Alla behöver inte optiska läsare eller mängder av extra finesser, ibland är allt som krävs en enkel och tyst låda till en attraktiv prislapp.
Svenska Fractal Designs Define-serie har fått stort genomslag med sin minimalistiska design och fokus på låg ljudnivå, snarare än på mängder av extra funktioner. Serien har successivt utökats med vidareutvecklade modeller samt varianter för mindre formfaktorer. Den modell vi kikar på i det här testet, Define C, sticker ut som ett av de billigare alternativen i familjen.
Chassit lånar sin utvändiga design och grundläggande funktionalitet från flaggskeppet Define R5. De kan vid en första anblick te sig närmast identiska, men Define C för med sig ett antal kompromisser för att hålla en prislapp under 1 000 kronor.
Skippar 5,25-tumsplatserna
Likt flaggskeppet har Define C ett ytterskal i borstat aluminium samt detaljer i matt plast. Frontpanelen är slät och saknar helt logotyper eller synliga fläktventiler. Luftintaget sitter istället längs med kanterna där sidopanelerna möter fronten.
Däremot skiljer sig denna modell från Define R5 genom att den inte har någon 5,25-tumsplats för optiska läsare. Den har heller inte någon dörr i fronten. För att komma åt dammfiltret över de främre fläktarna behöver hela fronten ryckas loss, vilket dock är ett förhållandevis enkelt ingrepp.
En annan viktig skillnad mellan Define C och dess storebror R5 är att den billigare upplagan inte levereras med ljuddämpande material på insidan. Det innebär att vibrationer från hårddiskar och fläktar lättare kan tränga igenom chassits sidor och att hörbar resonans lättare kan uppstå. Hur pass märkbart detta blir i praktiken beror helt på vilka komponenter du använder.
Enkelt och lättarbetat
Från front till baksida är Define C ett förhållandevis kompakt chassi, trots att det rymmer fullstora grafikkort på upp till 315 millimeter. Fronten domineras inte av hårddiskburar, vilka istället har förpassats längst ned, mellan fronten och nätaggregatet. Det innebär färre lagringsplatser än i chassin som Define R5 eller NZXT H440, men också lägre materialkostnader och en enklare och mer öppen chassidesign.
Lagringsplatserna har alltså dragits ned, men det finns i alla fall goda kylmöjligheter. Två 120-millimetersfläktar medföljer, varav en är monterad i fronten och en baktill. I fronten kan ytterligare två 120-fläktar monteras, alternativt får du plats med två 140-fläktar i samma utrymme. Du kan också montera två 120- eller 140-fläktar i taket samt en 120-fläkt i botten. Både i taket och i fronten finns det utrymme för vattenkylning om så önskas.
Nätaggregatet och hårddiskplatserna (i vilka det går att montera två 3,5-tumsenheter) täcks av en mattsvart kåpa, vilket är trevligt på flera sätt. Dels isolerar det nätaggregatets värme från övriga komponenter, dels innebär det att nätaggregatets kablar enkelt kan gömmas undan. I kombination med de två stora, gummerade kabeldragningshålen i moderkortsplåten är det enkelt att få ett rent datorbygge med fritt luftflöde och väl dolda kablar.
Att montera komponenter i Define C är därmed en smärtfri upplevelse, vare sig du snabbt vill få ihop en gångbar dator eller om du vill vara extra noggrann med kabeldragningen.
Att montera komponenter i Define C är därmed en smärtfri upplevelse, vare sig du snabbt vill få ihop en gångbar dator eller om du vill vara extra noggrann med kabeldragningen. Det finns gott om krokar för att fästa upp kablarna med buntband bakom moderkortsplåten. Den senare har även ett stort hål för att montera eller byta CPU-kylare samt en dold 2,5-tums plats för en SSD.
Define C är för nybörjare och entusiaster
Trots att Define C saknar ljuddämpande material är chassit förhållandevis tyst i sitt grundutförande, då de medföljande fläktarna är mycket effektiva. För dig som har kraftfulla, luftkylda komponenter kan det dock vara värt att kika på egenmonterad ljuddämpning eller att investera i det lite dyrare Define R5.
Utöver den detaljen är Define C ett charmigt chassi till rimlig prislapp. Du bör dock ha i åtanke att det endast finns tre lagringsplatser, men det är något som inte påverkar så många – det är desto vanligare att använda endast en SSD tillsammans med en mekanisk hårddisk.
Define C har vass konkurrens av bland annat NZXT och Bitfenix, men den står sig ändå bra som ett trevligt alternativ i sin prisklass. Det är ett välkonstruerat chassi för både entusiaster och nybörjare, som dessutom är förhållandevis utrymmeseffektivt för att vara en ATX-modell.
Av Carl Holmberg
Tillverkare: Fractal Design, www.fractal-design.com
Cirkapris: 890 kr inkl. moms, 700 kr exkl. moms
Chassityp: Miditower
Mått: 210 x 440 x 399 millimeter (BxHxD)
Vikt: 7,4 kg
Hårddiskplatser: 2 x 3,5/2,5″, 1 x 2,5″
Fläktplatser: 6 st (140/120 mm) eller 7 st (120 mm), 2 st 120 mm medföljer