägs SLI och CFX. Tack vare att de båda x16-platserna är placerade så pass långt ifrån varandra rymmer kortet även dubbla 3-slotskort med en fri x1-plats.
Massor av lagringsmöjligheter
Vi fortsätter till lagringssidan där vi i kortets nedre högra hörn finner en Ultra M.2-plats för kort upp till 22110-format med möjlighet till kommunikation över fyra PCIe Gen3-banor. Till detta hittar vi även åtta SATA 3-portar vilka stödjer Raid 0,1 och 10. Går vi så vidare med USB-anslutningar så finner vi totalt tio USB 3-portar varav åtta finns på IO-panelen. Vi finner sex USB 2 där fyra finns på IO-panelen och slutligen så finns här tre USB 3.1-portar varav en finns för koppling till frontpanelen.
När vi ändå pratar om IO-panelen så finner vi här även en funktion som annars är delvis gömd. För i panelens övre del finns en lucka mellan de övre USB 3-portarna och snabbknapparna för @bios och resetknappen. Bakom detta utrymme finns faktiskt ytterligare en M.2-plats, men denna är lodrätt placerad och anpassad för E-kort. Detta är således en perfekt lösning för dig som enkelt vill använda ett kombinerat Wi-Fi och blåtandskort. Enda nackdelen med detta är att du först måste ta bort det förmonterade IO-skyddet
Med ljud och ljus i massor
För dig som inte behöver trådlös anslutning så finns här även en gigabitbaserad Ethernetanslutning baserad på Intels I211-AT-chip. Porten är skyddad av Asus Languard-lösning vilket ger ett ökat motstånd mot överslag, spikar och andra ESD-hot. Kortet har dessutom utrustats med senaste versionen av GameFirst IV som optimerar nätverkstrafiken vid spelande, eller andra strömmande tjänster.
Avslutningsvis så finner vi fem guldpläterade analoga ljudportar samt en optisk anslutning. Dessa är kopplade till Asus SupremeFX S1220-codec vilken kompletterats med en extra digital till analog omvandlare till frontpanelsanslutningen. Tillsammans med Sonic Studio III- och Sonic Radar III-tekniken och medföljande program så erbjuder Crosshair VI ett mycket komplett ljud som passar lika bra för alla typer av underhållning.
En annan del som blivit allt viktigare är de visuella effekterna och självklart stöder Asus kort Aura-baserad Led-belysning. Kortet har redan från start förmonterade Led:er både under IO-panelens skydd och på X370-chippets ROG-logga samt längs sidorna på kylflänsen. Som komplement till dessa finns även två fyrapinnarsanslutningar, en uppe och en nere, för 5050 RGB Led-lister. Här kan vi rekommendera Silverstones nya lösningar som är perfekta till moderkort. Genom medföljande program kan vi sedan använda någon av nio fördefinierade ljuseffekter eller konfigurera vårt eget schema.
Kortet är väl förberett för vattenkylning
Som alltid när det gäller ROG-baserade moderkort så spelar en väl avvägd kylning en stor roll. För Crosshair VI så innebär det att koret har dubbla anslutningar för CPU-fläkten och tre fyrapinnars anslutningar till chassifläktar, vilka samtliga har en maximal effekt på 12 watt och kan styras från det medföljande programmet Fan Xpert4. Till detta finns även dubbla anslutningar för vattenpumpar där den ena är på 12 watt och den andra klara upp till 36 watts belastning. För att dra full nytta av en vattenkyld lösning så har Asus även valt att inkludera dubbla mätpunkter för vattentemperaturen. En för ingående och en för utgående samt en mätare som kontrollerar vattenflödet. Även dessa mätpunkter länkas till ovan nämnda program vilket ger oss en fantastisk kontroll över systemets värmeutveckling.
För att kunna driva hela systemet på stabilast möjliga vis så använder Asus både en P8- och en P4-anslutning. Då dessa sitter väldigt nära strömfasernas kylflänsar så är det faktiskt enklast att fästa dessa innan moderkortets monteras i datorlådan.
Goda grunder för överklockning
Vi avslutar moderkortsdelen med att titta lite på de olika lösningar som Asus inkluderat för överklockning. Börjar vi i den övre regionen så finner vi först ett bra placerat debug-LED. Vi uppskattar att placeringen ligger så högt då det underlättar avläsningen. Under denna finner vi fyra små LED:er vilka indikerar eventuella fel med minne, CPU, grafik eller bootprocessen. När en av dessa tänds så vet vi direkt var vi ska börja felsöka. Till vänster om dessa finns ytterligare en CPU-baserad LED. Den kommer antigen att lysa rött för att visa att processorn inte är redo för start, eller grönt som då visar att det är okej att boota.
