Ett utmärkt val för en avancerad HTPC-lösning eller kontorsdator med krav på hög diskprestanda.
Shuttle har under årens lopp lanserat ett flertal varianter på små till minimala datorsystem. Den senaste serien heter XPC Nano och där ingår vår testdator. Den mäter bara 142 x 142 x 42 millimeter och har en volym på 847 milliliter. Den är mattsvart och till synes stilren, men dessvärre känns den ganska plastig.
Blir det ett inköp rekommenderar vi att du läser manualen. De flesta minienheter öppnas genom att ta bort ett antal skruvar i botten. Så även här, men de sitter så djupt i sina hål att man kan förledas att tro att det istället finns gömda haspar. När du väl har öppnat inser du att designen är väl genomtänkt och att utrymmet används väl.
Enkel att plocka isär
NC03U7 har en riktigt smart konstruktion där moderkort och externa anslutningar är fästa i chassits mittdel. Detta gör att vi enkelt kan ta bort båda sidorna, för att på ena sidan placera en DDR4 DIMM och en PCI Express-baserad M.2-enhet. På den andra sidan hittar vi plats för en andra DDR4 DIMM och anslutningar för en SSD som faktiskt kan ha en tjocklek på upp till 15 millimeter. Detta är en smått briljant lösning, då vi på detta sätt fördelar värmeutvecklingen. Det blir också mycket enkelt att komma åt att byta ut komponenter. Då enheten dessutom hanterade alla våra minnen och M.2-enheter korrekt ger det dig stor flexibilitet när du ska välja komponenter. Det finns även gott om utrymme för en extra kylfläns till M.2-enheten, så att den klarar full belastning under längre perioder.
Shuttle har även lyckats fördela de externa anslutningarna på ett optimalt sätt. Börjar vi på framsidan finns två stycken USB 3-anslutningar, en Typ-A och en Typ C. Där finns också en minneskortläsare för SD-kort som håller godkänd prestanda med en läshastighet på dryga 86 megabyte per sekund och en skrivprestanda på precis under 67 megabyte per sekund. Slutligen finns strömknappen, som omges av LED-indikatorer för ström och lagringsenhet.
På höger sida, i ytterkanterna, sitter det dubbla utgångar för externa antenner. Dessa passar bra om du väljer att uppgradera det interna M.2-baserade RTL8188EE-kortet. Kanske väljer du att uppgradera, då du från start bara får trådlös N-standard.
På samma sida finns också ett avlångt ventilationshål samt ett Kensingtonlås.
Lika välförsett är det på baksidan. Där hittar vi en anslutning vardera för HDMI och Displayport. Likaså finns det två stycken USB 2-portar. Dessa har sällskap av en RJ-45-anslutning som baseras på en Intel I211 (gigabit). Slutligen finns här en kombinerad ljudanslutning som är kopplad till Realteks ALC662. Det senare är en liten svaghet, då ljudåtergivningen är tämligen medioker.
Nu har vi nästan gått varvet runt. Det som återstår är vänster sida, där det förutom ventilationshål även finns en RS232 COM-port. En sådan är behövlig om datorn ska användas som del i en POS-lösning eller liknande. På denna sida finns också fästen för medföljande bordsställ som innebär en lodrät placering. Det medföljer även VESA-fästen, vilka i detta fall monteras på undersidan.
Prestanda och användning
Som nämnts lite kort kan NC03-serien vara ett alternativ både för butikssystem och som IoT-nav. Den har dock en Intel SoC BGA 1356 Core i7-7500U på 2,7 gigahertz, så det är lite overkill. Dessutom får du gott om grafikkraft. Den integrerade HD620-grafiken klarar att driva dubbla 4k-skärmar. Därför skulle vi snarare säga att modellen är perfekt för mer krävande kontorsarbete eller som en kombinerad HTPC och arbetsdator i vardagsrummet. Detta då du också får ett snabbt lagringsgränssnitt och gott om DDR4-minne.
Detta är även något som våra benchmarktester styrker. För med Cinebench R11.5 Singel når vi 1,69 poäng och Multi gav 4,03 poäng. Resultatet är helt okej, men visst är det långt ifrån vad en i7 6700HQ presterar (1,65 och 7,45 poäng). Efter detta fortsatte vi med X264 HD Benchmark 4.0, där vi under pass 1 nådde 133,21 bilder per sekund, vilket under pass 2 sjönk till 24,02 bilder per sekund. Till sist körde vi 3DMark 06 och processortestet gav 4 978 poäng, vilket är klart godkänt.
Enhetens prestanda kan närmast jämföras med någon av de nyare Ultrabooks som vi nyligen har testat.
Nu lyckades vi alltså hitta några små brister, men vi tyckte verkligen om denna enhet och den får utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.
Av Patrik Wahlqvist
Tillverkare: Shuttle, www.shuttle.eu
Cirkapris: 4 495 kr inkl. moms, 3 596 kr exkl. moms
CPU: i7-7500U
Wi-Fi: N-standard
USB 2: 2 st
USB 3: Typ-A+Typ-C
Mått: 142 x 142 x 42 mm
Grafikutgångar: HDMI, DP
Minnestyp: DDR4, max 32 GB 2 133 MHz
Lagringsgränssnitt: PCIE M.2+SATA