Nya Gear S3 innebär att Samsung tar steget från en plastig miniklocka till något som liknar en klassisk kvalitetsklocka. Fast allt handlar inte om det yttre, även det inre har lyfts några snäpp.
Samsungs mobiltelefoner fick ofta kritik för att vara lite plastiga, även om de hade bra prestanda. Det verkar som om de tog fasta på detta, för det kom nya modeller med högre kvalitetskänsla. Därför är det lite komiskt att Samsung Gear gör samma resa, nu med ett kraftfullare hus som delvis är av metall.
Bättre precision
Bildskärmen är en AOD på 1,3 tum och den är skyddad av Corning Gorilla Glass SR+. En skillnad mot föregående modell är att vi kan använda skärmen utan att bli störda av att vatten eller svettdroppar ändrar eller aktiverat funktioner på egen hand. Klockan är även IP68-klassad, vilket gör den damm- och vattentålig. Den har använts under riktigt blöta löprundor och även i efterföljande dusch utan några som helst problem.
På undersidan av huset finns en pulsmätare. Den är den i särklass bästa som Samsung har tagit fram för sina smarta klockor.
De tidigare modellerna har haft vissa bekymmer med att visa rätt puls, framför allt under fysisk aktivitet, men detta fungerar nu betydligt bättre.
Klockan har Bluetooth v4.2, Wi-Fi av n-standard, NFC och GPS. Det finns inte mycket att anmärka på denna funktionalitet. Det enda som kan upplevas som störande är att klockan stundtals kan ha svårt att återansluta om den kommer för långt ifrån den andra enheten. Nu är det normalt att anslutningen bryts när en klocka eller mobiltelefon kommer för långt ifrån, men när enheterna senare kommer inom lämpligt avstånd ska de direkt återansluta. Så var inte alltid fallet med Samsung Gear S3, oavsett vilken mobiltelefon vi använde (en från Samsung, annan med Android eller Iphone).
Fulladdat räcker batteriet i dryga två dygn med alla funktioner och tjänster aktiva.
Förmodligen har det med BLE-anslutningen att göra, men det är inte något som vi har fått bekräftat. En framtida uppdatering av klockans firmware kan mycket väl åtgärda problemet.
Det finns, som sig bör, även ett antal sensorer. Klockan har accelerometer, gyroskop, barometer, HRM och sensor för omgivningsljus.
Precis som med S2 finns också induktiv laddning. Denna har dock fått ett lyft och laddar det 380 milliampere starka batteriet på cirka 45 minuter. Fulladdat räcker batteriet i dryga två dygn med alla funktioner och tjänster aktiva. Detta är mindre än utlovade tre-fyra dygn, men det är ändå godkänt.
För kraften står en Exynos 7270 Dual på en gigahertz. Standardlagringsutrymmet är fyra gigabyte.
På gott och ont
Gear S3 använder Tizen Wearable OS version 2.3.2.1. Börjar vi med det positiva är gränssnittet mycket snabbt och lätt att använda. Du snurrar på det yttre hjulet åt olika håll och går vidare i menyer genom klick eller svepningar på skärmen. Systemet visar meddelanden från valda appar och tjänster oavsett vilken mobiltelefon som används. Notera ”valda”, för systemet har en del problem med andra appar. Framför allt varierar funktionerna kraftigt med hälsoappen S-Health beroende på vilken mobiltelefon som används (även mellan olika versioner av ett operativsystem). Däremot fungerade samtalslösningen, S3 låter oss nämligen svara och även prata direkt via klockan. Ljudkvaliteten är i dessa lägen förvånansvärt bra och lösningen är perfekt när vi inte har möjlighet att nå vår mobiltelefon.
Trots att det idag finns gott om program för Tizen är det få av dem som är anpassade för S3, vilket är en stor begränsning. Nästa aspekt, som vi tycker är ännu värre, är att programmen måste installeras på både klockan och mobiltelefonen för att få full funktionalitet. För att ta ett exempel kan vi använda SAS app på enbart mobiltelefonen och då få meddelanden på klockan, men vill vi interagera med appen måste denna också finnas på klockan (om det nu finns en version för Tizen).
När vi granskar de appar som ändå finns fungerar dessa bra. Detsamma gäller för systemets inbyggda funktioner. Klockan hanterar till exempel den automatiska loggningen av sömn, aktivitet och träning på ett förvånansvärt bra sätt med tanke på att det inte är en renodlad träningsklocka. Likaså upplevde vi GPS-funktionerna som klart över förväntan.
Så trots några mindre missar innebär Samsung Gear S3 ett klart lyft gentemot Gear S2. Frågan är bara hur väl Tizen kommer att stå sig gentemot Android Wear 2.0.
