Datormagazins Patrik Wahlqvist besöker Microsoft Build 2017 i Seattle, USA. Här är hans senaste rapport.
Patrik Wahlqvist
– Året då Microsoft gör det möjligt för alla personer och alla organisationer på planeten att åstadkomma mer
När Microsofts CEO, Satya Nadella, gjorde uttalandet ovan höjdes förväntningarna inför årets upplaga av Microsoft Build rejält. Det här skulle bli en konferens med det lilla extra.
Datormagazin är givetvis på plats och kan konstatera att resultatet blev lite både och. Vi gillar till exempel att företagets nya utvecklarplattform kommer att fungera även på Mac, men blev besvikna över att det fortfarande inte finns något officiell lanseringsplan för en svensk version av röstassistenten Cortana.
En ofattbar bredd
Microsoft har under senare år jobbat efter ”Mobile first – Cloud first”-koncept. Tack vare allt smartare slutprodukter är vi på väg att växla över till en värld som snarare kan beskrivas som ”Intelligent Cloud – Intelligent Edge”, säger Satya Nadella. Strukturen kommer att täcka över fler enheter än vi kunnat tänka oss för bara något år sedan, och kommer dessutom att omfatta mer artificiell intelligens och till stora delar vara utan traditionella servrar. Detta ger unika möjligheter för utvecklare.
Microsoft har en enorm bredd och uppger att vi hittar Windows 10 i 500 miljoner aktiva enheter, att företaget har över 100 miljoner aktiva Office 365-användare, 140 miljoner Cortana-användare och fler än 12 miljoner organisationer i Azure active directory.
Med denna bredd menar Microsoft att vi behöver en ny värld, där allt mer data hanteras på vad de kallar Edge-nivå. Dels för att allt ska gå så fort som möjligt men även för att merparten av enheterna till och från kommer att befinna sig i lägen då de inte har kontakt med molnet. Ta bara självkörande bilar eller båtar som ska navigera och skötas via molnet, här räcker det med att dessa tappar synkroniseringen i någon sekund vid fel tillfälle för att katastrofen ska vara ett faktum. Framtiden måste därför bli delvis serverlös, där allt mer intelligens flyttas till slutprodukterna.
Svenskt referensexempel
Som exempel på ovanstående så lyftes svenska Sandvik Coromant fram. Bolaget använder ett stort antal maskiner för olika former av arbeten. Tack vare en tidigare molnintegration med Azure så har företaget kunnat övervaka alla maskiner i realtid och genom prediktiv analys hitta riskområden och brister, vilka kunna rättas till innan delar gått sönder och orsakat oplanerade driftstopp eller olyckor.
Nyligen har Sandvik börjat använda Azure IoT Edge som ger molnlösningarnas funktionalitet direkt på enheterna och som kan köras på så enkel hårdvara som en Raspberry PI. Fördelen med lösningen är dels att maskinerna får redundans och samma skydd även när de inte har kontakt med molnet och dels att enheternas svarstid för instruktioner minskat från dryga två sekunder till cirka 100 millisekunder.
Arbetsplatsrelaterad säkerhet
Nästa stora område som Microsoft satsar hårt på är artificiell intelligens (AI), och med nya AI for Workplace Security har Microsoft en mycket intressant lösning som ska kunna förutse riskerna för arbetsplatsolyckor. Workplace Security är en lösning som kombinerar övervakningskameror som redan finns på plats med smart AI, program och appar för att i realtid bedöma eventuella risker.
Grunden i programmet ligger i en databas med mängder av objekt vilka används för att identifiera olika risker. Detta kan gälla löpande övervakning, som upptäcka att en tunna med en farliga kemikalier vält och behöver åtgärdas, men det kan även användas för att söka efter objekt.
Låt oss säga att du på ett bygge behöver en bil-maskin men inte har tid att leta, så kan du be systemet lokalisera den åt dig. På samma sätt kan sjukhus använda lösningen för att logga och hitta patienter. Om en nyligen hjärtopererad patient som fått instruktioner om att inte röra sig så mycket har vandrat iväg för långt, kan systemet varna berörd personal, guida personalen till patienten och få information om var närmaste rullstol finns på vägen. Allt med full automatik.
