Med optimerade kylmöjligheter, integrerad LED-belysning och byggkvalité i toppklass höjer C700P ribban för high-end-chassin.
AV PATRIK WAHLQVIST
Utvecklingen av datorlådor går nästan lite stötvis framåt där merparten av modellerna på marknaden till stora delar ser likadana ut och erbjuder samma funktioner och lösningar. Och så snart en tillverkare släpper något nytt och unikt, vare sig det handlar om LED-slingor eller fönster, så följer de flesta efter.
Men så har vi tillfällen där en tillverkare tar ett steg ytterligare och skapar något som är nytänkande på flera nivåer. Senast vi upplevde det var när Corsair lanserade Obsidian 900D, som var en av de bästa datorlådorna vi testat. Det var dock fyra och ett halvt år sedan. Men nu är det äntligen dags att återigen bli hänförda. Den här gången handlar det om Cooler masters senaste modell – Cosmos C700P.
Optimerad design med glasdörr
När grundmodellen i Cosmos-serien lanserades blev chassit känt för sin gedigna konstruktion och de speciella dörrarna som vinklades utåt. (Ungefär som på en bil.) Detta är fortfarande grunden till C700P, men det mesta har optimerats och förfinats. Trots att vi pratar om ett massivt chassi på dryga 22 kilo som mäter 639 x 306 x 651 millimeter så känns datorlådan aldrig lika stor och klumpigt som föregångaren. Börjar vi med att titta på det yttre så hittar vi avlånga medar, eller ska vi säga skenor, både överst och underst på datorlådan. Medarna har snyggt infällda LED-ljus som skapar en grym effekt, men de agerar även mycket stabila ben på undersidan och handtag på ovansidan. Lösningen gör dessutom att vi faktiskt kan placera saker ovanpå chassit utan att helt stänga till det naturliga luftutsläppet i toppen.
På fronten finns en avlång skyddande sköld som vi kan vinkla ut i toppen för att komma åt den bakomliggande 5,25-tumsplatsen. Men vi kan även mycket enkelt ta bort hela fronten för att rengöra dammfiltret som finns bakom och som skyddar de två förmonterade 140-millimetersfläktarna.
Kontroller för både fläktar och LED-belysning
Går vi vidare till den vinklade toppen av frontpartiet så finner vi här fyra USB3-anslutningar och en USB3.1 Typ-C-port vilket underlättar anslutning av alla typer av USB-enheter. Här finns även kontroller för den integrerade fläktstyrningen som hanterar upp till fyra fläktar, samt LED-belysningen som kan styras efter förinställda mönster eller länkas med moderkortets RGB-hantering. Även denna del av lådan är LED-upplyst.
Fortsätter vi uppåt så finns här nästa galler som skyddar en underliggande placering av antingen fläktar eller radiatorer på upp till 360 millimeter. Cooler Master har behållit föregångarens dubbelsvängda dörrar, men den vänstra består nu av en aningen tonad glasskiva som är bland de snyggaste lösningar vi sett. Dessutom gör konstruktionen att hela chassit blir mycket lättarbetat.
Rymligt inre med flyttbar moderkortsplåt
Insidan är på flera sätt mer intressant än utsidan. Det första vi lägger märke till när vi öppnar dörrarna är att de främre långsidorna samt den nedre regionen där nätaggregatet ska placeras är täckta med svart plåt Det döljer allt utom själva moderkortet och ger en visuellt renare syn och ökar det luftflödet över komponenterna.
Till skillnad från föregående modell som rymde mängder av diskar, är Cosmos C700P optimerad för dubbla mekaniska hårddiskar vilka mycket enkelt kan flyttas runt med hjälp av en lös släde som snabbt går att fästa i önskad höjd. Det finns även plats för två 2,5-tums SSD-enheter. Det kan tyckas snålt, men då allt fler avancerade användare satsar på M2-enheter så känns det mer än tillräckligt. Dessutom går det att komplettera med flera slädar om så önskas.
vi kan tack vare chassis moduluppbyggda design helt byta sida på både kort och yttre dörrar
Sedan till en av de mest revolutionerande lösningarna. Moderkortsplåten går nämligen att flytta och vi kan tack vare chassis moduluppbyggda design helt byta sida på både kort och yttre dörrar om vi så skulle önska. Dessutom så kan vi även rotera allt 90 grader för att få ett omvänt flöde och konstruktion. Det gör även att vi helt kan lyfta ut plåten när vi lättare vill komma åt och byta komponenter eller annat.