Av Patrik Wahlqvist
Tillverkare: Samsung, www.samsung.com
Cirkapris: 3 490 kr inkl. moms, 2 792 kr exkl. moms
Skärm: 1,3 AOD
Minne: 4 GB + 768 MB
Chip: Exy nos 7270 Dual 1,0 GHz
OS: Tizen Based Wearable OS 2.3.2.1
Sensorer: Accelerometer, gyroskop, barometer, HRM, omgivningsljus
1 kommentar
Hej,
Tack för recensionen.
Samsungen Gear S3 är min tredje smartwatch. Jag har en Pebble Steel (första), en Xiaomi Amazfit, och numera Samsung Gear S3. Jag kan hålla med om mycket i recensionen. Men tycker den missar en del ganska vanliga problem som folk har med den. För det första så om om man inte har en Sumsung telefon är det vanligt med att man inte kan använda klockan för att svara på sms eller andra meddelandesystem (hangouts, kik). Iphone, HTC, XIaomi, Motorola har haft detta problem. Av någon anledning vill inte samsung lira med vanliga messagesappar – vilket är skitdåligt. Lösningen är att man måste ersätta sin meddelandeapp med googles messages. Då får man det att funka – även om det både för mig (som har Xiaomi Mi5 PRO och kollegans HTC 10) var en hel del meck innan.
Sedan om man parar klockan genom vanlig BT-parning istället för genom Samsung Gear appen så kan man få mycket problem och måste manuellt para alla andra BT-enheter manuellt. Det tog mig en hel del tid innan jag fattade detta. Sedan funkar det bra.
Om man använder den direkt utan att ändra så mycket så får man en himla massa Nudge-påminnelser (om att röra sig, att det är bra att man går, etc) från hälsoappen och varje gång man går ifrån sin telefon så får man en durr för att man förlorat BT-kontakten. Det är ganska mycket meck innan man får den att vara rimligt lugn och som man vill ha den (rimliga notifieringar från SMS, KIK, kalender etc), Jag tycker det är något av ett ofog att ha på allt som default istället för att ge en bra bruksansvisning som säger vad man kan slå på).
Vidare så kostar nästintill varje enskild liten extra smartwatchapp pengar, Det är mäkta irriterande med en så pass dyr klocka utan att det finns ett rimligt att antal appar av rimlig kvalitet kostnadsfritt.
Batteritiden är förstås ett annat aber. Möjligen klarar den 2 dagar med normalanvändning, men det har sagt att man ska klara upp till fyra dagar (men det måste vara helt utan andra funktioner än vanlig klocka). Den slukar batteri om man har på skärmen hela tiden.
Vad som är bra är deras watchface-designerapp. Jag kunde på några få timmar skapa en urtavla som jag ville ha istället för de urtavlor som är default (och som är lite plottriga).
Det är en klocka som kostar 3500-4000 kr. För tusenlappen får man en ny Xiaomi-amazfit, eller för 500-1000 en begganad pebble (om man inte kan hitta en ny).
Jag har använt min Pebble intensivt i flera år. Amazfiten har jag haft i några månader. Båda dessa är ganska öppna. Amazfiten har custom-rom (Pacified) som uppdateras nästan varje vecka och man kan även lägga in en del egna apks). Pebble som alla borde veta är förvisso konkat och kanske inget något man ska satsa på om man inte får den billigt – men det finns mängder av appar som är helt gratis och kan massor med saker.
Efter en veckas användning av Gear S3 skulle jag inte för mitt liv byta den mot min Pebble – både utifrån användningsområde, utbud och estetik (OK Steel är svartvit men färg är knappast så viktigt på en klocka – och Gear är ju nästan helt svart oavsett om man inte låter den vara på hela tiden (men då har man ju ingen batteritid).. Visst håller Gear bättre kvalitet (estetiskt och interaktionsdesignsmässigt) än Amazfit – men den är också mer begränsad eftersom den är mer sluten. Amazfiten har också urtavla på hela tiden, och har en batteritid på 6 dagar om man inte använder GPS.
Om jag inte har pengar som jag kan kasta i sjön eller är lite osäker på om jag vill ha en smartwatch så skulle jag lätt välja en Amazfit – mest pga batteritiden och kostnaden. Amazfiten har också en mycket bra urtavledesignapp på webben.
Batteritiden är A och O. Att hela tiden behöva tänka på att ladda en sådan enkel sak som en klocka eller oroa sig för att batteriet tar slut är en smartwatchs värsta fiende. Anser jag.
Jag tycker det vore roligt om ni oftare recenserade saker från andra än de stora varumärkena (typ xiaomi) och det finns en hel del andra vettiga alternativ till smatchwatchs som kostar skjortan.
Henrik A