Att tillverka ett miditowerchassi med en prisbild som ligger under tusen kronor är inte direkt svårt. Men att göra det baserat på hög produktkvalitet och innovativa lösningar är inte lika självklart. Bequiet har lyckats. Pure Base 600 är ett riktigt bra chassi.
AV PATRIK WAHLQVIST
Det tyska företaget Bequiet har alltid fokuserat på tysta enheter av hög kvalitet. Nu, den 17:e januari 2017, lanserar de ett nytt chassi i likaledes nya produktserien Pure Base som kallas för 600. Med denna serie vill Bequiet få ut högkvalitativa lösningar till en prispunkt som ska locka PC-byggarna till den lite högre skolan av PC-komponenter.
Mattsvart box
Pure Base 600 finns i två modeller, en svart och en i silver. Den senare är dock inte helt i silver utan har bara en silverfärgad ram runt de främre långsidorna. Modellen mäter 492 x 220 x 470 millimeter, väger cirka 7,5 kilo och är konstruerad i en blandning av ABS och stål, vilket ger en solid stomme. Framsidan ”står ut” en aning för att på detta sätt få plats med luftintag längs de båda långsidorna. Intagen är täckta med löstagbara luftfilter.
Bakom fronten finns det plats för tre 120-millimeters- eller dubbla 140-millimetersfläktar. I den övre delen hittar vi plats för två 5,25-tumsenheter och ovanför dessa, i den 45-gradigt vinklade toppen så finner vi en HDD-led, en resetknapp och ett reglage för att hantera de interna fläktarnas rotationshastighet. Här sitter det även dubbla USB3-portar och anslutningar för ljud in och ut.
Vi går vidare till ovansidan som från början består av ett heltäckande lock med fyra mindre ventilationsgaller i bakkant. Locket går enkelt att ta bort och under finner vi en dammgallerförsedd, fast monterad, överdel. Denna ger oss möjlighet att placera fläktar eller radiator med en maximal storlek på upp till 3 x 120 millimeter eller 2 x 140 millimeter. Värt att observera är att om tre fläktar används, upptill eller framtill, så inskränker dessa på platsen för 5,25-tumsenheterna vilka inte går att använda. Från grunden medföljer en lågrotations frontmonterad 140-millimeters Pure Wings 2-fläkt. Möjligheten att själv välja hur mycket kylning vi behöver och var vi vill placera denna gör att vi kan skapa den bästa balansen mellan kylprestanda och ljudnivå.
På baksidan hittar vi ytterligare en förmonterad 120-millimeters Pure Wings 2-fäkt, som effektivt ser till att suga ut den varma luften. Under denna finner vi sju expansionsplatser vilka har ett mindre ventilationsgaller placerat parallellt. Detta är en lösning som faktiskt är underskattad då flera högpresterande grafikkort både kan ha överliggande kylflänsar men även egna fläktar vars värme delvis kan passera inom chassit. Och med denna lösning och rätt luftflöde så hålls datorlådans interna värmenivå nere. I botten hittar vi slutligen plats för ett nätaggregat på upp till 210 millimeter. Under den finner vi även ett tvättbart dammfilter som skyddar aggregatets fläkt.
Pure Base 600 har ett flexibelt inre
På insidan möts vi av en för klassen förhållandevis flexibel lösning. Pure Base 600 rymmer moderkort upp till ATX-storlek. I den högra kanten, mot framsidan finner vi tre stycken hårddiskkassetter vilka vi enkelt kan flytta runt inne i den hållare som sköter dess skenor. Vi kan även ta bort hela hållaren, eller individuella kassetter, för att få mer plats åt kablage, långa instickskort eller för en ökad luftgenomströmning. Tar vi bort hållaren helt ryms kort med en längd på upp till 425 millimeter, vilket ska jämföras med 280 millimeter med hållaren monterad. På samma enkla sätt kan vi även avlägsna hållaren till 5,25-tumsenheterna för maximal kylning.
Plattan som håller moderkortet är försedd med stora utfasningar för enkel kabeldragning och byte av processorkylning utan att man behöver ta loss hela moderkortet. Samtliga hål är avfasade och har rundade ”hörn” för att inte riskera att kablaget skadas. På plattan finns det även utrymme för dubbla 2,5-tumsenheter, vilket är en perfekt plats för SSD-enheter. Bequiet har även lyckats få till gott om utrymme mellan plattan och chassits högra sidodörr vilket gör kabeldragningen mycket enkel, med ett litet undantag. Genomgången för P4- eller P8-anslutningen som blir lite tight och denna bör dras igenom innan moderkortet och processorkylning monteras.
Ljudnivåer och värmeutveckling
Vi testade detta chassi med flera alternativa konfigurationer baserade på vårt riggen-moderkort (som du hittar i varje nummer av tidningen) och en kraftigt överklockad Intel i7-processor. För att hålla ljudnivån så låg som möjligt valde vi att använda en frontmonterad vattenkylning med en dubbel 120-millimetersradiator och de båda förmonterade fläktarna. Som bas använde vi ett GTX1080-grafikkort från Asus. I denna konfiguration så nådde temperaturen inne i chassit aldrig högre än 46 grader under högsta belastning. I detta läge så är systemet även så tyst att vi inte hör mer än grafikfläkten och även detta ljud måste vi ha tyst omkring oss för att påverkas av.
Men med radiatorn i toppen och tre insugsfläktar framtill så har vi till och med lyckats sänka temperaturen till 38 grader.
När vi däremot går över till två eller tre grafikkort så blir det snabbt varm och vi tvingas byta lite plats på komponenterna. Men med radiatorn i toppen och tre insugsfläktar framtill så har vi till och med lyckats sänka temperaturen till 38 grader. Visserligen med en aningen högre ljudnivå som följd. Det är den överliggande radiatorns fläktar som står för det extra bullret. Detta löste vi genom att byta upp oss och använda dubbla 140-millimetersfläktar, vilket även visade sig vara en optimal konfiguration sett till kylning och ljudnivå.
Om vi får bestämma …
Sammantaget är Pure Base 600 ett väl genomtänkt chassi där vi ändå hade kunnat önska oss ett par förändringar. För det första hade vi gärna sett en 3,5-tumsplats som varit fast monterad på samma sätt som de två 2,5-tumsplatserna. Med rätt vibrationsdämning på dessa så borde det inte vara några problem och med denna lösning kunde vi enklare helt ta bort hårddiskhållaren utan att behöva kompromissa så mycket när det gäller till lagring. Dessutom hade vi gärna sett en USB 3.1 TypC-anslutning då det trots allt handlar om ett ett helt nytt chassi.
Sugen på ett mindre chassi? Spana in vårt test av NZXT H1.
Tillverkare: BeQuiet, www.bequiet.com
Cirkapris: 970 inkl. moms, 776 exkl. moms
Mått: 492 x 220 x 470 mm
Vikt: 7,44 kg
USB3: 2 st
Expansionsplatser: 7 st max antal 5,25/3,5/2,5 2/3/8
Största radiator: 2 st 360 mm
Högsta CPU-kylare: 165 mm
Längsta instickskort: 280 med HDD-vagga ,425 utan HDD-vagga
1 kommentar
Pingback: Test: Cooler Master Cosmos C700P – en unik datorlåda i toppklass - Datormagazin