Med Orbi Pro tar Netgear meshtekniken in till SMB-segmentet, men är produkten tillräckligt kompetent? Vi testar.
Vi har i allt större utsträckning börjat flytta våra trådlösa anslutningar till 5-gigahertzbandet tack vare den överlägsna bandbredden jämfört med 2,4-gigahertzbandet. Nackdelen är att vi tappar i räckvidd. I takt med att allt större områden ska täckas med så jämn och hög överföring som möjligt så uppstår ett annat problem, att vi traditionellt var tvungna att använda olika SSID:n för att överlappa de svagare punkterna, och via flera accesspunkter bygga flera mindre trådlösa zoner av vad som borde ha varit ett nätverk.
Svaret på problemet blev de så kallade meshnätverken som blir allt vanligare. Istället för att maximera bandbredden till en eller två extremströmmar, skapas förutsättningar för många anslutna enheter som dessutom kan röra sig fritt inom ett stort täckningsområde utan att förlora synken. En av de första meshlösningarna för den breda konsumentmarknaden var Netgears Orbi-enheter. Nu har tillverkaren tagit produktserien ett steg längre med fokus mot SMB-segmentet.
Orbi Pro liknar konsumentversionen – men ändå inte
Orbi Pro har många likheter med de ursprungliga Orbi-modellen, både sett till utseende, funktioner och de protokoll som används. Den interna mjukvaran är dock en ny variant, optimerad för mindre företag med begränsad IT-kompetens utan IT-tekniker som kan hantera nätverk och annan utrustning.
Grunden i Orbi Pro består av två enheter. En master/router och en satellit, vilka kan kompletteras med ytterligare satelliter för att täcka en större yta. Varje enhet kan antingen placeras fristående eller sättas på väggen. En smidig monteringslösning följer med i paketet, den ger oss god flexibilitet och möjlighet att placera enheterna för optimal täckning.
Det som gör Netgears lösning extra intressant ät att de anslutna Orbi Pro-enheterna kommunicerar med varandra via en egen dedikerad 4×4-kanallösning över 5-gigahertzbandet.
Tack vare en effektiv bottenmonterad kylning är Orbi Pro helt tyst. På baksidan av huvudenheten hittar vi en wan-port och tre lan-anslutningar. Satelliterna har fyra lan-portar. På insidan av Orbi Pro finns en extern trebandslösning som använder ett band över 2,4 gigahertz och två över 5 gigahertz. Det som gör Netgears lösning extra intressant ät att de anslutna Orbi Pro-enheterna kommunicerar med varandra via en egen dedikerad 4×4-kanallösning över 5-gigahertzbandet. Det ligger till grund för den stabila överföringen som vi upplever, både mellan enheterna i sig, men framför allt när vi flyttar oss mellan olika accesspunkter.
Konfigurationen är enkel – nästan för enkel
Vi kan välja att använda Orbi Pro som en router med satelliter, eller så kan vi välja att använda systemet tillsammans med ett befintligt nätverk som extra accesspunkter med ett till tre nya trådlösa nätverk. Vi kan nämligen välja att låta Orbi Pro hantera upp till tre helt åtskilda SSID:n, var och ett med sina inställningar och rättigheter, vilket gör det möjligt för ett företag att exempelvis använda ett internt nätverk, ett publikt och ett nätverk för den administrativa hanteringen. På varje kan vi bland annat styra om inloggning ska krävas, vilka resurser som är tillgängliga och under vilka tider som en anslutning är aktiv.
Både installationen och inställningarna hanteras från det mycket enkla appgränssnittet som finns för både Android och IOS, men vi kan även göra inställningen från en dator. Från samma gränssnitt hanterar vi även uppdateringar av den fasta mjukvaran, injustering och adderande av satelliter. Gränssnittet är extremt enkelt att använda även för den med minimal kunskap vad gäller nätverk. Det kan dock vara en nackdel för dig som har koll på vad du vill justera i inställningarna, eftersom Orbi Pro tvingar dig att följa vissa guidade banor.
Vi hårdtestar prestandan i labbet och kopplar på 64 enheter
Men hur är det med prestandan? Orbi Pro är designat för runt 40 samtidiga användare. Vi använde lösningen i vårt testlabb som är på dryga 160 kvadratmeter. Efter att ha anslutit huvudenheten så mätte vi ut det optimala läget för satelliten varpå vi kopplade in alla våra testenheter. Totalt omfattar detta 18 datorer av varierande slag, sju mobiler, sex plattor och flera smarta enheter i form av allt från TV-apparater och ljudsystem, till robotar, vitvaror och larmsystem. När vi var klara var 64 enheter ansluta.
Samtliga datorer jobbade mot en server, tre enheter strömmade filmer och presentationer till ett virtuellt konferensrum när vi började mäta.
Med vår testenhet flyttade vi oss nu runt hela labbet och vårt kontor. Hela tiden hade vi en Webbwexkonferens igång samtidigt som vi mätte prestandan och signalstyrkan. Under de bästa förutsättningarna, toppade vi på 589 megabit per sekund, då befann vi oss i samma rum som satelliten.
Läs också… Test: Linksys EA9500 Max-Stream
Men viktigast av allt, längst bort, där vi normalt bara har vad som kan liknas vid stötvis anslutning med vår normala router, fick vi en helt stabil täckning (utan minsta avbrott eller lagg på videon) på 163 megabit per sekund. Det är riktigt imponerande.
Netgears första meshsteg in på SMB-marknaden är mycket lyckat
En intressant del var att placeringen av de båda enheterna hade klar inverkan på hur signalen spreds. I vårt fall hade vi dem i mitten av väggens höjd med en lodrät placering, men när vi kort testade att se täckningsgraden i höjdled, för att på detta vis symbolisera lite av ett kontor med flera våningar så märkte vi att en vågrät placering förbättrade mottagningen på andra våningar med nästan 18 procent.
Överlag så tycker vi att Netgears första meshsteg in på SMB-marknaden är mycket lyckat, och Orbi har merparten av alla funktioner som ett mindre företag kan behöva, inklusive en för klassen hög säkerhetsnivå.
Specifikationer
- Tillverkare: Netgear, www.netgear.com
- Cirkapris: 5 695 inkl. moms, 4 556 exkl. moms
- ANNONS: Så mycket kostar Orbi Pro på Webhallen
- Antal enheter: 2 st, router + satellit
- Antal portar per enhet: 4 st
- Antal tillgängliga band: 1 x 2,4 GHz + 2 x 5 GHz
- Mått: 246 × 173 × 246 mm
- Vikt: 0,93 kg
- Säkerhet: WPA, WPA2-PSK, WPA2