Fråga
Angående ”Windows 10 fall update”. Varken denna uppdatering, eller ”Creators update” från i våras har något som helst av intresse för mig, som använder en stationär dator.
Det är bara en massa ”lull-lull”, som jag är ointresserad av. (Vem sjutton använder Windows Defender, som kan ”stoppa” ransomware genom att ändra rättigheter på mappar? Yxigt…).
Jag deaktiverade ”updatetjänsten” i våras, så jag har sluppit att få en mängd oönskade data på min hårddisk. Med tidigare versioner av Windows Update har man ju kunnat se exakt vilka säkerhetsuppdateringar som installerats.
Numera så kan man ju ej se sådant, varken i Windows 7 eller 10. Frågan är nu: Vilka säkerhetsuppdateringar kan jag gå/ha gått miste om, genom att skippa dessa megauppdateringar?
Kan man få reda på sådant?
Kjell Bävergren, Västerhaninge
Svar
De två stora uppdateringarna av Windows som kommit i år, och behovet av dem, har knappast något att göra med huruvida en stationär eller bärbar dator används. Windows utvecklas och förändras, det måste vi nog acceptera. Microsoft driver en affärsverksamhet och måste följa utvecklingen, eller försöka leda den.
Vad gäller Windows Defender, som ursprungligen var ganska värdelöst, har detta program blivit ett riktigt bra skydd och kan i dag mycket väl ersätta de etablerade säkerhetsprogrammen. Vad är det som är yxigt med att inte tillåta okända program att ändra filer i skyddade mappar? Rimligen är det ett bra skydd mot gisslanprogram.
Visst lägger en uppdatering till data och konsumerar lite mer av hårddisken, men några gigantiska mängder handlar det inte om. Dock står det dig naturligtvis fritt att inte gilla uppdateringarna och att blockera dem från att installeras.
Risken är emellertid att du så småningom hamnar efter och sitter med ett system som inte längre stöds av Microsoft. Det gäller till exempel redan den ursprungliga versionen av Windows 10.
Jag känner tyvärr inte till något enkelt sätt att särskilja säkerhetsuppdateringar från de övriga. Det enda jag kan tänka mig är att manuellt gå igenom den här väldigt långa listan:
https://support.microsoft.com/en-us/help/4000825/windows-10-windows-server-2016-update-history
Det här svaret vet jag att det kommer att bli diskussioner om… Upp till debatt!
10 kommentarer
Uppdaterar alltid allt som går både i jobbet och privat. Finns inga andra alternativ.
Att deaktivera Windows Update innebär ju även att du inte får några säkerhetsuppdateringar. Inte så smart. Förutom rena säkerhetsuppdateringar så missar du även alla felkorrigeringar. I windows 10 kan du visst se vilka uppdateringar som installeras. Finns ju en historik för det. Så har det varit hela tiden.
Sen det där med ”lull-lull”. Så är det alltid med en dator. Man använder inte allt. Men det sker ju massor av uppgraderingar under huven som du inte direkt ser.
Var istället glad att du får gratis uppgraderingar av ditt operativsystem. Så var det inte tidigare då du fick betala. Från Xp-Vista-7. Numera heter det alltid Windows 10 även om det egentligen är ett nytt OS vid varje uppgradering.
Defender är alldeles utmärkt numera och har skeppats sedan Win8. Vill du inte använda det så står det ju dig fritt att använda något annat.
I sak håller jag med Kjell att det är ointressant att installera saker som man har ingen som helst nytta av. Problemet är att vad jag känner till finns det inget sätt att särskilja säkerhetsuppdateringar från uppdateringar som tillför ny funktionalitet i Windows 10. Av den anledningen är det minst dåliga alternativet att installera de uppdateringar som kommer, även om det innebär att man får ny funktionalitet som inte är efterfrågad.
Om MS kunde se till att laga den trasiga startmenyn i Windows 10 samt ge användaren möjlighet att helt stänga av och ta bort samtliga Appar, då skulle Windows 10 vara ganska hyfsad att använda.
Vill man slippa oönskade uppdateringar från MS kan man byta till Linux och med det få ett OS fritt från trasig startmeny och appar som inte hör hemma i ett skrivbords OS.
Vad menar du med att startmenyn är ”trasig”?
Nästan alla appar går faktiskt att avinstallera, om än med lite besvär. Se här: https://www.datormagazin.se/2016/avinstallera-appar/
Med trasig menar jag att den ger ingen överblick över vad som är installerat i datorn. Om jag installerar Classic Shell får jag med det en överskådlig lista som dessutom är indelad i tydliga avsnitt med program, appar, inställningar mm. Den nya startmenyn i Windows 10 arbetar mot mig och det tar längre tid att hitta igen programmen än det gör med Classic Shell. Ur det perspektivet är startmenyn för mig trasig. Den har gått från att vara fullt fungerande till något som inte längre fungerar speciellt bra.
Vad gäller apparna missar du hela poängen. Även om de flesta går att avinstallera och en del kräver en större insats, varför överhuvud ha med dem från början? Jag skulle vilja ha ett ruta att bocka för som antingen väljer bort samtliga appar i samband med en installation eller ett menyval, där jag kan ta bort dem helt och fullständigt efter en installation.
Att ha en inkonsistent GUI, där man blandar gränssnitt avsedda för dator med mus, med gränssnitt för pekplatta och/eller smartphone är enligt min högst personliga uppfattning en urdålig idé. Har använt mig av Windows Phone och gränssnittet fungerar mycket bra i en smartphone, men det innebär inte att jag vill med samma gränssnitt i ett desktop OS.
En viss hjälp finns att få på http://www.askwoody,com som är mycket informativ och mycket kritisk till MIcrosofts ofta buggiga uppdateringar.
Jodå, jag använder självklart ”Classic Shell” för att få en Windows 7-startmeny:-)
Att använda en ”meny” bestående av ”Legoklossar för 4-åringar” spridda över 40% av skärmen är inget jag tänker använda mig av:-(
Senare började man även med att ha animeringar i klossarna, samt reklam!
Till Anders R: angående -”Vad är det som är yxigt med att inte tillåta okända program att ändra filer i skyddade mappar? Rimligen är det ett bra skydd mot gisslanprogram”.
Nja…
Det yxiga är att man måste aktivera det som man tidigare sett till att deaktivera (Windows Defender), när man installerade sitt bättre Antivirussystem, etc.
Och sedan:
Och om jag inte är helt ute och cyklar, så förstår jag saken så att att man INTE fritt kan välja exakt vilka mappar man vill skydda?
Dvs. är det det vanliga tramset med ”Mina bilder”, ”Mina xxxx på C-partitionen, etc?
Jag har inga bilder på C-partitionen, och kommer aldrig att ha det. Sådant har jag på min NAS.
Det går att lägga till vilka mappar som helst på datorn. Däremot kan Windows Defender nog inte skydda nätverksenheter, det vill säga din NAS.
Angående Annders kommentar: ”-Nästan alla appar går faktiskt att avinstallera, om än med lite besvär. Se här: https://www.datormagazin.se/2016/avinstallera-appar/”:
Det där fungerade ju för ett år sedan utmärkt för den som permanent vill radera minst 90% av allt oönskat förinstallerat skräp i Windows 10.