Fråga
Hur kan Microsoft få tillstånd att bestämma vad vi svenskar ska ha för operativsystem i våra datorer? Jag jobbar med speciella saker och använder således flera olika program som är till för att diagnostisera, aktivera och mycket, mycket annat – till detta används uteslutande Windows 7 Pro, vilket gick alldeles förträffligt tills Microsoft utan förvarning bytte till Windows 10 och så var det slut med det.
Nu har en ominstallation skett och allt är OK. Nu tänkte vi köpa en ny dator, men byta operativsystem till Windows 7 – men det sket sig grundligt för från och med 2016 har man lagt in en kod i BIOS så att det inte går att byta till Windows 7. Det hjälper inte att byta hårddisk – det går inte, utan vi måste hålla oss till begagnade datorer. Jag tycker att envar som köpt Windows 7 från Microsoft ska kunna använda det också i vilken dator man vill. Översitteri!
Roger Pettersson
Svar
Jag tror knappast att Microsoft behöver något tillstånd… Windows 7 är ett gammalt operativsystem (det utkom 2009) och det grundläggande stödet från Microsoft gick ut redan 13 januari 2015. Men så kallat utökat stöd gäller till 14 januari 2020. Fram till dess utkommer säkerhetsuppdateringar och jag kan hålla med om att operativsystemet ska kunna användas till dess.
Microsoft deklarerade redan 2016 att man inte kommer att stöda Windows 7 på datorer med nyare processorer.
Och det går ju att använda, men som du noterat inte på nyare datorer. Microsoft deklarerade redan 2016 att man inte kommer att stöda Windows 7 på datorer med nyare processorer. All mjukvara blir gammal och det kostar mycket tid och energi att hålla den uppdaterad för att passa ny hårdvara.
Jämför hur det är med drivrutiner – du kan till exempel inte räkna med att kunna använda en gammal skrivare med ett nytt operativsystem, eftersom tillverkaren inte anser det vara mödan värt att producera passande drivrutiner.
Med det sagt borde det ändå gå att lösa dina problem. Jag har hittills inte träffat på någon mjukvara som fungerar på Windows 7 och inte kan köras med Windows 10. Skulle någon sådan trots det existera finns det utvägar.
Program från XP-tiden förutsätter ofta att användaren har fulla administratörsrättigheter, vilket inte är lika vanligt numera. Ett enkelt sätt att få igång ett sådant program kan vara att högerklicka på genvägen eller exe-filen och välja ”Kör som administratör”.
Windows innehåller också kompatibilitetsinställningar som kan få gamla program att fungera. Högerklicka på genvägen eller exe-filen och välj Egenskaper. Byt till fliken Kompatibilitet. Kör felsökaren eller prova dig fram med egna inställningar.
För urgamla 16-birsprogram får värdsystemet inte köra mer än 32 bit.
Om inget av detta hjälper, Installera gratisprogrammet Virtual Box (www.virtualbox.org). Kör sedan Windows 7 som en virtuell dator i Windows 10 och använd ditt gamla program där. För urgamla 16-birsprogram får värdsystemet inte köra mer än 32 bit. Du behöver alltså 32-bits Windows 7, vilket kanske är vad du redan använder.
För riktigt gamla DOS-program är gratisprogrammet Dosbox (www.dosbox.com) en utmärkt lösning. Det är främst avsett för spel, men kan utnyttjas även för andra program och låter dig köra dem i ett emulatorfönster på skrivbordet. Det kan dock vara lite knepigt att använda och du får gärna ha kvar dina kunskaper om hur det var på DOS-tiden….
8 kommentarer
bara att stänga av uefi i bios så kan du installera win7, men inte säkert att du får tag i drivers till alla delar i dator, men kan va värt ett försök om du måste ha win7 för att kunna göra ditt jobb
Använd i stället ”VMware Workstation Pro eller VMware Workstation Player” för att köra äldre versioner av Windows i din dator med Windows 10 och 64 bitars måste det vara. Player är gratis, Workststation Pro, kan du testa i 30 dagar. Jag kör även XP virtuell, bara för att min gamla scanner inte funkar i Windows 10. Kör flera Windows 7 versioner och det funkar utmärkt. Andreas på sajten https://www.alltomwindows.se/ hade en kurs om Workstation för några år sedan och på den vägen är det. Skadar inte att testa, om du är intreserad!
https://www.vmware.com/products/workstation.html
Inga problem med VMware, det är också bra grejer. Men personligen anser jag att Virtual Box är enklare att hantera och ger fler möjligheter. Dessutom är det öppen källkod.
Virutal Box har jag naturligtvis provat, men tycker ändå ar Workstation är enklare. Nu finns inte den utmärkta kursen som Andreas gjorde, kvar på”alltomxpsajten” men har man problem med äldre programvara, ska man nog testa endera, helst förstås det som är gratis. Jag valde i alla fall Workstation!
Numera är även WMWares workstation för Windows, enligt uppgift, byggd med öppen källkod. Det är nog ändå få användare som vågar gå in och editera källkoden i detta system.
Tyvärr är WMWare workstation betydligt långsammare när jag kör t.ex. Windows 95 som virtuell maskin under WIN 7 än med WMWare och W95 på en äldre 32-bitars dator med XP. Märks särskilt väl med gamla program som ursprungligen skrevs i Fortran eller DOS. Program skrivna i Visual Basic kör dock med full fart även här under W95.
Köper du även en ny bil och försöker lägga in gammal mjukvara?
Skall verkligen Volvo eller vilket annat märkes som få bestämma vilken mjukvara du skall ha din bil?
Lite samma sak, utvecklingen går framåt!
Har använt DosBox i windows 7 Pro men då och då fungerade det inte, har ett gammalt DOS-program, Page Cheque Book från 1993. Så nu har jag bytt till vDos (https://www.vdos.info/index.html). Fungerar mycket bättre än DosBox. Mycket lätt att konfigurera. Men litet DOS-kunskaper skadar inte.
Ett annat alternativ är FreeDOS (http://www.freedos.org/) som också fungerar om man har behov av att köra DOS program.