Ett av höstens mest uppmärksammade släpp från Lenovo var den modulära telefonen Moto Z. Syskonet Moto Z Play har inte samma radikala design, men lockar istället med batteritid och dubbla SIM-kort.
Av Carl Holmberg
Lenovo har med Motorola-varumärket etablerat sig på flera marknader som en ledande aktör för prisvärda telefoner i mellanklassen. De allra mest påkostade flaggskeppen, som kan konkurrera med premiumtelefoner som Iphone och Samsungs Galaxy-serie, har fått något mindre utrymme till förmån för telefoner som ska vara ”bra nog” utan att vara regelrätta budgettelefoner.
Moto Z är en av marknadens tunnaste telefoner, så pass tunn att den saknar ett inbyggt hörlursuttag. Så är inte fallet med Moto Z Play, som har en tjockare design till förmån för ett större batteri på 3 510 milliamperetimmar. Likaså är hörlursporten tillbaka. I övrigt är designen mycket snarlik den tunnare modellen.
Den blanka baksidan i glas är utrustad med en uppsättning kontaktpunkter för att lägga till nya funktioner till telefonen via så kallade Moto Mods. Du kan till exempel lägga till en hörlursförstärkare eller en mer påkostad kameramodul. Du kan använda samma Moto Mods till Moto Z Play som till vanliga Moto Z.
En annan viktig skillnad är att Moto Z Play har dubbla SIM-kortläsare. Lite unikt för Moto Z Play är att du kan ha ett Micro SD-kort monterat samtidigt och därmed inte behöver välja mellan dubbla SIM och expanderad lagring.
Överraskande kamera
Framsidan av Moto Z Play domineras av en Amoled-skärm på 5,5 tum. Detta med att Amoled blir vanligare även i lägre prisklasser är givetvis någonting vi gillar. För Moto Z Plays del innebär det oerhört bra kontrast jämfört med en LCD-panel. Däremot är subpixlarna i panelen av Pentile-typ, vilket gör att bilden inte känns riktigt lika skarp som med en ”vanlig” panel. Den är dock inte oskarp till den grad att det blir svårt att läsa text eller se på video, utan den kommer att duga bra för de allra flesta användare.
Den bakre kameran har en sensorupplösning på 16 megapixel med ett bländarvärde på f/2,0. Den tar överraskande bra bilder.
Beräkningskraften kommer från en Qualcomm Snapdragon 625. Det är en mellanklassprocessor som inte kan leverera samma grafikprestanda som mer påkostade processorer. Den fungerar emellertid alldeles utmärkt för enklare spel, webbsurf och för att ge ett bra flyt i telefonens gränssnitt.
Den bakre kameran har en sensorupplösning på 16 megapixel med ett bländarvärde på f/2,0. Den tar överraskande bra bilder i både ljusa och mörka miljöer. Utomhus i dagsljus är resultatet detaljrikt med ett bra dynamiskt omfång. I mörka miljöer är resultatet imponerande, trots att det inte finns någon optisk bildstabilisering. Bland annat är det en bra brusreduceringsmjukvara som ser till att inomhusbilder och mörkare bilder blir brus- och suddfria nog att närma sig samma klass som Apple och Samsung.
Det betydligt större batteriet i Moto Z Play ger också tydliga resultat vad gäller batteritiden. Två hela dagars användning bör vara mer regel än undantag. Det vill säga, för vanliga användare som främst ringer ett fåtal samtal, skickar meddelanden och surfar. Faktum är att Moto Z Play har bland de bästa batteritiderna av alla telefoner vi testat, där endast Huawei Mate 8 klarar sig längre.
Lenovo har träffat rätt
Lenovo har under Motorola-varumärket enligt vår mening en av marknadens bästa versioner av Android. Nu är mjukvaran inte helt ”vanilla”, men de fåtal tillägg som gjorts i operativsystemet känns genomtänkta och genomgående positiva. Till dessa hör smarta gester, som att starta kameran eller tända ficklampan genom ett ryck med handleden. Dock används fortfarande inte den senaste versionen av Android, 7.0 Nougat.
Sammanfattningsvis är Moto Z Play en telefon som på många plan imponerar för sin prisklass. För cirka 4 500 kronor får du en smartphone med batteritid i världsklass, en välpresterande Amoled-panel, unik möjlighet att kombinera två SIM-kort och ett SD-kort samt en mycket väl sammanknuten mjukvara. Designen känns och ser något klumpig ut, men för dig som föredrar funktion framför form finns det få alternativ som är vassare för under 5 000 kronor.
Tillverkare: Lenovo, www.lenovo.com
Pris: 4 500 kr inkl. moms, 3 600 kr exkl. moms
Skärm: 5,5 tum
Upplösning: 1 080 x 1 920 pixel
Processor: Qualcomm Snapdragon 625, octa-core
Lagring: 32 GB, Micro-SD
Nätverk: 802.11a/b/g/n/ac, LTE Cat. 9, BT 4.0
OS: Android 6.0.1
Vikt: 165 g