Wayland, Gnome 3.22, mer Flatpaks och ett nytt verktyg för att skapa USB-minnen. Detta och ett antal andra nyheter hittar vi i Fedora 25.
Av Patrik Hermansson
Att en Fedorautgåva blir försenad är inget ovanligt, tvärtom. Detta ska nog egentligen inte ses som någonting negativt, det betyder ju att utvecklarna är noggranna och testar allt ordentligt innan de släpper ut något till allmänheten. Men det är ändå trist att vänta, och det var därför med entusiastiska sinnen vi laddade ned färska Fedora 25. Extra spännande var det denna gång, eftersom Fedora 25 är en av de allra första distributioner som använder grafikhanteraren Wayland som standard.
Wayland ersätter X11
I Fedora 25 finns en mycket efterlängtad nyhet i form av grafikhanteraren Wayland. Denna har varit under utveckling de senaste åren och är avsedd att ersätta X11, som i dag är defactostandard. X11 är en mjukvara som har utvecklats under många år och som i praktiken fungerar bra. Det finns dock stora problem under ytan, då koden utvecklats under lång tid samtidigt som den har anpassats för de andra mjukvaror som arbetar med grafiken i ett Linuxsystem. Det finns därför överflödiga funktioner som av standardskäl måste vara kvar även om de i praktiken ersatts av annat. Samtidigt har man försökt anpassa X med en mängd tillägg och moduler, något som gjort det hela mycket komplicerat.
För några år sedan bestämde sig därför en grupp utvecklare för att ta fram ett nytt grafiksystem kallat Wayland. I projektet valde man att börja om från grunden och bygga upp ett modernt grafikhanteringssystem. Det har tagit sin tid, men nu har man alltså kommit så långt att Wayland anses tillräckligt bra för att användas som förvalt system i en distribution. Skulle problem uppstå finns X11 dock med som backup.
Ytterligare en spännande nyhet som visar att Fedora gillar att vara i utvecklingens framkant är att utvecklarna inkluderat den senaste Gnome-utgåvan, version 3.22. Här finns bland annat ett förbättrat gränssnitt, ett nytt verktyg för att ställa in tangentbordet och möjlighet att döpa om flera filer samtidigt.
I systemet finns ytterligare uppdateringar, bland annat i form av färska versioner av Docker och Node.js. Det finns stöd för programmeringsspråket Rust, och vad gäller Python så är Fedora 25 en guldgruva för utvecklare. I systemet finns verktyg som Pypy3 och Jython, och för att göra utförliga tester finns även hela fyra olika Pythonversioner.
Nytt är även ett verktyg kallat Fedora Media Writer. Programmet ska göra det enkelt att skapa ett USB-baserat installationsmedium. Programmet laddar ned en installationsfil och skriver den sedan till ett USB-minne som fungerar som ett live-system, som låter användaren testa systemet utan att installera något. Gillar man Fedora går det även att installera på hårddisken direkt från livemiljön.
Slutligen ska även nämnas att stödet för Flatpak förbättrats. Detta nya paketsystem har funnits med i tidigare versioner av Fedora, men nu finns äntligen fullt stöd i programhanteringsverktyget Software. Har en paketkälla för Flatpak lagts till så kan Software nu användas både för att installera, uppdatera och avinstallera paket av denna typ.
Distributionen i praktiken
Du som redan använder Fedora behöver inte ominstallera, utan kan uppgradera det via pakethanteringssystemet DNF. Vill man istället installera Fedora från grunden rekommenderas att verktyget Fedora Media Writer används. Programmet finns tillgängligt för både Windows och OS X, så man behöver inget Linuxsystem för att komma igång. Har man ett sådant finns liknande program ofta i paketarkiven, till exempel Imagewriter. Ett alternativ är också Etcher.
Vi har framför allt testat RC-versionen av Fedora. Den fungerar i stort bra, men vissa omotiverade krascher gör att vi uppskattar att utvecklarna väntar ett tag med att släppa den slutgiltiga versionen. Fedora har under senare år varit stabilt, så vi förväntar oss att version 25 i sin slutgiltiga form också kommer att vara det.
Installationen är enkel och efter den sista omstarten får du gå igenom en kort inställningsguide som i huvudsak handlar om att bekräfta land- och språkinställningar samt att, om så önskas, konfigurera nätkonton som kan integreras i systemet. När denna är klar visas så en guide som i steg visar hur vanliga uppgifter utförs. Guiderna finns översatta till en rad språk, däribland svenska.
När vi sedan börjar använda systemet känner man igen sig sedan tidigare. Det mesta är sig likt, bara lite snyggare. Det känns dessutom som om Gnome/Fedora i denna version är snäppet rappare. Här finns, i alla fall när systemet är nyinstallerat, den respons som vi ständigt eftersträvar. Det första av våra vanligt förekommande prov klaras också galant, det är inga som helst problem att komma åt filerna på nätverkets NAS. Nätverksskrivaren hittas automatiskt, och med ett klick på ”Lägg till” är den strax installerad men tyvärr inte klar att användas. Problemet som uppstår är dock välkänt, skrivaren kommer från HP och kräver att en drivrutin med sluten mjukvara installeras separat.
Fedora är i sin nya utgåva precis som tidigare en trevlig upplevelse. Den RC-utgåva vi använt besvärades förvisso av några buggar, men det ska förhoppningsvis vara löst i den skarpa version som med all sannolikhet finns tillgänglig när du läser detta.