Precis bredvid ATX-strömanslutningen så finner vi även Probelt-mätpunkter för att med hjälp av en voltmeter kunna följa den exakta spänningen vid överklockning. Tyvärr finns inga snabbanslutningar för detta då det lätt blir trångt att komma åt och se dessa punkter.
Detta är ett utmärkt hjälpmedel för att felsöka och åtgärda problem som uppstår under överklockning.
I nedre kanten på kortet finns flera användbara knappar. Vi finner den sedvanliga ström- och resetknappen samt de mer ROG-specifika Safe-boot- och ReTry-knapparna. Den förstnämnda används för att tillfälligt starta datorn med bios satt till ”safe mode” utan att behöva ta bort en överklockningsprofil. Detta är ett utmärkt hjälpmedel för att felsöka och åtgärda problem som uppstår under överklockning och då framför allt i ett grafiskt läge. Den andra knappen används i de lägen som vi under överklockning lyckas låsa bootprocessen, vilket kan gör att resetknappen inte går att använda. Med ReTry så tvings en omstart med samma inställningar fram.
SPECIFIKATIONER
Tillverkare: Asus, www.asus.com Cirkapris: 2 890 inkl. moms, 2 312 exkl. moms Sockel: AM4 Minne: 4 DDR4, max 64 GB Multigrafik: 2-vägs Lagring: 1 M2 8 SATA 3 LAN: Intel gigabit USB 2/3/3.1: 6 st/10 st/3 st
Test: AMD Ryzen 7 1800X – En magisk processor
Vi kommer så till stjärnan i denna föreställning och detta i form av AMD Ryzen 7 1800X. Men innan vi går närmare in på denna måste vi förtydliga att kortet som baseras på nya AM4-sockeln stödjer 14 nanometers-processorer vilket omfattar såväl Ryzen och 7:e generationens A-serie av processorer. Med nuvarande bios och system så stöds processorer med upp till åtta kärnor.
Till detta test har vi som sagt använt oss av 1800X, som på flera sätt kan jämföras med Intels I7-6900K. Processorn har åtta kärnor, sexton trådar och 20 megabyte cache. Basfrekvensen är på 3,6 gigahertz med en precision boost på 4 gigahertz och detta med en TDP på förhållandevis låga 95 watt. Under våra tester, som både utförts som rena singeltester och även direkt jämförande tester mot just Intels 6900K-processor, har vi använt dubbla Asus Radeon RX 480 8 GB ROG Strix Gaming-grafikkort. Som moderkort till 6900K använde vi Asus ROG Rampage V Edition 10. Detta mest för att hålla de specifika ROG-funktionerna så likvärdiga som möjligt.
Vi ska tillägga att vi bara fokuserat på processorn och inte moderkortets övriga funktioner.
Bra basprestanda
Vi börjar med att sätta upp en form av referenspunkt genom att köra ett flertal tester utan någon form av överklockning. Den enda form av optimering som görs är att ändra de standardiserade inställningarna för energialternativ från Balanserat till Hög prestanda, då detta flyttar över kontrollen av P-statelägen från operativsystemet till processorn, vilket låter denna hantera och optimera prestandan vilket i sin tur leder till en optimerad responstid.
Vi börjar med ett av våra favoritbenchmarkprogram, Passmark Performance test CPU-Mark av version 9.0 build 1008. Här når vi ett totalresultat på 16 004 poäng, vilket kan jämföras med Intels motsvarande resultat på 17 543 poäng. Samma siffror för singeltrådsmätningar visar på 2037 poäng för Ryzen 7 och 2158 poäng för Intel.
Vi fortsätter med Cinbenchtester baserade på R15, Build 184115. En serie tester som bygger på Maxons program Cinema 4D. Här når vi upp i ett totalvärde på 1 622 poäng och ett singeltrådsresultat på 164 poäng. Motsvarande siffror för Intel är 1612 poäng respektive 153 poäng, vilket ger en kraftig fingervisning om Ryzens potential. För att även se eventuella skillnader inom mer SSE-intensiv belastning så kör vi även R11.5 versionen där värden för Ryzen landar på 18,12 i multitrådsutförande och 2,04 för singeltråd. Motsvarande värden för Intel är 16,79 och 2,02 vilket även här visar på en favör för AMD.
