Tycker du det verkar trevligt med ett molnbaserat operativsystem likt Chrome OS, men du vill inte ha en Chromebook? Då kan Flint OS vara något för dig.
Flint OS är ett molnfokuserat operativsystem byggt på Chromium OS. Att det är just Chromium som är basen är helt naturligt, då Flint OS är byggt med en grundfilosofi om att både data och mjukvara i allt större utsträckning ska finnas på nätet. Enligt tillverkaren innebär detta molnfokus att man kunnat skapa ett operativsystem som startar snabbt, är säkert och gör datorn energisnålare.
Systemet kan användas både med traditionellt mus/tangentbord och med pekskärmar. Det finns en version för Vmware om du vill testa som virtuell maskin. Spännande är också det kommande stödet för Android-appar samt att systemet kan köras både på vanliga datorer och på ARM-baserad hårdvara som till exempel Raspberry Pi. För den sistnämnda finns även ett specialutvecklat API mot hårdvaran/GPIO.
Flint OS kan med fördel användas för vanligt hemmabruk, men det ska även passa bra för skolmiljöer och andra organisationer där installationerna kan administreras via ett molnbaserat administrationsgränssnitt. Detta kan man sätta upp själv, men det finns även möjlighet att få hjälp av företaget bakom Flint OS.
PC, Pi eller Thinkerboard?
Flint OS finns tillgängligt i tre olika versioner. Dels en för Raspberry Pi 3, dels en för vanliga PC. Det finns även en version för Asus Tinkerboard, det datorkort som Asus tagit fram för att konkurrera med Raspberry Pi. Du kan också köra systemet på annan hårdvara som är ARM-baserad, då det bland annat finns stöd för RK3288 och RK3399.
Du laddar ned operativsystemet i form av en iso-fil. Det rekommenderas att man använder programmet Etcher för att skriva systemet på ett USB-minne eller ett SD kort på minst åtta gigabyte. När detta är gjort används kortet/minnet för att starta den maskin där Flint OS ska köras. För vår del testade vi med en Raspberry Pi och systemet startade utan problem. Det finns stöd för en mängd olika språk, däribland svenska.
Första gången systemet startas uppdateras det, sedan är det dags att logga in. För att logga in använder du ditt konto hos Google. Du märker ett tydligt arv även i övrigt. Skrivbordsbakgrunden är förvisso en annan, men i övrigt är det mycket likt Chrome OS/Chromium.
Efter att du loggat in visas skrivbordet, därefter installeras de appar som du har använt tidigare med Googles webbläsare eller operativsystem. Precis som i dessa är det möjligt att installera nya appar och tillägg i Flint OS. Programutbudet är därmed stort, det finns tusentals fria appar.
Detta med webbaserade program innebär att installationen i sig blir resurssnål. På vårt testsystem fanns 2,5 gigabyte lagringsutrymme, varav två gigabyte var ledigt. Denna resurssnålhet innebär att systemet lämpar sig extra väl för enkortsdatorer som Raspberry Pi och Tinkerboard, men det kan även vara ett intressant alternativ för äldre PC. Du kan välja mellan att köra systemet från ett USB-minne och att installera det på hårddisken. Det sistnämnda har dock sina begränsningar, det finns nämligen ingen möjlighet att behålla några data på hårddisken vid installationen. Du får alltså vara beredd på att radera hela hårddisken för att ge plats åt Flint OS.
Snyggt men inte stabilt
Flint OS baseras på Google Chromium och är också mycket likt detta system. På sätt och vis skulle man kunna kalla Flint OS i sin nuvarande skepnad för ett Chrome OS för andra enheter, en version som inte bara fungerar på Chromebook och liknande. Som sådant är det också intressant, då upplägget ger en del fördelar, men även nackdelar.
Till fördelarna hör det låga kravet på lagringskapacitet, då det mesta av både programfiler och data lagras i molnet. Systemet är dessutom säkert och snabbt. Då mycket av datorarbetet utförs av molnservrar är det också energisnålt.
Nackdelen är att man ofta är beroende av en bra uppkoppling, även om flera av apparna har stöd för att fungera i nedkopplat läge. En annan nackdel är också att Flint OS, i den version vi provade, inte är helt stabilt. Det hände med jämna mellanrum att appar kraschade, så också webbsidor. Stundtals upplevdes även en eftersläpning i systemet. Båda dessa problem har troligen att göra med den mindre mängd internminne som finns i Raspberry Pi. Förhoppningsvis blir det bättre i kommande versioner.
Slutsatsen blir att Flint OS är värt att testa. Detta om du gillar tanken på Chrome OS men inte har en Chromebook.
2 kommentarer
Vad är molnbaserat ?
När jag hör termen later det som att datorn och OS’et är i molnet.
Menar du egentligen att OS’et är browserbaserat som Synology’s DSM ?
Vad skall man i sa fall installera pa lokalt ?
Laddade hem FlintOS v 1.1 och installerade det på en USB sticka. Det verkar fungera som det ska. Jag upplever det inte som någon raket att starta upp, då det körs från USB minnet, men när man väl är inloggad är allt klart för att köras känns det helt ok.
Det jag inte gillar med detta är att allt jag gör övervakas av Google, men samtidigt är det också en av poängerna då allt körs i webbläsaren. Jag har inte provat en riktig Chromebook och har därför inget att jämföra med, men det verkar fungera som förväntat. En fördel som jag kan se är att man kan boota med sin USB sticka och få upp sina egna inställningar och dokument som man sparat in sitt Googlekonto utan att något sparas ned på den maskin som man sitter vid.