När merparten av NAS-tillverkarna satsar på allt mer avancerade funktioner och tjänster gör Drobo tvärt om och fortsätter fokusera på det okonstlade.
AV PATRIK WAHLQVIST
Under årens lopp har vi vid flera tillfällen tittat på produkter från Drobo men detta har alltid varit utifrån ett jämförande perspektiv med fokus på olika, för testet, relevanta ändamål. Denna gång har vi valt att fokusera på modellen Drobo 5N utifrån en helt annan infallsvinkel – nämligen kravet på en backup för alla.
Med allt mer data i digitalt format och med en spridning av mobila enheter och teknisk utrusning som spänner över mer eller mindre alla åldrar, kunskapsnivåer och miljöer så är behovet av en NAS-enhet som kan allt, inte alla gånger det viktigaste, utan fokus bör snarare ligga på att verkligen lyckas med att på enklast möjliga sätt säkerställa att den data som skapas på något sätt verkligen finns säkerhetskopierad.
Liten och nätt
Drobo 5N är en mycket kompakt modell som bara mäter 150,3 x 185,4 x 262,3 millimeter och väger 3,9 kilo utan diskar. Modellen är svart och har ett lika spartanskt yttre. Tittar vi först på framsidan så finns vi här fem lodräta gröna LED:er placerade längs den högra sidan. Dessa lyser upp när en disk är installerad i de vågrätt placerade diskfacken. Här kommer vi till en av delarna som skiljer Drobo från andra tillverkare. 5N använder nämligen inte kassetter utan disken ansluts direkt in i facket. Det sparar en del plats men framför allt underlättar det installationen för alla med IT-tummen mitt i handen. Värt att notera är att detta även medför att enheten inte stödjer 2,5-tums diskar. De går dock att fixa ändå, om man är lite händig.
Även nertill så finner vi totalt tio små blåa lysdioder. Dessa har till uppgift att visuellt tala om hur mycket av din totala lagringskapacitet som är utnyttjad, där varje lampa indikerar tio procent. En lösning som faktiskt är riktigt smart då även en total oinvigd snabbt kan förstå när det börjar bli ont om utrymme.
På baksidan finner vi en fläkt på 12 centimeter som ser till att hålla diskarna i en behaglig arbetstemperatur. Fläkten arbetar med varierande rotation vilket skapar en bra balans mellan kylning och ljudnivå. I övrig så rymmer baksidan en gigabit Ethernetport, en strömingång samt en strömknapp. Slutligen så vänder vi enheten på sidan för att här finna en dold lucka. Under denna finns en mSATA-anslutning som gör det möjligt att på enklast möjliga sätt öka enhetens prestanda genom att installera en flashbaserad enhet. Här märker vi att 5N inte är helt purfärsk då vi hellre hade sett att den försetts med en M2 lösning. Vi konstaterar även att Drobos NAS inte har någon extra USB anslutning.
Extremt enkel installation
När vi packat upp 5N och fyllt den med hårddiskar så startar vi installationen. Minst två diskar krävs för att vi ska komma vidare, men här möter vi även Drobos nästa fördel. Vi kan tack vare Drobos egna raidsystem, kallat BeyondRAID, mixa och blanda olika diskar från olika tillverkare i en och samma raidlösning. När vi sedan vill utöka vår lagringskapacitet så är det bara att stoppa i ytterligare en disk eller byta den med lägst kapacitet mot en med högre. Det enda slutanvändaren behöver kunna är att skjuta in disken i chassit.
Härefter ansluter vi Ethernetporten och strömsladden för att sedan ladda ner Dashboard – programmet som styr, konfigurerar och kontrollerar vår enhet. Programmet finns både till PC och Mac. När det startar så skannas nätverket efter enheter och vår modell blir synlig mer eller mindre direkt. Modellen visas med ett gult sken för att indikera att den inte konfigurerats än. Vi klickar på NAS:en för att per automatik ladda ner den senaste firmwareversionen. Skulle modellen vara uppdaterad så lyser enheten grön.
I nästa steg får vi möjlighet att skapa flera användarkonton. Från start finns redan admin och ett generellt konto vilket fungerar för den som inte vill göra några inställningar. Härefter är installationen klar och enheten är färdig att använda. Hela processen tar cirka 20 minuter om den fasta mjukvaran måste uppdateras och under fem minuter om den senaste versionen redan är installerad.
Smidig hantering
Det är som sagt mycket enkelt att komma igång och även att uppgradera Drobo 5N, men det finns fler finesser för att underlätta hanteringen. En av dessa är möjligheten att med ett klick gå från ett ”en-disk-skydd” till ett ”två-disk-skydd”. Det vill säga att 5N klarar att hantera två havererade diskar utan att förlora data. Allt som krävs att vi klickar i en ruta i administrationspanelen, samt att vi har minst tre hårddiskar installerade.
Den integrerade minibatteribackupen är en annan smart funktion. Den ser till att alla data som ligger i systemets cache hinner skrivas till disk vid ett eventuellt strömavbrott. Batteriet laddas med automatik när enheten är i drift och det är således inget underhåll som krävs för att lösningen ska fungera.
För de lite mer avancerade användarna så går det även att koppla Drobo mot olika molntjänster samt att komma åt enhetens data från valfri plats över internet. Detta genom några av de olika Appar som Drobo tillhandahåller.
Slutliga tankar
Efter cirka en vecka med Drobo 5N så finns det flera saker som verkligen sticker ut. För det första är enkelheten verkligen oöverträffad. Vi lät testa detta genom att dels låta en totalt IT-okunnig senior installera 5N, enbart med hjälp av de enkla videosnuttar som Drobo tillhandahåller på sin sida och dels genom att undertecknads 14-åriga dotter installerade enheten. Båda klarade detta utan bekymmer vilket inte var fallet med våra två mer traditionella NAS:ar.
Det som även slog oss var just avsaknaden av möjligheter. Vi kan inte använda DMZ, vi kan inte replikera modellen, sätta upp VPN:er med mera, men så är inte detta heller ändamålet med 5N. En sak som vi däremot vill lyfta fram är valet av mSATA enhet. Vi provade först med en Intel 535-disk och detta gick enkelt utryckt riktigt dåligt. Efter lite efterforskning så fann vi det enkla valet att undvika att använda modeller baserade på SandForce-kontrollern då dessa inte alls fungerar tillsammans med BeyondRAID.
Slutligen så måste vi även komma till enhetens prestandan som inte är den optimala ur någon synvinkel. Vi når en snitthastighet, med ansluten mSATA enhet, för läsprestanda på 96,3 megabyte per sekund och en skrivhastighet på 94,2 megabyte per sekund. Dessa bristfälliga värden beror delvis på en klen processor och det två gigabyte stora RAM-minnet. Men det är även en bieffekt av BeyondRAID:s möjlighet att mixa och blanda diskar och kapaciteter helt fritt. Som så ofta har det så kallade myntet verkligen två sidor. Om du söker den enkla sidan är Drobo 5N ett mycket bra val, är det däremot den andra sidan med finesser och maxprestanda du söker, är detta ett lika felaktigt val. Vi tycker dessutom att modellen är för högt prissatt.
Specifikationer
Tillverkare: Drobo, www.drobo.com
Cirkapris: 5 295 inkl. moms, 4 236 exkl. moms
Minne: 2 GB
Mått: 150,3 x 185, 4 x 262,3 millimeter
Antal diskar: 5 st
SSD-cache: Ja, mSATA
Nätverksport: 1 st gigabit