Drobo har uppgraderat sin serie av användarvänliga NAS-enheter. Denna gång med en modell för mindre företag och hemmakontor.
Drobo har gjort sig kända genom att ta fram NAS-modeller med fokus på extrem användarvänlighet. Den modell vi har testat är en uppgraderad 5N, tänkt att på allvar ta upp kampen Synology, Qnap och Netgear med flera.
Dubbelt upp
Till det yttre är 5N2 mycket lik övriga modeller i Drobos portfölj. Enheten mäter 185,4 x 150,3 x 262,3 millimeter och väger 3,9 kilogram utan hårddiskar. Den har en löstagbar front som både agerar ljuddämpande och förhindrar att damm kommer in i chassit. Bakom denna finner vi fem kassetter som enkelt sätts på plats med snäppfästen. Till höger om respektive kassett, och synliga genom frontpanelen, finns LED som indikerar lagringsenheternas hälsotillstånd. Ett grönt sken innebär att allt är okej, ett gult att disken börjar bli full, ett fast rött sken talar om att disken är full till 95 procent och ett blinkande rött sken talar om att disken har gått sönder.
Dessa LED kompletteras sedan med blå LED i botten av enheten vilka indikerar systemets utnyttjande och en ensam LED längst till vänster som visar på drift och eventuell överhettning. Allt är mycket tydligt och enkelt att följa. Likaså är det extremt enkelt att byta en disk. Drobo använder BeyondRAID som låter användaren kombinera olika diskar sett till tillverkare, kapacitet och prestanda.
På baksidan hittar vi en av de första nyheterna hos enheten. Där finns en 120 millimeters PWM-baserad fläkt, strömanslutning med tillhörande knapp och ett Kensingtonlås. Det intressanta är dock att där även finns dubbla anslutningar för gigabit Ethernet. Dessa kan konfigureras på tre sätt: dels kan de länkas och användas som ett gränssnitt med nästintill dubblerad bandbredd, dels kan de användas för att ansluta till dubbla subnät och slutligen kan de även användas för att skapa redundans. Oavsett ditt val hanteras allt från Drobos mycket logiska gränssnitt. Trevligt, men baksidan rymmer inga portar för externa enheter som skrivare och backup-enheter.
M-SATA med begränsning
Nästa nyhet finns bland komponenterna. Dels används en Marvell Armada Quad Core-processor som körs i 1,6 gigahertz. Denna kan alltså hantera flera processer samtidigt och hjälper dessutom till att avlasta enheten när vi använder en av de övriga nyheterna. Det handlar om kopiering från en NAS till en NAS på annan plats. På så sätt skapas ytterligare en nivå av säkerhet. Detta är en lösning som kan ha påtaglig inverkan på prestandan hos enklare enheter, men här tar det inte mer än cirka 15 procent av systemresurserna.
När det gäller internminne finns det två gigabyte. Detta verkar även vara maximal minnesmängd.
När vi sedan tittar nedtill i chassit finns det en M-SATA-port. Tanken är att du ska ansluta en SSD för att accelerera datagenomströmningen och avlasta diskarna. Den gör det även möjligt att maximera lagringskapaciteten, då en hårddiskplats inte behöver tas i anspråk för en SSD. Detta är så klart en fin tanke, men tyvärr fungera de det inte riktigt lika bra i verkligheten.
Den generella datagenomströmningen vid läsning ligger på 87 till 119 megabyte per sekund. Skrivprestanda håller sig dock förhållandevis jämn på 115 megabyte per sekund. Nästa sak vi uppmärksammade var att prestandan var förhållandevis jämn även under tyngre belastning: trots att vi körde fem samtidiga HD-strömmar gick snittprestandan inte ned mer än cirka 15 procent. Den största vinsten upplevde vi dock vid slumpvis läsning, där vi låg cirka 35 procent högre jämfört med motsvarande tester utan M-SATA-enhet. Trevligt, men vi noterade också att vi fick bättre prestanda genom att använda en SSD i en vanlig hårddiskplats. Därför brister konceptet. Dessutom fann vi att det var relativt stor skillnad på hur Drobo utnyttjade olika enheters styrkretsar.
Till sist några avslutande tankar om vad vi annars noterade under testperioden. Den första är att enheten har en integrerad batteribackup. Skulle strömmen försvinna kan vi fortsätta där vi slutade när den kommer tillbaka, utan att förlora data. Drobo har dessutom vidareutvecklat sina appar. Numera kostar det inget att ha fjärråtkomst till filer och den nya appen Drobopix underlättar rejält när du ska säkerhetskopiera mobila enheter. Det ska också sägas att Drobo Dashboard är ett av de absolut användarvänligaste gränssnitten som vi har använt. Utmärkelsen Datormagazin rekommenderar är välförtjänt, men mest på grund av användarvänligheten.
Av Patrik Wahlqvist
Tillverkare: Drobo, www.drobo.com
Cirkapris: 4 995 kr inkl. moms, 3 996 kr exkl. moms
CPU: Marvell Armada Quad Core
Internminne: 2 GB
Antal diskplatser: 5 st + M-SATA
Nätverksprotokoll: CIFS, SMB, AFP