Fråga
Jag har en bärbar dator med Windows 10. Jag kopplar ofta upp mot trådlöst där både 2,4- och 5-gigahertzbanden finns. Varje gång jag startar ansluter den till ett av näten, men utan internet.
Jag måste då manuellt välja det andra bandet för att få internettillgång. Det trasslar åt båda håll och uppträder på samma sätt om jag ansluter till ett annat nätverk med dubbla band. Det känns alltså inte som om det är nätverken, utan datorn eller snarare nätverkskortet som spökar.
Hur kommer jag tillbaka till ett fungerande Wi-Fi?
Mats Wikström
Svar
Jag instämmer, detta handlar inte om problem med nätverken. Min gissning är att du får samma problem om du inaktiverar det ena bandet och bara ansluter till ett? Se svaret på denna fråga.
Ominstallation av drivrutinen för nätverkskortet är den första åtgärden. Gå också till egenskaperna för nätverksanslutningen och dubbelklicka på ”Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)”. Se till att ”Erhåll en IP-adress automatiskt” och ”Erhåll adress till DNS-servern automatiskt” är förprickade.
Om det ändå inte fungerar, prova att välja ”Använd följande DNS-serveradresser” och använda andra adresser än de som internetleverantören tillhandahåller, exempelvis Googles, 8.8.8.8 och 8.8.4.4.
2 kommentarer
Det kan även vara så att routern inte ger dig den mest optimala kanalen.
Som standard är den inställd på att själv försöka hitta den mest optimala kanalen men det är inte alltid så att det blir bra.
Logga in på din router och sök upp WIFI fliken. Där kommer du hitta inställning för vilken kanal som används (en finns för 2,4Ghz och en helt annan för 5 Ghz bandet)
Pröva att ändra till en förvald kanal i taget och kör en test via bredbandskollen för för respektive kanal tills du hittar en som ligger så högt som möjligt. Använd sedan den kanalen för respektive WIFI band (det kommer bli olika kanaler för 2,4 respektive 5 ghz.
Hej!
Inget av tipsen ovan har löste mitt problem. Har däremot själv hittat några Netsh-kommandon som gjorde susen.
– netsh advfirewall reset
– netsh int ip reset
– netsh int ipv6 reset
– netsh winsock reset