Efter en mindre lyckad modell 5 så visar Oneplus, med nya 5T, att företaget fortfarande tillhör toppskiktet inom mobilmarknaden.
Både våra och kundernas förväntningar var höga när Oneplus lanserade modell 5. En mobil som tyvärr inte alls levde upp till samma nivå som föregångarna. Flera av de mindre lyckade delarna fixades visserligen till i och med den specialutgåva som släpptes under tredje kvartalet i år, men vi var ändå inte helt nöjda.
Men nu är 5T här och allt är förlåtet. Redan efter några timmars testande konstaterar vi att Oneplus är tillbaka där vi vill se dem – som en tillverkare av premiumtelefoner till ett konsumentvänligt pris.
Skärmen har växt, men inte telefonen
Det första som vi märker är att skärmen på denna 156,1x75x7,3 millimeter stora och 162 gram tunga mobil är större än tidigare. Oneplus har tagit bort den främre fingeravtryckssensorn och flyttat den till baksidan för att få plats med en Amoled-skärm på sex tum i 18:9-format. Den täcker större delen av framsidan, utan att telefonens yttermått förändrats jämfört med föregångaren.
Skärmen blir än mer påtaglig när vi startar mobilen då den nya adaptiva beräkningsalgoritmen automatiskt anpassar färger och ljussättning baserat på det program som används och det omgivande ljuset. Lösningen höjer verkligen användarupplevelsen flera steg.
Skärmen jobbar med en upplösning om 1080×2160 pixel, vilket ger 401 punkter per tum. Den har stöd för både sRGB och DCI-P3 och den största fördelen med detta märker vi när vi redigerar foton i någon av de lite mer avancerade fotoapplikationer som finns. Att Oneplus inte satsar på en högre upplösning beror troligen på en kombination av att tillverkaren vill hålla priset nere samtidigt som batteritiden optimeras.
Ser vi till enhetens hårdvara så finner vi här Qualcomms tionanometers, åttakärniga, Snapdragon 835-processor vilken kompletteras med Adreno 540-grafik och hela åtta gigabyte LPDDR4X-minne. Enheten stödjer både 64QAM och 256QAM och jobbar med en LTE-hastighet för nedladdning på CAT12 och uppladdning motsvarande CAT13, vilket ger en jämn hög prestanda. Framför allt så upplever vi en bättre täckning jämfört med tidigare modeller, så troligtvis har 5T en ny typ av antennlösning eller en starkare signal. Oavsett vilket är detta ett klart plus.
Den del som vi är mest imponerade av är telefonens Androidbaserade operativsystem Oxygen. Det drar verkligen nytta av enhetens råa kraft och ser till att allt hela tiden flyter mycket smidigt, vilket framför allt märks när vi snabbt växlar mellan flera aktiva, resurskrävande appar, utan någon som helt fördröjning.
Trots den höga prestandan så blir vi klart positiva till enhetens hantering av batteritiden. Det integrerade 3300 milliampere starka batteriet tar dig gott och väl genom en hel dags arbete och vi snittar under våra tester på 14,5 timmar på en laddning. Skulle du behöva mer så gör snabbladdningstekniken Dash Charge att vi får ytterligare dryga elva timmars användningstid på bara en halvtimme.
Brilliant kameralösning
Kameran har alltid varit en av Oneplus styrkor och till nya 5T så har företaget tagit ett helt nytt tag och bytt ut den telelins som tidigare kompletterade den primära kameran. I stället hittar vi nu ytterligare en kamera som har till uppgift att fokusera på låg-ljus-fotografering tack vare en bländare på f/1,7. Så snart det omgivande ljuset går under 10 lux så byter 5T automatiskt till den sekundära kameran som dessutom är utrustad med förbättrad intelligent pixelteknik som enkelt uttryckt slår samman fyra pixlar till en, vilket minimerar det brus vi annars kan uppleva när vi fotar under sämre ljusförhållande.
Oavsett läge är vi klart imponerade över den bildkvalité som Oneplus 5T levererar.
Lite av samma teknik används även när vi väljer att zooma in objekt där kamerans nya algoritmer fångar upp och jämnar ut bilden och skapar nästan samma skärpa som med en zoomlins. Dessutom kan vi använda de båda linserna för att skapa olika effekter som skärpedjup eller medvetet suddiga partier i en bild. Oneplus har även behållit Pro-läget från föregående modell som ger oss total kontroll över kamerorna samt stödjer RAW-format för efterbearbetning. Oavsett läge är vi klart imponerade över den bildkvalité som Oneplus 5T levererar, både när det gäller filmer, men framförallt när det gäller fotografier. De sistnämnda ligger i det absoluta toppskiktet bland dagens mobiltelefoner.
Självklart finns det även en främre kamera. Upplösningen ligger på 16 megapixel och även denna levererar bilder av hög kvalitet.
Går att låsa upp med fingeravtryck och ansikte
Oneplus 5T har även en snabb och lättanvänd ansiktsinloggning som kan kombineras med den bakre fingeravtryckssensorn för högre säkerhet. Sedan vill vi även lyfta fram ljudkommunikationen i sig. Detta är trots allt en mobil och tack vare tre mikrofoner med brusreduktion och stöd för AANC samt Direct HD-ljud så får användaren en grym ljudupplevelse både sett till underhållning, men framför allt under samtal av alla dess former. Kort och gott så är Oneplus 5T en mycket bra mobil till ett klart godkänt pris.
SPECIFIKATIONER
Tillverkare: Oneplus, www.oneplus.net
Cirkapris: 4 995 inkl. moms, 3 996 exkl. moms
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB
Kamera: 16 + 20 megapixel
Processor: Snapdragon 835
Skärm: 6,01 tum, 18:9-format
Mått: 156,1x75x7,3 mm
Vikt: 162 gram
Batteri: 3300 mAh
Sensorer: Fingeravtrycksläsare, Accelerometer, G-sensor, Electronic Compass, Gyroscope, Proximity, Ambient Light Sensor, RGB, Sensor Hub
Läs också:
Test: Oneplus 5
Oneplus hoppar över 4
Test: Oneplus 3T – doldis i begränsad upplaga
Uppgraderad Oneplus
Test: Sony Xperia Z5 Premium
3 kommentarer
Men den större skärmytan äts väl mer eller mindre upp av avsaknaden av kapacitiva knappar? Jämfört med 5:an, alltså. Eller?
Nej, då ”knapparna” är flyktiga i nedre delen av skärmen så störs du inte av detta. Sedan är det så klart en smaksak huruvida du som användare föredrar den mer fysiska knappen
Oneplus 5:an fick minus för: Ej IP-klassad, ljudkvalitet i standardklass, ej stöd för Micro-SD. Helt godkända punkter för 5T-modellen??