Ultraportabla Zenbook 3 utmanar Apple Macbook 12″ med kraftfullare hårdvara i ett tunnare format.
Zenbook 3 är det senaste tillskottet i Asus premiumserie av bärbara datorer. En serie som på senare tid i allt högre grad har utvecklats mot det mer ultraportabla formatet. Den modell vi har tittat närmare på är UX390UA-GS031T, och den tar steget ner till en skärm på tolv tum. Fokus ligger i första hand på två saker: portabilitet och design.
Bildskärmen omringas av förhållandevis tunna ramar och IPS-panelen täcks av glas. Den har klara färger och djup svärta och klart godkänd ljusstyrka. Som högst når vi 320 nits och en kontrast på cirka 1:800. Det är lagom för inomhusanvändning, men möjligtvis något lågt för utomhusanvändning.
Asus Zenbook 3 har en oerhört lätt och smidig design med ett ytterskal i aluminium. Datorn är mycket tunn, endast 11,9 millimeter. Det kan jämföras med Apples konkurrerande Macbook med 12-tumsskärm, som mäter 13,1 millimeter i tjocklek. Fast trots ett nättare formar har Zenbook 3 kraftfullare processor och aktiv kylning, medan Macbook använder fläktlös kylning.
Prestanda per volym
För att vara mer specifika används en lågspänningsprocessor ur Intels Kaby Lake-familj. Det exemplar vi testade hade en Intel Core i7-7500U tillsammans med 16 gigabyte (GB) DDR3L-minne och en terabyte flashlagring. Som kontrast använder konkurrenten Macbook en mer bantad Intel Core M3- eller M5-processor, med som högst 512 GB lagring och åtta GB internminne.
Även om processorn är kraftfullare än Apples konkurrerande lösning innebär det inte att Zenbook 3 är ett fartmonster. Med två kärnor, fyra trådar och en relativt låg klockfrekvens är det här en processor som är avsedd för surfning och enklare arbete som ordbehandling och kalkylblad. Processorn, i kombination med den begränsade skärmytan, innebär att datorn är mindre lämpad för exempelvis videoredigering eller avancerad bildredigering.
För att sätta prestandan i perspektiv jämförde vi Zenbook 3 med en konkurrerande arbetsdator, Dell XPS 13, och med en fullstor, fyrkärnig Core i7-processor. I vårt första test, en testkonvertering i Handbrake till H265-format, tar sig Zenbook 3 igenom arbetet på 430 sekunder. Konkurrenten XPS 13, med samma processor, klarar av uppgiften på 382 sekunder, 48 sekunder snabbare. Som jämförelse klarar MSI GS43VR, med en Intel Core i7 6700HQ under huven, av konverteringen på 184 sekunder.
Endast en USB-port
Enheten laddas via den vändbara USB-C-kontakten, vilket är smidigt på flera sätt. Dock har Asus gått samma väg som Apple och valt att använda endast en USB-C-kontakt. För att ladda datorn samtidigt som du ansluter tillbehör behöver du därför använda en adapter. Lyckligtvis medföljer en liten USB-C-hubb i lådan. Denna låter dig dela upp den ensamma USB-C-kontakten till en vanlig USB-A, en HDMI för video samt ytterligare en USB-C för laddning.
Fler portar direkt på datorn är att föredra, men det är åtminstone bra att adaptern inte behöver köpas separat. Det medföljer även ett svart datorfodral i konstläder.
Bristfällig pekplatta
Asus Zenbook 3 är smidig och följer enkelt med i väskan utan att bidra med onödig vikt eller volym. Dock har Asus gjort några uppoffringar som försämrar användarupplevelsen, främst vad gäller tangentbord och pekplatta.
Tangentbordet har mycket kort slaglängd och tar ett bra tag att vänja sig vid. Det påminner starkt om tangentbordet i konkurrerande Macbook, men är samtidigt något mindre taktilt. Chassit sviktar tyvärr en aning runt tangentbordet vid belastning, vilket avsevärt reducerar kvalitetskänslan.
Pekplattan är täckt i glas och har snabb, trevlig respons i mjukvaran. Den saknar dock nästan all form av fysisk klickkänsla. Först trodde vi att detta berodde på en fraktskada, men vi har testat två exemplar och båda har känts lika ”mosiga” och inte alls taktila. För dig som inte planerar att använda en extern mus (opraktiskt på en bärbar dator utan vanlig USB-port) behöver vi därför direkt varna för pekplattan i Zenbook 3.
Asus Zenbook 3 imponerar med sitt tunna format, men den har i slutändan lite för många brister som portabel arbetsdator. Den mosiga pekplattan, det medelmåttiga tangentbordet och de högljudda fläktarna gör det svårt att motivera prislappen på 13 000-19 000 kronor (beroende på konfiguration). Detta när vi jämför med konkurrenter som Dell XPS 13 eller Acer Swift 7. De båda har fler portar, jämförbar hårdvara och snarlik prissättning.
Av Carl Holmberg
Tillverkare: Asus, www.asus.com
Pris: 19 000 kr inkl. moms, 15 500 kr exkl. moms
Skärm: 12,5 tum
Upplösning: 1 080 x 1 920 pixel
Processor: Intel Core i7-7500U
Internminne: 16 GB
Lagring: 1 024 GB
Nätverk: 802.11a/b/g/n/ac, BT 4.1
Operativsystem: Windows 10
Vikt: 0,95 kg