Den tryckta upplagan av Datormagazin har en fast avdelning där vi tipsar om intressanta lösningar på webben. En liten smak av föregående nummer 5 (nummer 6 finns i butik) får du nedan.
Av Patrik Brinkhäll
Skapa appar med Goodbarber
Ett sätt att skapa en app är att använda Goodbarber. Gå till deras webbplats och skapa ett konto. Du får ange e-postadress samt namn på appen, sedan är du igång.
Du blir guidad genom processen, som sker i sex steg. Först ska ett tema väljas och därefter menyer. De sistnämnda finns i åtta varianter, men du kan även skapa något eget. För vår del valde vi den klassiska hamburgarmenyn. Du kan anpassa varje alternativ med bilder och färger. När du lägger till olika alternativ kan du direkt se hur det hela kommer att te sig, med exempeldata och allt.
Efter valet av meny är det dags att välja sidhuvud och hur innehållsdelen ska visas. Du kan återigen anpassa bakgrunder, knap par och färger.
Därefter är det dags att få in innehåll. Det kan vara från Word press, Wmaker, Blogger, WP.com, RSS eller via deras eget innehållssystem.
För vart och ett av menyalternativen får du ange hur strukturen ska se ut och vilken mall som ska användas för visning av innehållet. För artiklar kan man välja vilka alternativ som ska finnas för besökaren. Denne kan ges möjlighet att kommentera, dela, markera som favorit och ändra storlek på typsnitt.
Den sista delen består i att ange hur välkomstskärmen ska se ut. Denna kan vara olika på varje plattform.
När appen är klar kan den testas på de plattformar som det finns stöd för, alltså Android och IOS. För att göra detta måste Goodbarber-appen finnas på enheten. Därefter är det bara att testa kreationen.
För att bygga projektet till en riktig app krävs det att du anger en rad saker som motsvarar en manifest-fil. Detta gäller förstås för de två plattformarna. Du kan även få appen som HTML5-version.
Goodbarber har ett inbyggt system för notifieringar. Det ingår en halv miljon sådana gratis. När appen är publicerad för butikerna blir statistik tillgänglig i Goodbarber-gränssnittet.
Goodbarber kostar från 16 euro per månad.
Din portal till Chrome
Ett tillägg till Chrome gör att appar och webbplatser blir tillgängliga på ett och samma ställe. Det är smidigt för bland annat sidor som besöks ofta.
Tillägget heter Ichrome och finns i två versioner. Dels en version där du förväntas ha tillägget som startsida när webbläsaren startar. Dels finns en version som visar innehållet i varje ny flik som du skapar. Den senare var den som vi valde att testa.
Inte helt oväntat måste du ge tillägget tillgång till ditt Google-konto. Efter installationen får du vägledning till funktionerna och till slut har du en prototyp för en startsida. Prototypen innehåller bland annat väder, sportresultat, aktiekurser och nyheter. Portalen byggs upp av så kallade widgetar. Det finns ett 50-tal att välja mellan när du ska anpassa standardsidan.
Inget trams med Tramsy
Med hjälp av Tramsy kan du enkelt skapa och köra webbtillämpningar i webbläsaren. När du har loggat in med ditt Google-konto får du tillgång till en texteditor. Denna har stöd för samma kortkommandon som Sublime. Du får också filträd liknande dem i Atom eller Microsoft Code.
När du loggar in kommer du att få välja mellan ett antal exempel. Du kan till exempel välja en Att-göra-app som an vänder Tramsys eget JSON-API eller en väderapp som använder Angular och Openwea thermap. Totalt finns ett tiotal exempel. De som så önskar kan givetvis också börja från noll.
Till vänster går det inte bara att navigera bland projektets filer, utan även att skapa vad de kallar ”data buckets”. Dessa används för att persistera data via deras JSON-API. Du hittar också ett gränssnitt för att skapa formulär.
En applikation i Tramsy kan vara publikt åtkomlig för alla, alternativt begränsar du tillgången och kräver inloggning.
Det fina är att denna tjänst är gratis. Du kan alltså laborera i lugn och ro utan att det kostar en krona.