En uppgraderad processor och kraftfullare grafik ska göra nya Macbook Pro till ett prestandamonster.
För en tid sedan testade vi den första generationens Macbook Pro med Touchbar, vilket var en intressant upplevelse. Nu har Apple lanserat nya Macbook Pro-modeller. Samtliga har sjunde generationens Intel Core-processorer, även kallade Kaby Lake.
Vi testar flaggskeppet i serien, med en skärm som mäter 15,4 tum. Den har en Intel Core i7-processor med fyra kärnor på 2,9 gigahertz och 16 gigabyte internminne. Nya AMD Radeon Pro 560 står med sina fyra gigabyte för grafikjobbet.
Uppgradering med begränsning
En första observation är att maximal mängd internminne stannar på 16 gigabyte, trots att Apple har valt att satsa på de senaste processorerna från Intel. Dessutom används fortfarande 2 133 megahertz LPDDR3-minne, de har inte tagit steget upp till DDR4. Då argumentet för att inte använda mer än 16 gigabyte är relaterat till effektförbrukningen, så hade det varit bättre att gå över till DDR4, som är strömsnålare.
Bildskärmen är en ”Retina”, precis som tidigare. Den är på 15,4 tum och har IPS-panel som är bakbelyst av LED. Dessvärre arbetar den bara med 2 880 x 1 800 bildpunkter som upplösning. Däremot har ljusstyrkan ökats till 500 candela per kvadratmeter. Du kan alltså använda den även om du sitter så att du har direkt ljusinsläpp. Skärmen har dessutom samma färgomfång (P3) som de senaste mobiltelefonerna, vilket ger levande och verklighetstrogna bilder.
Kraften från det förhållandevis effektsnåla Radeon Pro-grafikkortet, med fyra gigabyte GDDR5-minne, innebär att vi kan arbeta fullt ut med krävande applikationer som Final Cut Pro och Adobes programserie. En del kanske uppskattar att grafikprestandan även klarar tyngre spel.
Vår testmaskin har en SSD på 512 gigabyte lagringsutrymme; du kan även välja en eller två terabyte. Detsamma gäller för en processoruppgradering, det kan också väljas från start. Fast det kostar en rejäl slant extra på en maskin som redan i vårt utförande kostar nästan 33 000 kronor.
Bland anslutningarna finns fyra stycken Thunderbolt 3-portar (USB-C), två på var sida. Portarna har stöd för Thunderbolt-överföring med upp till 40 gigabit per sekund, och via USB 3.1 Gen2 når du upp till tio megabit per sekund. Precis som på tidigare modell används dessa portar även för laddning och anslutning till Displayport.
Med föregående version lanserade Apple den unika lösningen Touchbar, en remsa av glas i tangentbordet med stöd för gester. Denna ger oss snabb åtkomst till verktygen vi behöver, baserat på de program som används. Sedan lanseringen har allt fler programtillverkare valt att integrera stöd för denna funktion, som kraftigt underlättar vårt arbete. Styrplattan, som är av typen Force touch, är även den precis lika stor som på förra årets modell, något som även gäller tangentbordet, som trots sina låga nedslag är förvånansvärt bekvämt att skriva på.
Prestandatestet med Geek Bench 64 gav 4 756 för singel-core och 15 793 för multi-core. Detta ska jämföras med föregående modell som presterade 4 078 respektive 13 224. Cinebench OpenGL pekade i samma riktning, där fick vi 89,5, vilket ska jämföras med 69,3 för föregående modell.
Som alltid kompletterade vi dessa tester med egna varianter, baserade på vanligt förekommande uppgifter med olika program. Det första av dessa baseras på rendering av 3D-modeller i Autodesk Maya 2017 och filmredigering i Premiere samt användande av olika filter i Photoshop. För föregående modell tar hela processen 32,36 minuter och med årets upplaga kapas tiden till 26,48 minuter. Kontorsprogram, surfning och underhållning gav dock inte så stort utslag. Där reducerades det från 45,12 till 43,47.
I väntan på High Sierra
Tyvärr hann vi inte med att testa nya Macbook Pro med Mac OS High Sierra. Versionen ska omfatta flera optimeringar för bland annat Kaby Lake, vilka ska ge såväl bättre prestanda som lägre effektförbrukning. Det sistnämnda vore välkommet, då vi hade förväntat oss lite bättre än de 7 timmar och 12 minuter som batteriet gav oss.
För att avsluta med en kort sammanfattning är nya Macbook Pro den klart vassaste bärbara datorn som Apple har tagit fram. Den kan vara ett givet val om du jobbar semiprofessionellt med tyngre pro gram. Däremot är vi aningen tveksamma till om de som har föregående modell är så betjänta av ett byte att prislappen kan motiveras.
Av Patrik Wahlqvist
Tillverkare: Apple, www.apple.com
Cirkapris: 32 995 kr inkl. moms, 26 396 kr exkl. moms
Skärm: 15,4 tum
Upplösning: 2 880 × 1 800 pixel
CPU: Intel i7,2,9 GHz
Internminne: 16 GB LPDDR3
Grafik: AMD Radeon Pro 560, 4 GB GDDR5
Anslutningar: 4 st Thunderbolt 3/USB 3.1 Typ-C
2 kommentarer
”Alla anslutningar är av typen Thunderbolt 3” Nja, bättre kan ni.
Hej Jonas,
tack för din kommentar. Jag är inte helt säker på vad du syftar på här men MacBook Pro kommer med totalt fyra Thunderbolt 3-anslutningar, två på varje sida. Dessa använder samma visuella gränssnitt som vi även kan finna på såväl vissa USB3-portar som vissa USB3.1-portar kallat Typ-C-anslutning. Däremot så skiljer sig både möjligheterna att ansluta vissa externa enheter samt framför allt den maximala överföringshastigheten åt mellan de olika standarderna där Thunderbolt 3 erbjuder i särklass högst hastighet. Nu ska jag även vara extra tydlig med att säga att det långt ifrån alla anslutningar av Typ-C som är kompatibla med Thunderbolt 3 och dess överföringshastighet, men om en port stödjer Thunderbolt 3 går även alla USB-baserade enheter med en Typ-C-anslutning att koppla in. Hoppas att detta är svar på din tanke annars får du gärna återkomma.