Texten nedan är en annons av och från Teknikhögskolan och EC Utbildning
Foto: Mathias Cederholm
Yrkeshögskolornas sista ansökningsdatum närmar sig för den som vill ta nästa steg i sin karriär inom IT- eller teknikbranschen i höst.
IT-utbildningar är den tredje största utbildningskategorin inom Yrkeshögskolan och har vuxit med över 60% de senaste åren, och teknikområdet växer det med. Och det finns många olika utbildningar att välja mellan för den som är intresserad, man kan exempelvis vidareutbilda sig till utvecklare inom Java, Frontend, Fullstack-utveckling, CAD-konstruktör, piping engineer, eller inom områden som IT-säkerhet, Cloudlösningar och virtuella miljöer.
Företagen rekryterar direkt efter examen
Yrkeshögskoleutbildningar skapas och drivs i nära samarbete med branschen och beviljas starta om det finns ett större behov av kompetensen på arbetsmarknaden. Varje utbildning har en egen ledningsgrupp bestående av företag som medverkar till att göra utbildningen relevant för arbetsgivarna. Christian Tellström, lösningsarkitekt på Avensia, som har anställt studerande från EC Utbildning berättar att YH-utbildningarna är en viktig rekryteringsbas.
– Vi fullkomligen trålar utbildningarna efter personer att anställa när de är klara.
Detta var också huvudskälet till att Marcus Bjering och Martin Isaksson, båda examinerade från Teknikhögskolans utbildning systemutvecklare, valde att läsa en YH-utbildning. Båda fick anställning på Hogia, redan innan de var färdiga med utbildningen.
– Fokus låg på att man skulle få jobb efter utbildningen och att man nästan omgående fick börja med praktiska övningar och LIA (Lärande i arbete).
Statistik visar också att YH-utbildningarna ger jobb: 90 procent av alla YH-studerande får arbete inom ett år efter sin examen och ungefär hälften får anställning på sin LIA-plats.
LIA – en provanställning för båda parter
Under utbildningarna varvas teori med praktiska laborationer och de flesta YH-utbildningar innehåller dessutom praktik ute på ett företag, så kallad LIA, där de studerande tränas i skarpt läge. Detta är ett gyllene tillfälle för båda parter att hitta rätt. Företag och studerande berättar att LIA är den bästa vägen för att kombinera anställningsintervju och provanställning.
– Genom min LIA får jag chans att testa om det är något som jag vill fortsätta arbeta med efter examen. Sen har man större chans att få ett jobb och man knyter många nya kontakter, säger Louice Danielsson, studerande Frontend-utvecklare på EC Utbildning.
Även för Rodolfo Campos, tidigare studerande på Teknikhögskolans utbildning Piping Engineer, har LIA-perioden varit viktig.
– Alla kurser jag läste hade jag användning av nästan direkt. Det är det som är det fina med yrkeshögskolan – man är produktiv på sitt arbete från dag ett.
Mer information om alla YH-utbildningar och skolor finns på www.yrkeshogskolan.se, www.teknikhogskolan.se, www.ecutbildning.se