Microsoft breddar sin Surface-portfölj och vi testar den kanske mest intressanta produkten: Surface Studio, med en skärm på hela 28 tum.
Vårt testexemplar har sjätte generationens Intel i5-6440HQ-processor, Nvidias GTX965M-grafik med två gigabyte GDDR 5-minne och åtta gigabyte internminne.
Processorn har fyra kärnor och arbetar med en basfrekvens på 2,6 gigahertz, vilken kan boostas till 3,5 gigahertz. För lagring används en hybridlösning på en terabyte, vilket inkluderar 64 gigabyte flashlagring. Notera att det inte är en traditionell hybriddisk, utan två separata enheter.
När vi öppnar enheten noterar vi en kombination av utbytbara och fastlödda komponenter. Du kan inte uppgradera vare sig processor eller internminne. Däremot kan du byta den mekaniska hårddisken. Detsamma gäller den M.2-baserade lagringen. Det går dessutom att byta de interna fläktarna på egen hand.
Slimmad jätte
Surface Studio består av två delar. Dels skärmen som mäter 637,4 x 438,9 x 11,4 millimeter, dels basen som mäter 250,0 x 220,0 x 32,2 millimeter. Den sammanlagda vikten för de två är 9,5 kilogram.
De båda delarna hålls samman av ett gångjärn med motstånd som gör att vi snabbt kan växla mellan stående och liggande. Dock hade vi gärna sett en lösning för att kunna låsa skärmen i ett visst läge.
På baksidan av basenheten finns anslutningarna. Du hittar en strömanslutning och till vänster om denna finns en Ethernet-port samt fyra USB 3-portar, varav den ena är en högeffektsport. Däremot saknas USB 3.1 Gen 2, Thunderbolt och Typ-C. Det hade också varit bra med lite större mellanrum mellan portarna och någon av dem borde ha haft mer åtkomlig placering.
På baksidan finns även en Mini-Displayport och en fullstor SD-kortläsare som har stöd för SDXC version 4. Slutligen hittar du även anslutning för hörlurar.
Bildskärmen är en jätte som mäter 28 tum och har en upplösning på 4 500 x 3 000 bildpunkter med 192 punkter per tum. Den arbetar med sRGB-, DCI-P3- och Vivid-färgprofiler samt individuellt kalibrerade färger.
En kamera i ovankanten bjuder på fem megapixel och ansiktsinloggning via Windows Hello, och den klarar även att filma i 1 080. Likaså finns dubbla mikrofoner, som ger mycket bra ljudupptagning när vi använder exempelvis Skype. För ljudåtergivning finns 2.1-högtalare med Dolby Audio Premium, vilka tillhandahåller ett godkänt ljud. Externa högtalare är dock att rekommendera till dem som har högre krav på ljudåtergivningen.
Det trådlösa gränssnittet, 802.11ac, tappar lite prestanda om det finns väggar i vägen eller om avståndet sträcks ut. Dock fungerar det bra om du är i samma rum som anslutningspunkten. Du får också Bluetooth, men tyvärr i version 4.
Att arbeta med
Bildskärmen har stöd för tio samtidiga beröringspunkter, men enheten levereras ändå med tangentbord och mus. Detta tangentbord är av fullstor modell. Det ansluts via Bluetooth och trots att tangenterna har en kort slaglängd är det bekvämt att skriva på. Den mus som följer med ansluts också via Bluetooth och känns gedigen, men den hade vi direkt bytt ut. Detta då den inte kändes så ergonomiskt korrekt för oss och då den saknar tillräckligt med programmerbara knappar.
Att musen inte har fler funktioner beror kanske på den medföljande Surface-pennan. Denna erbjuder över 1 000 tryckpunkter och du kan bland annat luta pennan för att skapa skuggor samt byta spets.
Bildskärmen är en fröjd under dagligt arbete. Detta är utan tvekan en av de absolut bästa skärmarna, väl i klass med Apples Imac. Den skilde också bra på om vi använde fingrar, penna, Dial-enhet eller virtuella verktyg. På så sätt är den lämplig för kreativa arbetsuppgifter, även om vi då hade föredragit 16 gigabyte internminne.
Förutom att arbeta med enheten körde vi även benchmarks. Cinebench Studio gav 611 poäng för processorn och 109 bilder per sekund i grafiktesterna. Geekbench gav i sin tur 3 502 i singelcore och 13 477 i multicore. Samtliga värden får anses normala och sticker inte ut åt någondera hållet.
Då en del säkert även kommer att använda spel använde vi 3DMark Skydiver, vilket gav ett värde på 21 887. Detta medan Fire Strike gav ett värde på 8 208 och Time Spy stannade på 2 995.
Sammantaget visar detta att grafiken står sig bra, medan processorn hamnar lite efter. Trots detta upplevde vi ett bra flyt. Förklaringen ligger delvis i att enheten använder Intels Rapid Storage-teknik och två separata lagringsenheter, inte en traditionell hybriddisk.
Surface Studio är ett välkommet tillskott på marknaden. Kanske främst för yrkesverksamma, med tanke på den häftiga prislappen.
Av Patrik Wahlqvist
Tillverkare: Microsoft, www.microsoft.com
Cirkapris: 34 995 kr inkl. moms, 27 996 kr exkl. moms
Processor: Intel i5
Internminne: 8 GB
Grafik: GTX 965
Lagring: 1 TB + 64 GB flash
USB 3: 4 st
Nätverk: Gigabit Ethernet + Wi-Fi
Bildskärm: 28 tum, upplösning 4 500 x 3 000 pixel