Nästa test är Geekbench 4.0.4 från Primate Labs som består av en samling tester där varje enstaka modul ska symbolisera normal användning av system och applikationer, vilket gör det till ett test som ger en bra indikation på hur väl processorn kommer att hantera en bredd av olika användningsområden. För multitrådsanvändning når vi här ett resultat på 31 785 och för singeltråd 4 407. Motsvarande resultat för 6900K blev 29 086 respektive 4 231.
en marginell fördel till Intel men ändå ett riktigt bra resultat för AMD
Vi går vidare med Handbrake där vi omvandlar en 8 minuter lång 4K30 HEVC-video till HD30-format. Tiden för denna konvertering tog 11,18 minuter för Ryzen och 11,45 min för Intel. Avslutningsvis kör vi samma script vi brukar använda för våra CPU-tester. Detta kör en blandning av multipla program med allt från ordbehandling och databaser till bildredigering och musikomkodning. Vi mäter här den totala tiden processen tar att köra tre loopar av testet och får ett snittvärde. För dessa tester hamnar Ryzen på en snittid av 47,22 minuter medan motsvarande tid för Intel är 46,03, en marginell fördel till Intel men ändå ett riktigt bra resultat för AMD som under tidigare tester aldrig varit under 80 minuter.
Många vägar till överklockning
Vi kommer så till den alltid så intressanta överklockningspotentialen. Samtliga Ryzenbaserade processorer är upplåsta och kan överklockas. Själva finjusteringen kan utföras på flera sätt. Antingen används moderkortets bios, Asus program AI Suite 3, eller AMD:s program Ryzen Master. Vi skulle under vår, än så länge, korta testperiod säga att du når ungefär samma resultat från alla gränssnitt, men utifrån tidigare erfarenhet så vet vi att Bios eller AMD:s lösning troligen är de optimala för att nå riktigt långt.
Med luftbaserad kylning bestående av Noctuas NH-U12S SE-AM4-fläktar når vi en stabil frekvens på 4,3 gigahertz vid 1,45 volt. Men i detta läge så är processorn riktigt varm och toppar under hård belastning nästan 90 grader. Med tanke på att vi inte använder en enkel lösning för kylningen, så finns här säkert ytterligare utrymme. Vi har inte hunnit köra några längre tester med vattenkylning, men med hjälp av Be Quiets Silent loop 280 så kommer vi ett pinnhål extra och når 4,4 gigahertz vid 1,5 volt och en processortemperatur om 74 grader. Vi kommer med säkerhet att få möjlighet att återkomma med nya tester på detta längre fram.
Ett område som vi däremot inte når lika långt inom är minneshanteringen. Vi når utan bekymmer 3000 megahertz men sedan är det stopp. Vi har inte hunnit genomföra några längre tester eller analyser av vad det beror på, eller gått närmare in på CAS-hanteringen. Även här kommer vi att få återkomma med en uppdatering längre fram.
Under mer eller mindre samtliga tester, både Benchmark och skriptbaserade, så presterar Amd Ryzen 7 1800X likvärdigt med Intel I7-6900K. Ibland till Intels favör och ibland till AMD:s men detta med vetskapen att Ryzen bara kostar hälften så är prestandan per krona överlägsen sett till AMD:s favör.
Avslutande tankar
För att kort sammanfatta våra tankar efter några intensiva dagar med Asus kort och AMD Ryzen så kan vi snabbt konstatera att Intel för första gången på mycket länge har en värdig kombattant på processormarkanden. Vi är även imponerade över hur väl Asus drar nytta av de nya möjligheter som såväl processor som chip erbjuder, och då har vi inte ens nämnt alla de grymma program som medföljer. Vi tänker på RAM-cache II och Clone-Drive men även Ram-disk och SSD Secure Erase för att nämna några. Det enda vi verkligen saknar är en U.2-anslutning då det trots allt finns många i entusiast segmentet som sitter på en Intel 750-enhet.
När det gäller Ryzen så känns det som att vi bara är och petar på toppen av ett isberg och att såväl kommande modeller men framför allt uppdaterade Biosversioner kommer att föra fram plattformen ytterligare. Vi ser även fram emot nya uppdaterade Benchmarkprogram som kan visa AMD:s nya teknik.
SPECIFIKATIONER
Tillverkare: AMD, www.amd.com Cirkapris: 5 699 inkl. moms, 4 560 exkl. moms Modell: Ryzen 7 1800X Basfrekvens: 3,6 GHz Turbofrekvens: 4 GHz Kärnor/trådar: 8/16 Cache: 20 MB TDP: 95 watt Sockel: AM4