För korta kablar och svåråtkomliga skruvar
Men det finns även några saker som är mindre väl genomtänkta. För det första hade vi gärna sett att den interna USB3.1-anslutningen kommit med någon form av adapter så att vi även kunnat ansluta den till moderkort som inte har en intern anslutning. Dessutom borde själva kabeln varit längre. Det gäller även kabeln till de främre ljudanslutningarna som är på tok för korta och knappast kommer att räcka till för samtliga moderkort på marknaden. Märkligt nog är anslutningen för RGB-ljusen extremt lång, vi skulle gissa på cirka två decimeter längre än vad som behövts. Vi hade även gärna sett en annan lösning för fästen av instickskort. Cooler Master Cosmos C700P har vanliga chassiskruvar, men eftersom utrymmet för att komma åt dem är minimalt så hade alternativa lösningar varit att föredra. Någon form av snäppfästen, till exempel.
Vi har även vissa synpunkter på hållaren till nätaggregatet som fästs i något av en vagga. Lösningen gör att stora delar av längre nätaggregat hänger fritt i luften. Över tid kommer det att ge onödig belastning på fästpunkterna både i chassi och aggregatet, vilket enkelt hade kunnat undvikas med någon form av justerbar avlastningsbrygga baktill.
Kylning i världsklass med plats för massor av fläktar eller radiatorer
Från start medföljer två främre och en bakre 140-millimetersfläkt som jobbar med en maximal rotation på 1200 varv per minut. De är mycket tysta. Det ryms ytterligare en fläkt i fronten, två på botten och tre i toppen av lådan. Du som föredrar vattenkylning kan montera en radiator på upp till 360 millimeter överst i lådan, en på maximalt 240 millimeter unders, en på 420 millimeter i fronten och en på 140 millimeter på baksidan.
Överlag är vi dock otroligt förtjusta i Cooler Masters C700P, som med undantag av skruvarna är extremt lättarbetat med gott om utrymme för kabeldragning och hantering av olika processorkylare.
Vi fortsätter med lite fler mått. Cosmos C700P klarar processorkylare på upp till 198 millimeter, grafikkort med en längd på 490 millimeter och vi kan använda totalt åtta expansionsplatser. En lösning med ytterligare en expansionsplats som inte är direkt kopplad till kortplatserna hade inte varit fel. Det är användbart för exempelvis extra USB-anslutningar eller liknande.
Överlag är vi dock otroligt förtjusta i Cooler Masters C700P, som med undantag av skruvarna är extremt lättarbetat med gott om utrymme för kabeldragning och hantering av olika processorkylare. Chassit är dessutom extremt tyst och dess interna design lyfter verkligen fram vårt system på ett klart sofistikerat sätt. Hade alla våra små önskemål varit uppfyllda hade detta varit en klar fullpoängare, men nu får C700P nöja sig med en rekommendation och ett högt betyg.
LÄS OCKSÅ:
TEST: BEQUIET PURE BASE 600 – PRISPRESSAT PREMIUMCHASSI
SPECIFIKATIONER
Tillverkare: Cooler Master, www.coolermaster.com
Pris: inte prissatt (28 oktober 2017)
Vikt: 22,2 kg
Mått: 639 x 306 x 651mm
Maximalt moderkortsformat: E-ATX
Antal platser 5,25 tum / 3,5 tum / 2,5 tum: 1/2/2
Frontanslutningar: 1 st USB3.1 Typ-C, 4 st USB3.0, Audio in/ut fläkt- och RGB-kontroller
Medföljande fläktar: 3 st 140 millimeter
Max antal radiatorer: 4 st