Google har nyligen presenterat Project Treble, ett projekt med fokus på att snabbare få ut uppdateringar till Android.
Ett av de största problemen med Android är att det kan ta mycket lång tid för nya versioner att nå användarna. Det är dock inte Google som är långsamma med att uppdatera systemet. Problemet ligger istället i att det är en lång väg från Googles kodverkstad till användarnas enheter. Först släpper Google koden som öppen källkod. Kretstillverkarna får sedan anpassa koden efter hårdvaran. Denna kod skickas sedan till telefontillverkarna som inkluderar den i den befintliga koden och gör nödvändiga ändringar. När sedan allt detta är klart skickas den till slutanvändarna, i vissa fall direkt och i vissa fall efter nätverksoperatörens godkännande. Som synes är det en omständlig process, så krånglig att den ibland helt enkelt inte blir av. Tid är pengar, och därför skapas det sällan uppdateringar till äldre telefoner och dator plattor.
Fördelen med Treble är att all kod som hanterar hårdvara placeras i ett enda paket. Det innebär att kretstillverkarna inte behöver modifiera varje ny version av Android, utan det går istället att återanvända koden från den tidigare versionen. Detta kommer att snabba upp processen, då ett steg i praktiken försvinner.
Treble kommer att implementeras i nästa version av Android, som ännu bara är känd som ”O”. Du kan redan nu testa, om du har en Pixel-telefon som kör Developer Preview.