Enklare möten tack vare artificiell intelligens i MS Teams
Artificiell intelligens kommer även att spela en allt större roll på arbetsplatsen när det handlar om möten. Tack vare en integration mellan Office 365, Cortana och MS Teams kan allt från kallelser och delning av material inför mötet, presentationer under mötet och uppdateringar i efterhand sammanställas och delas ut automatiskt. Oavsett vilken källa de härstammar från.
För att skynda på utvecklingen av appar och funktioner över flera plattformar så lanseras ett flertal nyheter för framför allt utvecklare. Den första, Azure Cloud Shell gör att vi kan köra allt överallt utan att behöva installera appar eller traditionella program. Lösningen kommer även att finnas som Azure Mobile app för Iphone och Android, vilken kommer att integrera Cloud Shell.
Vidare så lanserades även Visual Studio för Mac, som erbjuder i stort sett samma möjligheter som PC-varianten. Till detta lanseras även ett nytt migrationsverktyg för Azure-databaser samt två nya Azure-tjänster i form av PostgreSQL as a Service och MySQL as a Service, för högre flexibilitet för upp- och nedskalning samt högsta möjliga tillgänglighet och säkerhet. Dessutom presenterades Azure Cosmos DB, vilket enligt Microsoft är världens första globalt distribuerade databastjänst som erbjuder omedelbar svarstid och högsta möjliga skalbarhet.
Direktöversättning med Conversational AI
När Microsoft lanserade AI-lösningarna för första gången, för två år sedan, fanns fyra API:er för utvecklarna att dra nytta av. Till förra årets Build var antalet uppe i 22 och till årets event så finns hela 29 olika API:er. De sträcker sig över områden som syn, språk, tal, sökning och olika former av kunskapsrelaterade lösningar vilka tillsammans skapar en snudd på komplett kognitiv tjänst där framför allt språkigenkänningen för första gången passerat snittet för en mänskligt baserad förståelse. Det sistnämnda gäller givetvis endast de språk som stöds i tjänsten.
En av de mest användbara funktionerna heter Presentation translator for Powerpoint.
Via kommande uppdateringar av Windows 10 och Office 365 kommer vi att få se ytterligare exempel på denna utveckling. En av de mest användbara funktionerna heter Presentation translator for Powerpoint. Lösningen översätter presentationer i realtid. Detta sker dessutom i en dubbelriktad kommunikation i både skrift och tal. En föredragshållare kan alltså skriva sin presentation på sitt språk och mottagarna kan se dem på sitt eget. För stunden så gäller detta 60 olika språk i skrift medan talomvandlingen bygger på samma språkinlärning som Skype, vilket gör att antalet är betydligt färre.
En av mina personliga favoriter under Build var betaversionen av Custom Vision. Detta är en avancerad tjänst för att tagga bilder automatiskt, och träna en ”bildanalysator” så att den kan hjälpa oss att hitta vad som finns i våra bildbanker oavsett hur stora dessa är. Vi hittar liknande lösningar från exempelvis Google, Apple och Amazon, men vi blev verkligen imponerade över Microsofts alternativ och enkelheten att träna motorn, som lyckades identifiera såväl ansikten som olika miljöer och typer av växter baserat på ett fåtal bilder.
Story Remix
Vi avslutar med ytterligare ett par personliga favoriter som garanterat kommer att stimulera den kreativa sidan hos mer eller mindre alla. Den första och visuellt mest imponerande är Story Remix. Det är ett program för att skapa egna filmkreationer på ett extremt lätt men ändå kraftfullt sätt, genom att integrera funktioner från bilder, filmer och nya eller befintliga 3D-objekt (vilka kommer från den nya versionen av 3D Build).
Inte heller denna lösning är helt ny, men funktionaliteten är överlägsen för en integrerad tjänst. Jag kan till exempel låta programmet söka igenom mina fotografier och filmer och välja ut alla där jag medverkar på ett eller annat sätt. Och egenkär som jag är så kan jag även bjuda in mina vänner, som kanske har bättre bilder och filmer med mig, att dela sina alster. Utifrån detta samlas en önskvärd mängd data in och trimmas ihop till en grundläggande film som vi kan arbeta vidare med.
Som pricken över I så kan vi alltså lägga in 3D-objekt i vår film och låta dem bli en del av händelseförloppet.
