De har en stark position på hårddiskmarknaden, men WD vill konkurrera även med snabb flashlagring. Datormagazin testar WD Black, företagets första högpresterande SSD för entusiaster och arbetsstationer.
Tillsammans med konkurrenten Seagate dominerar WD marknaden för mekanisk lagring i form av traditionella hårddiskar. Givetvis vill WD även ha en bit av den allt större SSD-kakan, och aktören har ökat sin egen satsning på SSD-enheter efter uppköpet av Sandisk under förra året. Resultatet av den satsningen är en ny familj SSD-enheter som delar samma namnschema som företagets mekaniska hårddiskar: instegsmodellen WD Green, mellanklassenheten WD Blue och entusiastmodellen WD Black.
LÄS OCKSÅ: Western Digital utökar sin WD Black-portfolio med tre nya SSD:er
Deras första entusiastenhet
Till skillnad från de billigare WD Blue och WD Green använder WD Black en kombination av det kompakta M.2-formatet och PCI Express. Det är fortfarande en betydligt dyrare lösning än det traditionella 2,5-tumsformatet och SATA, men det innebär stöd för avsevärt mycket högre överföringshastigheter och kortare svarstider. De konkurrenter som WD vill mäta sig med är exempelvis Samsungs 960-familj, Intel 600p och Corsair NX500.
Enheten är försedd med 512 gigabyte (GB) flashminne från Sandisk, tillverkat med 15-nanometers TLC-teknik (tre bits per cell). Modellen vi testar är den i nuläget rymligaste som erbjuds i WD Black-serien och hyser fyra stycken lagringschip på 128 GB vardera. Dessa är anslutna till en lagringskontroller från Marvell med kodnamnet Eldora.
Ojämn prestanda
En av de stora fördelarna med PCI Express är möjligheten till mångdubbelt förbättrad överföringshastighet, inte minst för sekventiell data. När vi mäter sekventiell läsning med WD Black via Iometer 1.1 når enheten 1 600 megabyte per sekund (MB/s). Det är betydligt snabbare än någon SATA-ansluten SSD och cirka 200 MB/s snabbare än Intel 600p. Dock är den snarlikt prissatta Samsung 960 Evo cirka 700 MB/s snabbare i samma test.
Sekventiell skrivning blir en uppförsbacke för WD:s flaggskepp, som visar sig ha svårt att konkurrera även med traditionella SATA-enheter. I Iometer 1.1 noterar vi en skrivhastighet på 415 MB/s, vilket är långsammare än enheter som Crucial MX200, Samsung 850 Evo och Seagate 600 Pro. Dessutom avsevärt långsammare än konkurrerande PCI Express-baserade lösningar från Intel, Corsair och Samsung.
När vi växlar över till slumpmässig data, som är utspridd över flera adresser i flashminnet, får WD Black fortfarande svårt att konkurrera och landar på 143 376 IOPS vid läsning. För jämförelse presterar Intel 750 över 250 000 IOPS. Motsvarande resultat speglas vid skrivning, med WD Black positionerad strax ovanför Intel 600p men markant bakom snarlikt prissatta konkurrenter.
Med hjälp av programmet Robocopy kopierar vi en stor iso-fil internt på enheten, vilket WD Black klarar med en genomsnittlig hastighet på 226 MB/s. Även här är resultatet mer i linje med äldre SATA-baserade SSD-enheter, snarare än med konkurrerande PCI Express-lösningar. Resultaten antyder att det finns en begränsning i lagringskontrollern som blir en flaskhals vid skrivning av data.
Däremot bibehåller WD Black en relativt sett låg effektförbrukning jämfört med konkurrerande enheter med liknande specifikationer. Vid slumpmässig skrivning konsumerar den 3,62 watt, något lägre än Samsung 960 Evo och över en watt mindre än Samsung 960 Pro. Det här är inte siffror som påverkar stationära datorer nämnvärt, men det kan vara värt att ha i åtanke för dig som vill uppgradera en bärbar dator.
Snubblar på mållinjen
Med Black visar WD att man menar allvar med sin satsning på flashlagring, inte bara som en ersättning för mekaniska hårddiskar utan även som en entusiastinriktad prestandakomponent. Det är heller inte förvånansvärt med en prislapp på cirka 2 000 kronor för 512 GB-modellen. Det placerar WD Black precis under konkurrenten Samsung 960 Evo och cirka 300 kronor över Intel 600p.
Vad som fäller WD Black är därför inte en alldeles för hög prissättning, utan den ojämna prestandan mellan olika belastningstyper. Skrivprestanda är i flera fall så pass låg att vanliga SATA-baserade enheter ger bättre resultat, vilket i sin tur gör det svårt att motivera priset relativt mot just SATA-alternativen. Därför är Intel 600p fortfarande i många fall ett bättre val om du är ute efter en prisvärd M.2-enhet, medan Samsungs sortiment erbjuder en mer konsistent prestanda till en hårsmån högre prislapp.
Av Carl Holmberg
Tillverkare: WD, www.wdc.com
Cirkapris: 2 050 kr inkl. moms, 1 650 kr exkl. moms
Lagringskapacitet: 512 gigabyte
Format: M.2
Gränssnitt: PCIe 3.0 X4
Styrkrets: Marvell 88SS1093
Minne: San-disk 15nm Toggle TLC
Funktioner: Trim
Garanti: 3 år