Specifikationerna är i absolut toppklass för Oneplus senaste modell. Men lite högre upplösning hade inte skadat.
Förväntningarna var höga när ett av branschens yngsta företag lanserade Oneplus 5 i slutet av juni 2017. Det är företagets hittills mest slimmade modell med måtten 154,2 x 74,1 x 7,25 millimeter och en vikt på 153 gram. Precis som föregående modell (3T) är höljet i aluminium, kanterna är lätt rundade.
Kraft i överflöd
Under skalet på den nya Androiden sitter en Qualcomm Snapdragon 835, en åttakärnig 10-nanometers processor med en klockfrekvens på upp till 2,45 gigahertz. Den har sällskap av hela åtta gigabyte LPDDR4-minne och 128 gigabyte UFS 2.1-lagringsminne. Det finns dock även en enklare variant med sex gigabyte internminne och 64 gigabyte lagringsutrymme. Grafiken handhas av en Adreno 540. Sammantaget innebär detta att du här har en av de absolut kraftfullaste enheterna. Det märks även när vi kör Geekbench 4 och når ett resultat på 6 728 (multi-core).
Bra med internminne innebär att enheten kan köra flera program simultant utan att tappa prestanda, vilket framför allt märks när vi använder en delad skärm. Det märks även när vi låter Google Maps guida oss samtidigt som vi använder Spotify samt redigerar bilder.
På vänster sida finns en knapp som vi verkligen älskar. Den utgörs av ett traditionellt trestegsreglage som snabbt låter oss växla mellan Normal, Stör inte och Tyst. Under denna sitter en knapp för volym.
På höger sida finns hållaren för SIM-kort. Du får stöd för dubbla Nano-SIM men dessvärre inte för ett Micro-SD.
Ett hörlursuttag (3,5 mm) hittar du i botten tillsammans med en USB 2.0 Typ-C. Den senare har stöd för USB Audio och snabbladdning via tillverkarens egen Dash charge. Batteriet är på 3 300 milliamperetimmar, vilket med andra ord är en sänkning sedan föregående modell.
Vi gillar skalet
Nu ska det direkt sägas att tillverkaren har gjort ett jättejobb med sitt skal-OS, Oxygen, som optimerar batterianvändningen på ett föredömligt sätt. Resultatet blir alltså nästan 30 minuter bättre batteritid än 3T, och vi har inga bekymmer med att klara oss en dag på en laddning.
I botten finns även en högtalare. Den är okej, men inte mycket mer. För film och musik rekommenderas hörlurar. Ljudet som helhet kunde faktiskt ha varit bättre, det är rent och tydligt men innebär inget extra.
Bildskärmen är på 5,5 tum. Den har full-HD-upplösning och är en Amoled med mycket bra svärta och tydliga mörka toner. Kanske tillverkaren skulle ha tagit upplösningen ett steg högre och inte stannat vid full-HD. Till det positiva hör ändå de 401 pixlarna per tum och de levande färgerna som enheten presterar både under film och arbete. Här hittar vi även ett par av våra absoluta favoriter. Detta i form av ett läsläge och ett läge med mindre blått ljus. Detta är en lösning som vi gärna ser hos flera tillverkare.
Tillverkaren har vidareutvecklat de gestfunktioner som introducerades med föregående modell. Numera kan vi genom olika fingerrörelser på en svart skärm per automatik starta kameran, aktivera eller inaktivera skärmen, ta skärmdumpar med mera. När vi ändå pratar om skärmdumpar finns en lösning för att ta löpande dumpar som sträcker sig över flera skärmsidor, vilket är en helt underbar funktion.
En kamera med dubbla linser
En av de stora nyheterna är kamerasystemet. Den främre kameran har nämligen dubbla linser. Detta i form av en på 16 megapixel med f/1,7 och en på 20 megapixel med f/2,6. Dessa arbetar tillsammans för att skapa olika effekter, som skarpt fokus på objektet medan bakgrunden blir diffus.
Till en början var vi inte nöjda, men efter att ha uppdaterat till senaste mjukvaran fungerade kameran riktigt bra. Kanske mest intressant är ett manuellt läge som via diagram gör det möjligt att styra varje värde. Dessutom har kameralösningen stöd för raw-format.
Den främre kameran som är på 16 megapixel håller en hög nivå och ger möjlighet till filmning i upp till 4k med 30 bilder per sekund
Bildkvaliteten då? De båda linserna presterar bra inomhus i bra ljus samt utomhus. Kanske inte fullt så bra i en dovare inomhusmiljö. Den främre kameran som är på 16 megapixel håller en hög nivå och ger möjlighet till filmning i upp till 4k med 30 bilder per sekund.
Sammanfattningen blir att Oneplus 5 är en fullt godkänd mobiltelefon. En lite lägre prislapp hade dock höjt betyget ett snäpp. Det enda som vi hade önskat i övrigt är någon form av ytterligare validering som inte omfattar pin-kod eller fingeravtrycksläsaren, som för övrigt är riktigt bra.
Av Patrik Wahlqvist
Tillverkare: Oneplus, www.oneplus.net
Cirkapris: 5 495 kr inkl. moms, 4 396 kr exkl. moms
Mått: 154,2 x 74,1 x 7,3 mm
Vikt: 153 g
CPU: Snapdragon 835
Internminne: 8 GB
Lagring: 128 GB
GPU: Adreno 540
Trådlöst: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 2.4 G/5 G, BT v5
Skärm: 5,5 tum
4 kommentarer
En lite lägre prislapp och vi hade gett ett mindre ljumt betyg.
Menar ni varmare betyg? Kommentaren känns fel
Tack Magnus, jag plockade bort meningen och förtydligade texten så att man förhoppningsvis förstår att ett lägre pris hade gett ett högre betyg.
Det var lite lustigt att läsa det här testet. Det är inte lätt att förstå att det är en telefon ni pratar om. Allt annat, om datorkraft, om batteritid och om kameran står det mycket, men inte ett ord om själva telefonfunktionen. Finns det någon anständig antenn i den här? Det är ju en skriande brist på bra antenner i de här smarta telefonerna som kan allt, men är ganska mediokra på det de från början är till för, nämligen att prata med någon. Eller också är det bara jag som är insnöad…
Du har helt rätt Sten. Normalt sett när vi testar en enhet under en lägre period brukar vi även hinna med att kontrollmäta antennstyrka och hur den hanterar växlingar mellan olika master med mera. Så var inte fallet denna gång utan vi gick bara igenom en mer standardiserad uppsättning tester och när den del som testas inte utmärker sig åt något håll, det vill säga att den fungerar som ”förväntat” för att generalisera lite så lyfter vi inte heller upp detta i texten. Vi kan däremot säga, efter att ha provat ett par senare uppdateringar av Oxygen, att även de mer grundläggande funktionerna som antenn och blåtandsuppkoppling mot diverse kringutrustning fungerar mycket bra och med en signalstyrka på 14 procent över det medelvärde vi har över samtliga testade enheter i ett område med begränsad mottagning. Har du fler frågor så får du gärna återkomma, inga frågor eller funderingar är för insnöade.