Efter förra vårens magplask med Xperia X-serien har Sony tagit nya tag med Xperia XZ. Den har fått ett antal uppdateringar, men det känns fortfarande som att de försöker komma ikapp snarare än sticka ut.
Av Carl Holmberg
Efter att tidigare ha byggt upp en bild av att inte vara rädda för att testa nya funktioner och experimentella lösningar fick Sony bakläxa av marknaden i våras. Deras Xperia X-familj stack inte ut och fick svårt att mäta sig med allt mer prisvärda alternativ med snarlik funktionalitet. Flaggskeppen i premiumklassen rådde de inte på.
Höstens flaggskepp Xperia XZ påminner till det yttre starkt om vårens Xperia X, med ett fåtal praktiska designskillnader. Baksidan är huvudsakligen i metall liksom på föregångaren, men där finns också en ”remsa” av plast. Detta för att förbättra telefonens antennprestanda.
Längst ner hittar vi dessutom en USB C-port, vilket gör Xperia XZ till Sonys första smartphone som använder den nya, vändbara porten. Likt flera av konkurrenterna har Sony dock hoppat över att uppgradera till USB 3.0 eller modernare gränssnitt. Trots den nya fysiska kontak ten är det fortfarande USB 2.0 som gäller.
Kraftfull processor
Skärmen använder en IPS-panel och har en diagonal storlek på 5,2 tum. Det är 0,2 tum större än Xperia X och Xperia X Performance; dock är den underliggande paneltekniken närmast identisk. Fast Xperia XZ klarar en något högre ljusstyrka, upp till 570 nits. Upplösningen ligger emellertid kvar på 1 080 x 1 920 pixel. Det sistnämnda är synd, då konkurrenter som Samsung Galaxy S7 och LG G5 använder 1 440 x 2 560 pixel på snarlik skärmyta. Panelen är dock välpresterande, med bra svärta och djupa färger.
Under skalet sitter en Snapdragon 820-processor från Qualcomm, en av de snabbaste mobila kretsarna på marknaden i dagsläget. Samma processor används bland annat i LG G5. Notera att Sony använder tre gigabyte internminne, medan flera konkurrenter använder fyra gigabyte. Den mindre minnesmängden upplevs dock inte som en begränsning i praktiken. Det ska till rejält med bakgrundsprogram för att fylla ut tre gigabyte internminne på en mobiltelefon.
Kameran i Xperia XZ är tyvärr en repris på den i X-serien från i våras. Sony kan skryta med en avancerad sensor på 23 megapixel och dedikerad kameraknapp på sidan av telefonen. Kombinationen av optik och mjukvara ger dock inte i närheten av det resultat som levereras av flaggskeppen från Apple, Samsung, Huawei eller LG. Resultatet blir klart godkänt i solljus, men blir snabbt sämre inomhus och i mörkare miljöer.
Dessvärre uppvisar Xperia XZ exakt samma nätverksproblem som vi noterade hos både Xperia X-serien och ett antal modeller ur den äldre Xperia Z-serien. Närmare bestämt levererar telefonen låg och instabil nätverksprestanda över 5-gigahertzbandet. En överföring av en testfil från en Samba-server på nätverket tar närmare dubbelt så lång tid med Xperia XZ som med Samsung Galaxy S7 eller Huawei P9 på samma avstånd.
Sony har använt ett förhållandevis stort batteri på 2 900 milliamperetimmar, och batteritiden är fullt godkänd för en vanlig användare. Du kan inte räkna med de närmare två dagar utan laddning som större entusiastmodeller kan leverera. Däremot är det inga problem med en hel dags normal användning med strömmad musik och webbsurf. Den lär dock gå på sparlåga mot kvällen om du strömmar mycket video och använder 3D-spel.
Fel prisklass
Rent funktionellt använder Sony en finslipad och snabb version av Android 6.0. Gränssnittet är smidigt och minimalistiskt samt har gott om anpassningsmöjligheter. Baksidan är snarare att Sony levererar telefonen med reklamprogram och onödig extramjukvara som vi helst hade sluppit i en premiumtelefon i den här prisklassen. Lyckligtvis går merparten av dessa program att avinstallera.
Sony Xperia XZ kostar i skrivande stund cirka 7 000 kronor i butik. Den är med andra ord tänkt att konkurrera med premiumtelefoner som Samsung Galaxy S7 och Iphone 7. Sony lyckas pricka rätt på många punkter med sin goda kvalitetskänsla, fysiska kameraknapp och goda prestanda. Problemet är att telefonen inte imponerar tillräckligt beaktat prisklassen. Bättre kamera och åtgärdade nätverksproblem är ett måste för att priset ska vara berättigat. Den kunde ha varit ett bra köp, om den hade kostat 2 000-3 000 kronor mindre.
Tillverkare: Sony, www.sony.se
Pris: 6 990 kr inkl. moms, 5 590 kr exkl. moms
Skärm: 5,2″
Upplösning: 1 080 x 1 920 pixel
Processor: Qualcomm Snapdragon 820
Internminne: 3 GB
Lagring: 32 GB
Nätverk: 802.11a/b/g/n/ac, LTE Cat. 9, BT 4.2
OS: Android 6.0
Vikt: 161 gram
1 kommentar
Jag har haft denna ett sedan den släpptes och enbart använd den som arbetstelefon.
Den kanske kommer med Android 6, men min är uppdaterad till Android 7 OTA.
Eftersom att skärmen är lite mindre = mindre telefon än dem andra flaggskeppen så är den lite smidigare som arbetstelefon. Och stort plus är att den är vattentålig.
Bortsett från pris är denna riktigt bra som arbetstelefon.
Privat har jag min Nexus 6P som jag tycker slår Sony med allt utom kameran.