Att skaffa en robotdammsugare innebär inte med automatik att allt blir bättre – eller renare. Vi ger vår syn på den enkla problematiken.
I dag finns en uppsjö robotdammsugare inom mer eller mindre alla prisklasser. Vi beslöt oss därför för att titta närmare på vad du får och hur bra dessa lösningar egentligen är genom att testa Dyson 360 Eye, en robotdammsugare i det övre prissegmentet.
Teknik i miniatyr
Dyson-enheten är ganska futuristisk. Ovanifrån liknar den en halvmåne med en noshörningsliknande rund framdel. I den främre runda delen hittar vi uppsamlingsbehållaren, som är på 0,33 liter och som genom en enkel knapptryckning på enhetens ovansida är löstagbar för tömning.
Under behållaren sitter en roterande borste med två typer av borst. En ska fånga upp mindre partiklar på hårda underlag och den andra ska tränga ner i mjukare underlag som mattor. Nu räcker det så klart inte med en roterande borste för att få smuts att komma in i behållaren, utan Dyson har tagit fram en specialmotor som roterar i upp till 78 000 varv per minut och skapar en cyklonliknande luftström som effektivt suger upp damm genom munstycket och in i behållaren. I andra änden av detta flöde finns ett effektivt filter.
På Dyson-roboten sitter en 360-graders kameralins, därav namnet 360 Eye. Den är kopplad till en kamera som tar 30 bilder per sekund och fortlöpande uppdaterar dammsugarens interna databas om hur omgivningen ser ut, vilka områden som är rengjorda och vilka ytor som är kvar.
På undersidan finner vi ett par mindre hjul samt två större bandvagnsliknande hjul.
Tack vare sin fortlöpande dokumentering känner enheten direkt av om ett hinder flyttas eller dyker upp. Det kan vara att vi flyttar en väska som gör att ytan blir tillgänglig för rengöring, men även att någon går framför roboten, som då omedelbart hejdar sig och byter riktning. Tanken med kameran är också att undvika att fastna i utrymmen som roboten inte ska komma in i.
På undersidan finner vi ett par mindre hjul samt två större bandvagnsliknande hjul. De är delvis flexibla i höjdled för att roboten ska komma över vissa enklare typer av hinder som trösklar och matt kanter.
På undersidan hittar vi även laddstiften som passar in i robotens basstation, dit 360 Eye letar sig så snart den behöver ladda batterierna.
Rent under rätt förutsättningar
Hur dammfritt blir det då med 360 Eye? Börjar vi med de positiva aspekterna så märks det snabbt att roboten har en kraftig motor. Den suger effektivt upp alla former av damm och smuts från hård parkett, klinker- och olika typer av laminatgolv.
Detsamma gäller mattor med kort ”hårlängd”. Dammsugaren är även extremt skickligt programmerad att ta sig runt och få rent i hörn och runt vanliga stols- och bordsben. Tack vare bandvagnsfötterna tar sig roboten också lätt upp på mattor som är upp mot två centimeter höga, eller trösklar som är av mer rundad karaktär.
Men så kommer vi till de mer negativa aspekterna. För det första är den inbyggda intelligensen långtifrån så bra som vi skulle önska. På vårt kontor, där vi bara har hårda ytor, använder vi stolar med stålmedar längst ner. Här dammsuger först roboten runt stolarna, men sedan beslutar den sig för att åka över medarna, vilket resulterar i att den blir hängande i luften. Detta upprepas gång på gång.
Kameran borde undvika fler faror
I kafferummet finns en soffa med en öppen framkant som är cirka tio centimeter hög, och trots att dammsugaren är elva centimeter i lägsta läget, så ska den prompt in under soffan, vilket givetvis resulterar i att den fastnar. Nu kan vi delvis förstå att detta inträffar, men tycker då att enheten borde lagra någon form av data om att inte göra om dessa försök. Men så fort vi lyfter upp roboten från golvet nollställs allt och processen börjar om.
Enligt Dyson beror detta på att enheten inte ska vara låst vid att vissa områden ska vara exkluderade, i det fall något flyttas, men det känns ändå som ett problem som borde gå att lösa.
Samma sak inträffar med mattor som har lite längre fransar eller längre lugg, vilka då fastnar i de roterande borsten.
Viss information kan vi få i appen, som också låter oss styra och fjärrstarta dammsugaren, men även denna är ganska begränsad
Detsamma gäller skosnören, laddkablar eller andra mindre saker som kan ligga på golvet, och även här tycker vi att detta borde gå att lösa och upptäcka av kameran. Dessutom hade vi gärna sett att enheten på något smart sätt kommunicerade att den har fastnat samt var den sitter fast.
Viss information kan vi få i appen, som också låter oss styra och fjärrstarta dammsugaren, men även denna är ganska begränsad och vi missar ofta anslutningen av någon anledning. För rätt utrymmen som i det stora hela är mer eller mindre rena från möbler och prylar är 360 Eye toppen, men i övriga lägen orsakar den mer problem än den gör nytta.
Av Patrik Wahlqvist
Tillverkare: Dyson, www.dyson.com
Cirkapris: 9 750 kr inkl. moms, 7 800 kr exkl. moms
Batteri: Integrerat, laddbart
”Seende”: 360 grader
Rotation: Upp till 78 000 varv per minut
Behållare: 0,33 liter
Partikelfilter: Ja