Trots molnlagringens framfart är USB-minnen fortfarande aktuella för att lagra större mängder data i mycket små format. Vi har testat Kingston Datatraveler Ultimate 2 TB, som ger dig två terabyte lagring i nyckelringen.
Parallellt med att SSD-enheter har blivit både rymligare och billigare i takt med att flashtekniken utvecklats, har även portabel lagring som minneskort och USB-minnen följt samma linje. I det här testet tar vi en närmare titt på ett extremexempel: Kingston Datatraveler Ultimate 2 TB, som med två terabyte lagring är det rymligaste USB-minnet på marknaden.
Medan två terabyte eller mer går att få betydligt billigare med externa hårddiskar eller externa SSD-enheter (såsom Samsung T3) så sticker Kingstons lösning ut just genom sitt kompakta format. Även om det är betydligt större än de flesta USB-minnen du hittar i butik idag så är det fortfarande kompakt nog att fästa i nyckelringen.
Ett gigantiskt USB-minne
Det är oklart exakt vilket flashminne Kingston har använt sig av i Datatraveler Ultimate, men tidigare enheter med liknande lagringsdensitet har baserats på MLC-Nand från Toshiba. Vad som däremot är klart är att det är Phison som står för lagringskontrollern, PS2251-08, som optimerats för sekventiella överföringar och stora filer.
Yttermåtten är 72,0 x 26,9 x 21,0 mm, vilket gör Datatraveler Ultimate till ett rejält USB-minne, med gott om extra volym runt om själva USB-kontakten. Den totala volymen är cirka 40 kubikcentimeter, vilket är något lägre men ändå jämförbart med Samsung T3 och dess totala volym på 45 kubikcentimeter. Ytterskalet är helt i metall, med ett skjutlock som täcker USB-kontakten när den inte används. En förlängningskabel medföljer i lådan för de fall där minnet på grund av sin stora volym inte får plats att anslutas direkt till en dator.
Ogillar små filer
Vi inleder prestandatesterna med testverktyget Robocopy, där vi kan läsa och skriva data med valfri filstorlek. Inledningsvis testar vi läsning och skrivning av stora filer (mer specifikt en stor ISO-fil på cirka 700 megabyte), följt av motsvarande test med små filer.
När vi istället använder mindre filer visar Robocopy ett betydligt mindre smickrande resultat.
Med stora filer imponerar Kingston Datatraveler Ultimate 2 TB med ett genomsnittsresultat på 318 megabyte per sekund (MB/s) vid läsning och 156 MB/s vid skrivning. Som jämförelse klarar en extern mekanisk hårddisk såsom WD My Passport 500 GB av samma test med 120 och 116 MB/s i läsning respektive skrivning. Sandisk Ultra 256 GB levererar i sin tur 126 MB/s läsning och 21 MB/s skrivning. När vi istället använder mindre filer visar Robocopy ett betydligt mindre smickrande resultat. Med endast 9,7 MB/s läsning och 1,1 MB/s skrivning som genomsnitt står det klart att Kingston har satsat allt på prestanda för större filer med valet av kontroller och flashminne.
Långsammare än en mekanisk disk
Det här är långsammare än en mekanisk hårddisk som WD My Passport (61,7 MB/s läsning, 26,3 MB/s skrivning). Samtidigt ska noteras att prestandan är bättre när det endast är en eller ett fåtal små filer som ska överföras. Hastigheten faller dock snabbt, vilket ger ett lågt genomsnitt.
I nästa test använder vi ett så kallat trace, där vi spelat in ”äkta” datoranvändning från en systemlagringsenhet som vi sedan spelar upp så snabbt som möjligt på Kingston Datatraveler Ultimate 2 TB. Närmare bestämt simulerar vi belastningen från att köra en hel Windows-installation från enheten, vilket är intressant exempelvis om du vill köra ett extra operativsystem som du kan ha med dig i nyckelringen. Tyvärr faller den sortens användning verkligen inte Datatraveler Ultimate i smaken, då vi mäter i genomsnitt 0,15 MB/s som total överföringshastighet – inte vidare användbart för att köra ett operativsystem.
Orimlig prissättning
Det är helt klart anmärkningsvärt att Kingston har lyckats klämma in en så pass imponerande lagringsmängd i ett USB-minnesformat, även om Kingston Datatraveler Ultimate 2 TB fortfarande är i största laget för ett USB-minne. Samtidigt är det en lösning som krävt kompromisser. Dessa skiner igenom markant, exempelvis den rent ut sagt usla prestandan med små filer.
Specifikt för stora filer, exempelvis för att lagra mängder av ISO-filer eller filmer, kan däremot ett minne som Datatraveler Ultimate vara både praktiskt och välpresterande.
Den sista spiken i kistan blir tyvärr prissättningen. I svenska butiker kostar Kingston Datatraveler Ultimate 2 TB brutala 16 000 kronor. Det smidiga formatet blir då svårt att motivera när exempelvis Samsung T3 i motsvarande lagringsmängd kostar bokstavligt talat hälften så mycket.
Av Carl Holmberg
Tillverkare: Kingston, www.kingston.com
Cirkapris: 16 000 kr inkl. moms, 12 800 kr exkl. moms
Lagringskapacitet: 2 terabyte
Kontroller: Phison PS2251-08
Mått: 72,0 x 26,9 x 21,0 mm
Anslutning: USB 3.0