Nytt chassi, lättare, smalare och kraftfullare samt med unik touch-funktion. Efter att ha hårdtestat under en tid kan vi nu svara utförligt på frågan: Hur bra är nya Macbook Pro?
Av Patrik Wahlqvist
Som alltid med lanseringar från Apple förväntar vi oss en eller flera lite större nyheter, och när det gäller nya Macbook Pro blir vi inte besvikna. Apple har lyckats skapa något som är tunnare, lättare och betydligt kraftfullare än tidigare modell. Dessutom får vi för första gången Touch bar – en programmeringsbar efterträdare till funktionstangenterna.
Bättre prestanda
Nya Macbook Pro är konstruerad i ett stycke aluminium och är 14 procent tunnare än föregående modell. Det innebär att den mäter 15,5 millimeter på sin tjockaste plats samtidigt som den bara väger 1,83 kilogram. Trots detta är modellen extremt stabil oavsett hur vi bär den och hur vi öppnar locket.
När vi öppnar datorn möts vi av den nya Retina-skärmen som jobbar med en upplösning på 2 880 x 1 800 pixel med en ljusstyrka på hela 500 candela/m2. Ljusstyrkan är hela 67 procent högre än föregående modell och detta märks verkligen när vi jobbar i ljusare miljöer. Skärmen har dessutom fått en bredare färgskala, vilket gör att den är P3-klassad, precis som senaste Iphone. Du har möjlighet att ansluta två stycken externa 5k-skärmar eller fyra stycken 4k-skärmar.
För att driva detta har Apple valt att komplettera den integrerade grafikkretsen (Intel HD Graphics 530) med ett diskret Radeon Pro 455-kort utrustat med två gigabyte DDR5. Grafiken har dessutom stöd för automatisk grafikväxling för bästa balans mellan prestanda och effektförbrukning.
För att kunna ansluta dessa extra skärmar, men även för att ansluta alla andra former av externa enheter samt för att ladda enheten i sig, har Macbook Pro fyra kombinerade Thunderbolt 3/USB 3.1 Gen 2 Typ C-anslutningar. Detta med stöd för hastigheter på upp till 40 gigabit per sekund.
Dessvärre är detta också de enda anslutningarna. För anslutning av andra enheter, som traditionella USB-minnen eller alternativa grafikanslutningar, krävs en adapter. Detta gäller även möjligheten att använda kortläsare av något slag. För vår del är detta utan tvekan den största nackdelen med Macbook Pro, att behöva en omvandlare för att kunna använda de enheter vi har vant oss vid.
På samma sätt kan vi känna oss lite kluvna till att dessa Thunderbolt-portar även används till laddning av enheten. Fördelen är större flexibilitet, men samtidigt saknar vi magnetlåsningen som användes på föregående modell. Denna har vid flera tillfällen förhindrat olyckor genom att sladden lossnat direkt när vi har snubblat över den (istället för att dra ned datorn från bordet).
Övrig hårdvara
Den 15,4 tums modell som vi har testat är utrustad med en fyrkärning Intel Core i7 på 2,7 gigahertz. Du får 3,6 gigahertz i ”turbo boost” och åtta megabyte L3-cache. En nyutvecklad kyllösning innebär att enheten kan hålla hög prestanda under längre tid. Den blir alltså inte snabbt varm och stryper prestandan. Dessutom är enheten väldigt tyst, även under full belastning.
Processorn har sällskap av 16 gigabyte DDR3-internminne (2 133 megahertz) och en PCI Express-baserad SSD på 512 gigabyte. För dig som önskar ännu mer kraft och lagring går det att uppgradera. Du kan välja snabbare processor, mer lagringsutrymme och kraftfullare grafik. Dock innebär en sådan uppgradering ett påtagligt pristillägg.
För att testa datorns prestanda körde vi benchmark-programmet Blackmagic. Dessvärre hade detta program inte uppdaterats för nya Macbook Pro, vilket innebar att det inte hanterade högre hastighet än två gigabyte per sekund. Skrivhastigheten i våra tester stannade på 1 937 megabyte per sekund medan läsprestandan låstes av programmets övre gräns. Resultatet visar ändå på en extremt hög dataöverföring i båda riktningar.
Programmet Geekbench gav ett resultat på 4 394 i single-core och 13 403 i multi-core. När Xbench sedan kördes fick vi ett resultat på 559,54. Samtliga är mycket höga resultat och visar på riktigt bra prestanda.
Touch bar istället för F-tangenter
Vi har så kommit fram till en av de mest omtalade nyheterna. Detta i form av Touch bar, som ersätter de traditionella funktionstangenterna. Det Apple har gjort är att ersätta de sedvanliga knapparna med en multitryckkänslig Retina-skärm. Denna har 2 170 x 60 pixel i upplösning och klarar att visa miljoner färger, precis som en vanlig skärm. Displayen är dessutom optimerad för visning snett framifrån, vilket gör att vi ser samtliga knappar klart och tydligt under normalt arbete.
