Den tryckta upplagan av Datormagazin har en fast avdelning där vi tipsar om intressanta lösningar på webben. En liten smak av föregående nummer får du nedan.
Av Patrik Brinkhäll
Bygg skrivbordsappar med webb-verktyg
Ni har säkert hört talas om begreppet mobile first och innebörden att man ska satsa på att utveckla för mobila användare först och inte för vanliga webbläsare. Men vad hände med att designa för Windows, Linux eller Mac först? I dag är det webben och mobilt som gäller, och det märks inte minst på mängden ramverk för att utveckla för den typen av plattform. Electron är ett ramverk för att utveckla med webbteknik men för Windows, Mac och Linux. Det finns ett antal kända applikationer för Windows i dag som är utvecklade med hjälp av Electron, som till exempel Visual Studio Code och texteditorn Atom från Github.
Electron använder Chromium, som är Chrome fast i öppen källkodsversion, samt Node.js, vilket gör att du bygger applikationerna som en helt vanlig webbapp med HTML, CSS och Javascript. Electron är i sig helt öppen kod och underhålls av Github och klarar att bygga till alla de tre stora plattformarna. Med Electron får du fyra funktioner på köpet, så som automatiska uppdateringar av din applikation, menyer och notifieringar som ser ut som de ska på sin respektive målplattform, och på Windows installerar användaren applikationen precis som vilken annan Windows-app som helst med ett installationsprogram.
För att få en känsla för vad du kan göra med Electron kan du hämta hem en demonstrationsapplikation som visar de viktigaste funktionerna hos det API som Electron utgör. Den finns som en exekverbar fil för Windows, och för övriga miljöer kan du hämta koden själv och bygga. Det finns även ett skelett till en applikation som är det minsta möjliga som krävs. I övrigt demonstrerar appen vanligen förekommande saker i en app som fönsterhantering, användning av systemdialoger, kommunikation mellan två eller fler processer och utskrift till PDF, för att nämna några.
Utveckla mobila appar med Ionic
Om du är ute efter att bygga mobila appar så är ramverket Ionic ett sätt. Det kräver Node.js och Cordova och därefter verktygen för Ionic. Det finns detaljerade beskrivningar för både Android och IOS, och där ingår även hur du sätter upp en emulator så att Cordova kan köras på det sättet.
Cordova-applikationer är webbappar som exekveras i vad som kallas för en webview på målplattformen. Du kan läsa mer om hur det här fungerar på https://cordova.apache.org.
Man måste inte skriva kod med Ionic framework, utan det innehåller även något som kallas Creator och som återfinns på http://ionic. io/products/creator. Det går att lägga till egen kod till dessa prototyper om man så vill. Med hjälp av denna kan du dra och släppa komponenter på emulatorn, testa dessa live och dela dem med kollegor och därefter exportera dem som en exekverbar APK eller IPA som kan installeras direkt på en enhet.
Ionic är gratis för ett projekt som är publikt och kostar 29 dollar per månad för en pro-version.
Sök kod från tiotalet källor
Den här webbplatsen indexerar källkod där det mesta av koden kommer från Github, Bitbucket, Google Code och Codeplex. Man säger sig indexera 20 miljarder kodrader från sju miljoner projekt och indexerar över 90-talet programspråk.
Att söka bland koden är ganska underhållande – testa sökbegrepp som exception, error eller password så förstår du vad vi menar, och läser du DMZ har du helt säkert koll på vad du ska söka på. Det finns ett API mot systemet och det returnerar som max 100 resultat. Du kan själv använda det för egna projekt på ditt företag.
Searchcode Community Edition är gratis, även om du inte kan ändra utseendet på den eller få någon support. Ifall man vill kunna anpassa den kostar det 99 dollar och med två års support kostar det 699 dollar