Nu börjar det roliga. Vi kan nu exempelvis pausa en film, skriva en text och koppla denna text till en person och låta texten, som placerats statiskt på en bildruta, automatiskt följa objektet/personen genom filmen oavsett hur han eller hon rör sig. Under hela förloppet så jobbar Story remix i bakgrunden och optimerar innehållet, trimmar video och väljer ut de bästa bilderna. I ett storyboardläge kan vi enkelt lägga till och ta bort objekt manuellt. Detta gäller även musiken som vi sätter att matcha filmen.
Som pricken över I så kan vi alltså lägga in 3D-objekt i vår film och låta dem bli en del av händelseförloppet. Vi kan exempelvis ta med en Dinosaurie som följer oss eller lägga till effekter som att låta en boll börja brinna när vi sparkar iväg den. Objekten kan knytas till antingen marken, vilket gör dem statiska i förhållande till allt annat, eller till rörliga föremål vilket gör att dessa följs.
Nytt designsystem
Mitt i allt detta så finns även det nylanserade designsystemet som kombinerar Windows med Microsoft Graph. Detta gör att vi kan interagera med våra enheter på ett helt nytt och mer naturligt sätt, oavsett om vi använder fingrar, penna, tangentbord eller mus. Nyheten kallas Fluid design och kommer att ge Windows ett helt nytt utseende framöver.
Lösningen kommer även att ligga till grund för nästa nyhet, One Drive on Demand. Molnlagringstjänsten kommer att ersätta nuvarande One Drive och se till att vi får tillgång till allt vårt material från OneDrive på alla våra enheter. Vi känner igen lösningen från såväl Icloud som Dropbox senaste beta.
Filerna i One Drive on Demand kommer inte att sparas på den lokala disken, utan hamna i molnet. En avancerad lärande algoritm ska förutse vad du kommer att behöva och ladda ned dessa filer automatiskt.
Det går givetvis att ange vilka filer och mappar vi vill spara lokalt på respektive enhet. Som en del i detta kommer även vårt kära skrivbord i Windows att lagras i molnet. Det gör att alla filer vi skapar på skrivbordet även hamnar i molnet och kommer att vara tillgängliga på alla enheter som vi har länkat samman, oavsett om det är en annan dator eller en Android-/IOS-baserad enhet.
Windows Timeline är en annan intressant funktion som loggar allt vi gör löpande, och länkar samman våra enheter oavsett plattform.
Vi kan exempelvis sitta och läsa nyheterna på datorn när vi plötsligt måste vi iväg. Vi stänger snabbt locket på datorn, utan att spara något, och när vi sedan öppnar mobilen så kommer den fråga om vi vill fortsätta läsa där vi slutade. Cortana är en stor del av detta system och eftersom lösningen inte kommer till Sverige inom den närmaste tiden är vi osäkra på om det i sin tur innebär att vi tvingas vänta på Windows Timeline. Vi har frågat Microsoft utan att få något klart besked.
Slutligen så ska vi nämna Cloud Powered clipboard, en utökning av dagens lösning för att hantera skärmdumpar och Ctrl+C-kommandon. Med den kommande uppdateringen kan vi dels hantera flera urklipp samtidigt men även kopiera information på en enhet för att sekunden senare klistra in den från en helt annan.
det känns som att konkurrenternas digitala assistenter springer i cirklar runt Cortana
Tråkigt nog så uppger inte Microsoft när Cortana kommer till vår region, det beskrivs fortfarande som en prioritet, men det har det varit under ett par år nu och det känns som att konkurrenternas digitala assistenter springer i cirklar runt Cortana. I varje fall sett till språket.
Något som förhoppningsvis kan snabba på lanseringen är det nya samarbetet kring Cortana med Intel och HP som presenterades under Build. Så vi nordbor får helt enkelt fortsätta att vänta och hoppas.
Detta var bara en del av allt som presenterades under en mycket intensiv Build-konferens och som alltid är både Windows och Microsoft ett område som bevakar löpande och lär återkomma till inom en snar framtid.
Läs mer: https://build.microsoft.com/
1 kommentar
Om detta är ”nya Windows” låter det riktigt skrämmande!
Mina filer stannar i min dator! Punkt!
Jag vill överhuvudtaget inte att något från min dator far omkring utanför densamma. Jag har inte ens det ”obligatoriska” kontot hos Microsoft och jag har stängt av allt som har med kommunikation att göra utom att jag själv kan surfa och uppdateringar. Dessutom skall jag införa egna översättningar i mitt Windows där ordet ”app” byts ut mot ”program” som det alltid hetat.