Nest Labs smarta kameror och brandvarnare lanseras i norden i dag. Men hur bra fungerar de? Vi har smygtestat och känner oss säkrare än någonsin. Och lite övervakade.
Våra hem ska bli smarta. Det har storföretagen i IT-branschen bestämt sedan länge. Om vi användare riktigt förstått nyttan med tekniken är en annan femma.
När det gäller Nest Labs smarta-hem-prylar är det dock lätt att förstå. Företagets säkerhetsprodukter fyller ett tydligt syfte där den så kallade smartheten är tätt förknippad med den huvudsakliga funktionen, snarare än en feature som gör sig bra i produktbeskrivningen på kartongen.
Annons: Se aktuella priser på Kjell & Company
Annons: Se aktuella priser på Clas Ohlson
En riktigt smart brandvarnare
Det bästa exemplet på det är Nest Protect, en brandvarnare som kan prata med både dig (på svenska) och övriga produkter i företagets serie för att på så sätt se till att du kan lämna hemmet oskadd eller ta hand om en eventuell eldsvåda långt tidigare än med traditionella, ska vi säga dumma, produkter i samma kategori.
Protect kan varna för höga kolmonoxidhalter, skilja vattenånga från rök och ska dessutom vara bättre på att detektera snabba brandförlopp (med mindre rökutveckling) än traditionella brandvarnare.
Har du flera brandvarnare i hemmet kommunicerar de direkt med varandra så att alla i ditt hem kan höra larmet
Brandvarnaren kopplas alltså upp mot ditt Wi-Fi-nät. Den testar sig själv automatiskt minst en gång per dygn och rapporterar eventuella problem direkt till din mobil via en applikation. Här får du även en omedelbar notis om olyckan är framme och har du en kamera i samma rum kan du se vad som händer direkt i telefonen. Har du flera brandvarnare i hemmet kommunicerar de direkt med varandra så att alla i ditt hem kan höra larmet oavsett i vilket rum eller på vilken våning de befinner sig och oavsett om ditt Wi-Fi-nät fungerar eller ej.
Du som har för vana att gå upp mitt i natten och ta en macka kan förresten ställa in Nest Protect så att den fungerar som en nattlampa som tänds och släcks automatiskt. En trevlig bonusfunktion.
Trådlösa kameror som fungerar dag och natt – och kostar skjortan
Kamerorna då? Ja, det handlar om tre olika modeller där två fungerar inomhus och en utomhus. Den sistnämnda, Nest Cam Outdoor, är väderskyddad och levereras med en rejält tilltagen kabel och ett starkt magnetfäste som gör installationen smidig. Att kameran inte är batteridriven som många av modellerna i Netgears Arlo-serie är givetvis både en för- och en nackdel. Du slipper oroa dig att kraften ska sina, men måste å andra sidan placera kameran i närheten av ett strömuttag och förlita dig på att eventuella tjuvar inte klipper av sladden.
Inomhusmodellerna Nest Cam Indoor och IQ, är både bra, ganska snygga och väldigt dyra. Den sistnämnda kostar närmare 3700 kronor och kommer till sin fulla rätt först när du tecknar en prenumeration på företagets molntjänst som kostar från 110 kronor per månad. (Om du mot förmodan köper fler kameror får du lägga till 55 kronor per månad per kamera.) Tjänsten låter dig spela in och spara film dygnet runt med en historik på 10-30 dagar. Kameran får även stöd för ansiktsigenkänning och möjlighet att skapa olika aktivitetszoner.
Nest IQ kan dessutom lära sig att skilja på dig och dina familjemedlemmar
IQ-kameran har både högtalare och mikrofon och spelar in film i 1080P-upplösning. Det sitter dock en 4K-sensor under skalet vilket gör att den automatiska zoom-funktionen, som följer eventuella tjuvar automatiskt när de rör sig i rummet, fungerar utan att upplösningen försämras. Nest IQ kan dessutom lära sig att skilja på dig och dina familjemedlemmar och ställas in så att den endast skickar en varning när obekanta uppenbarar sig framför linsen. Ansiktsanalysen sker alltså i molnet så för att aktivera funktionen krävs prenumerationen, något som inte var tillgängligt i Sverige under vår testperiod.
Samtliga kameror fungerar även i mörker. Du kan givetvis aktivera/avaktivera Nests kameror automatiskt, baserat på platsinformationen från din mobil.
Vad vi gillar mest med Nest
- Brandvarnaren. Trots att den kostar över tusenlappen känns den prisvärd. Den har mängder av smarta funktioner som gör hemmet tryggare. Du kan förresten koppla dem mot Philips Hue så att lamporna i hemmet ändrar till en färg som gör det enklare att se genom röken. Inte illa.
- Installationen av samtliga produkter är riktigt smidig. Dokumentationen är på svenska och alla skruvar och pluggar du kan tänkas behöva är med i paketen. Vi kom igång på under en timme.
- Mobilapplikationen – den är tydlig, okomplicerad och stabil. Åtminstone den IOS-version vi testat. Det finns även en applikation till senaste generationens Apple TV. Där loggades vi dock ut automatiskt efter en dag och har inte brytt oss om att använda den igen. Nyttan är ju ganska begränsad så länge Apple TV och kameror befinner sig i samma hem. (Som i vårt fall.)
Vad vi inte gillar med Nest
- Priset. Som så ofta kostar det en rejäl slant att göra hemmet mer intelligent. Och säkert. IQ-kameran + prenumerationen gör det här till en riktigt dyr historia.
- Känslan av övervakning. Att ständigt ha en kamera riktad mot sig är vi visserligen ganska vana vid, vid det här laget. Butiker, arbetsplatser, bussar och taxibilar spelar in oss dygnet runt. Du kan avaktivera Nest-kamerorna enkelt och se till att de indikerar när inspelning pågår och att en liten LED blinkar om någon är inne i applikationen och tittar på live-strömmen. Men vill du att hemmet ska vara en fredad zon är Nest ingenting för dig.
- Engelska i appen. Nest har gjort ett bra jobb inför lanseringen i Sverige med svenska manualer och kartonger. Vi har egentligen ingenting emot att använda engelska mjukvaror, men nog borde Nest lagt ett par timmar på att översätta även applikationen.