Nya innovationer är alltid intressanta, men ibland blir det bara löjligt fel på alla punkter.
Hörlurar finns i många olika modeller idag: över-örat, på-örat, i-örat, med kåpor, med nackband eller med korta kablar som länkar samman två minimala proppar och fristående proppar som göms i örat. Trots att vi genom åren har testat samtliga varianter har vi aldrig stött på några som dessa.
Ljud via vibrationer
Batband är med andra ord nytänkande. Hörlurarna, eller huvudbandet, placeras nämligen snett över baksidan av huvudet. Det ska ligga mot den undre delen av lillhjärnan och sedan upp till någon centimeter över tinningarna. Ljudet överförs sedan till vårt inneröra med hjälp av vad som kallas för Bone conduction, som skickar en sorts vibrationer genom skallbenet.
Tekniken som sådan är inte ny utan används inom bland annat sjukvården för att hjälpa personer med vissa typer av hörselproblem. Då lösningen är i det närmaste okänd för gemene man blir dock ljudupplevelsen helt annorlunda än vad vi är vana vid. Framför allt de lägre tonerna får en annan dimension.
Det som gör lösningen, i varje fall i våra öron, lite märklig är att ljudet även upplevs annorlunda beroende på var och hur vi placerar hörlurarna på huvudet. Då vi sällan är helt stilla flyttar hörlurarna dessutom på sig, ljudet blir hackigt och karaktären ändrar sig hela tiden. Det blir ungefär som att öppna en equalizer till vanliga hörlurar och sedan fortlöpande ändra ljudbilden. Något som mer eller mindre skulle driva användaren till vansinne. Efter bara någon timmes användning vägrade undertecknad att ta på sig hörlurarna igen.
Det ska tilläggas att passformen verkar anpassad för en viss typ av huvud. Fem personer fick under en veckas tid prova dessa hörlurar. Bara en av oss lyckades med konststycket att hitta ett läge där de satt på plats under en hel dag. För min del, som har ett förhållandevis stort huvud, lossnade hörlurarna flera gånger när jag gick i trappor, sprang över en gata och liknande. Fokus hamnade snarare på att inte tappa dem än på att lyssna.
Framtida funktioner
Nu säger tillverkaren att nya lösningar är på gång och att ny firmware kommer att lösa många av problemen. Detsamma gäller en app som håller på att utvecklas, den ska hjälpa till att anpassa ljudbilden efter våra unika förutsättningar. Detta kommer säkert att underlätta, men vi har mycket svårt att se att det ska lösa den mer primära funktionen – som att hörlurarna inte sitter på plats under rörelse.
Tittar vi vidare på funktionerna, som de är i skrivande stund, finner vi kontroller för att anpassa uppspelning av musik och hantera samtal. Batband har stöd för IOS från version 8 samt Android från version 4.1 och kommunicerar via Bluetooth version 4.1.
På sidan finns även en integrerad mikrofon som är av riktigt bra kvalitet. Ljudet som motparten hör är extremt rent och tydligt, även vid mer störande omgivningsljud. Denna mikrofon är av rundupptagande modell med en integrerad brusreduktion. Känslan för motparten blir att vi har en mikrofon framför munnen.
Enheten drivs av två stycken batterier på vardera 300 milliampere. Dessa laddas på dryga två timmar och ger efter det cirka sex timmars taltid, medan du begränsas till knappa fyra timmar vid musiklyssning. En notering var att högre volym kräver mer vibration, vilket förbrukar mer batteri. De testpersoner som hade tjockare hår fick använda högre volym, vilket alltså reducerade batteritiden.
En annan sak som undertecknad upplever som negativ är att den silikonbeklädda metallkonstruktionen trycker hårt om huvudet. Delvis kan vi förstå att så måste vara fallet för att vi inte ska tappa enheten fullt lika lätt, men det ger ett obehagligt tryck samtidigt som de ändå lossnar. Därför är hörlurarna långt ifrån optimala även på den punkten.
Sammantaget måste vi avråda från köp av dessa hörlurar. Faktiskt är det första gången vi skriver så om ett par hörlurar, men här är det välförtjänt.
Av Patrik Wahlqvist
Tillverkare: Batband, www.batband.com
Cirkapris: 2 195 kr inkl. moms, 1 756 kr exkl. moms
Batteri: 2 x 300 mAh
Samtalstid: 6 timmar
Musiktid: Max 4 timmar
Mikrofon: Brusreducerande
Frekvens: 20-20 000 Hz
Känslighet: 100 dB
Vikt: 140 gram