Om du ägnar tid åt att utveckla API eller programmeringsgränssnitt mot system kan Postman vara något som bidrar. Postman är en mjukvara som finns för Mac, Windows, Linux och som ett tillägg till Chrome. I sin enklaste form är Postman helt gratis. Den finns i tre versioner. Utöver den som är gratis har vi Pro-versionen, som kostar åtta dollar per användare och månad, samt Enterprise-versionen, som kostar 21 dollar. Den dyraste versionen har totalt tolv funktionsområden, om vi även räknar support och liknande som ett sådant. Enterprise-versionen tillför, förutom support, möjligheten att vara mer flexibel i fakturering av produkten samt funktioner för säkerhet, kryptering och hantering av större installationer.
Pro-versionen innehåller ingen telefonsupport men väl support per e-post i flera tidszoner. Det går också att övervaka ett API för upptid och prestanda samt att automatiskt generera dokumentation. Vidare innehåller den funktioner för samarbete mellan flera utvecklare samt Team library, där det går att dela relaterad information om ett API på ett och samma ställe så att flera kan ta del av informationen. De två funktioner som finns i gratisversionen är att den får innehålla obegränsat med kollektioner, miljöer och tester och dessa går också att dela med andra. Kollektioner är inget annat än en samling anrop till ett API, miljöer handlar om att spara variabler och inställningar kring en testmiljö, och slutligen har vi själva testerna.
Vi har bara skrapat på ytan av vad Postman kan göra. Det går att programmera med den och därmed skapa flöden som hänger samman. Du kan sätta upp fejkade servrar, det vill säga ”mocka”- tjänster som krävs för att testa det API du egentligen vill testa. Det finns integrationer med en hel rad av tredjepartssystem, totalt ett dussin till antalet – däribland Slack, Hipchat och Github, för att nämna några. Börja med att testa gratisversionen och du kommer att märka att även den gör dina API-anrop bättre.
Av Patrik Brinkhäll
Den tryckta upplagan av Datormagazin har en fast avdelning kallad ”Resurser på webben”, där vi tipsar om intressanta lösningar på webben. Detta var en liten smak av föregående nummer 8 (nummer 9 finns i butik).