I grunden motsvarar Touch bar som sagt de äldre F-tangenterna, men den kan mer än så. För Touch bar är adaptiv och displayens funktionalitet växlar beroende på vilka program som används. När du till exempel använder Safari kan du använda Touch bar för att enkelt bläddra mellan öppna flikar, vilka även visas som miniatyrer. Byter du program för att jobba med foton kan du använda samma verktygsfält för att redigera bilderna. Går du sedan över till Pages har du alla formateringsmöjligheter precis framför fingertopparna.
En riktigt intressant lösning ser vi när vi använder exempelvis e-postprogrammet. Förutom att hjälpa oss med formatering har det även en prediktiv funktion, ungefär på samma sätt som vi vant oss vid på våra mobiltelefoner. När du börjar skriva kommer Macbook Pro att förutse vad du vill skriva och ge förslag via Touch bar. Faktum är att dessa förutsägelser många gånger är riktigt bra.
På samma sätt följer Touch bar flera av de andra programmen som finns integrerade i Mac OS. Då lösningen dessutom bygger på generella API:er är det mycket enkelt för utvecklare att utnyttja möjligheten i samtliga de program som de tar fram.
För att sedan göra det hela ännu bättre kan vi mycket enkelt konfigurera våra egna knappfält för varje program. Dessvärre går det inte att exportera dessa inställningar eller synkronisera dem på något sätt mellan olika enheter, något som hade underlättat.
Till höger vid Touch bar finns nästa nyhet i form av Touch ID. Det är en kombinerad ström- och biometrisk valideringsknapp. Knappen är av samma typ som finns på Iphone 7 och har en mycket snabb och precis avläsning av fingret.
Denna validering kan inte bara användas för normal inloggning och köp med Apple Pay, utan den kan även användas för att växla användare. Det räcker med att nästa användare placerar sitt finger över läsaren. Processen är mycket snabb och underlättar verkligen när samma enhet används av flera. Dessutom är även Touch ID baserad på öppna API:er, vilket gör att alla tredjepartstillverkare kan integrera valideringsfunktionen i sina appar.
Magiskt ljud
En av de stora svagheterna på tidigare modeller har, enligt undertecknads åsikt, varit ljudet, som varit alltför klent. När det gäller nya Macbook Pro har Apple lagt ned mycket jobb på att komma runt detta problem, och lösningen är minst sagt imponerande.
Bredvid tangentbordets sidor finner vi flera minimala hål. Dessa döljer högtalarelement för mellanregister och högre toner. De kompletteras sedan med baselement som använder de sidriktade ventilationshålen för att skapa en bred och fyllig ljudbild. Resultatet blir en ljudbild som fungerar lika bra för musik som för film eller spel.
Det som imponerar mest är vad som händer när vi ökar ljudvolymen. Normalt leder detta till ett ”ihåligt” ljud på tunnare bärbara enheter. Så är inte fallet med nya Macbook Pro. Förklaringen ligger förmodligen i valet av högtalarelement, men också i att dessa är direkt kopplade till batteriet, vilket skapar optimala förutsättningar.
Vi avslutar med att titta på tangentbordet och styrplattan. Tangentbordet består av fullstora tangenter som ansluts till enheten med hjälp av ny fjärilsmekanism, vilket skapar ett mer exakt och stabilt nedslag. Framför allt märks detta när vi skriver längre texter – varje nedslag registreras utan missar trots att vi trycker olika hårt med olika fingrar. Dessutom har varje tangent LED-belysning, vilket underlättar vid arbete i svag belysning.
Styrplattan är i stort sett densamma som på föregående modell, sett till konstruktion och funktionalitet. Du får dock avsevärt större arbetsyta än på alla tidigare modeller (dubbelt så stor som föregående modell). Detta gör det enkelt att arbeta med olika former av flerfingergester.
För att avsluta med en kort summering är nya Apple Macbook Pro en fantastisk maskin. Bildskärmen är underbar att spendera långa arbetspass framför och ljudet är i absolut toppklass. Det vi saknar är bland annat kortläsare, och vi uppskattar inte att vi blir beroende av adaptrar för allt som inte använder en Typ C-anslutning. Dessutom är prislappen rejält tilltagen, med ett pris på nästan 31 500 kronor för vår konfiguration. Betyget blir dock toppklass, för vi kan bara konstatera att Apple har lyckats ta fram sin i särklass bästa Macbook Pro någonsin.
Tillverkare: Apple, www.apple.com
Cirkapris: 31 495 kr inkl. moms, 25 196 kr exkl. moms
Lagringskapacitet: 512 gigabyte
Processor: Intel Core i7, 2,7 GHz
Internminne: 16 GB, 2 133 MHz
Grafik: Radeon Pro 455
Bildskärm: 15,4 tum