OBS! TEXTEN NEDAN ÄR EN ANNONS AV OCH FRÅN ASUS
Äkta optisk zoom och kamerainställningar för fotografer finns nu i din telefon.
En bra kamera är en av de mest efterfrågade egenskaperna hos en ny mobil, vi lät en frilansfotograf testa vår nya Asus Zenfone Zoom S.
Många av de bästa mobilerna idag har såklart bra kameror. De kan ta välexponerade bilder i dagsljus, de kan filma i 4k och många har såväl automatiska lägen som full manuell kontroll. Prestandamodellerna är ofta svåra att skilja åt; alla ger bra bilder och videor.
Ändå finns det utrymme för förbättring, både vad gäller funktioner och ren prestanda. Med Zenfone Zoom S har vi hittat tekniska lösningar som gör att vi kan kringgå de utmaningar som mobilkameror har – och ge dig den bästa bildkvaliteten.
Foto handlar om att fånga ögonblick. En mobil finns alltid med dig, men den måste också vara rapp. Zenfone Zoom S är igång och fotar snabbare än de flesta. Frilansfotografen Oscar Björnlod som fick möjlighet att testa Zenfone Zoom S jämför med traditionella kameror:
– Ta en systemkamera som exempel. Den startar du, sedan kan du fota samma sekund. Så var det med Zenfone Zoom S också. Många enklare telefoner kräver 1-2 sekunder på sig för att starta och då kan det vara försent, säger Oscar.
Mörkerfoto alltid svårare
Ett område där mobiler ofta brister är mörkerfoto. En mobilkamera har en mycket liten sensor och även de bästa har ofta problem med färgåtergivning och skärpa när solen gått ner. Det är inte alltid det syns på mobilskärmen, men dra upp dina bilder på en dator, eller skriv ut dem i större format, så blir bristerna tydliga.
Asus har en tacklat detta med en extra ljuskänslig och stor sensor, kombinerad med vass optik. Objektivet är mycket ljuskänsligt, med f/1,7 i bländartal. Det är i klass med de bästa systemkamera-objektiven, och klassledande för en Androidmobil. Oscar utvecklar sina tankar kring utvecklingen av smartphones:
– Nördmässigt så är det häftigt att se vad man lyckats trycka in i nästa generations kameramobil, så som optisk zoom och möjligheten till RAW-filer gör att fler kan ta bilder som sen går att efterredigera. Bara det att man nu idag kan ändra värde för bländare och slutartid i en mobil är helt enormt, och ökar möjligheterna för fler att utvecklas till duktiga fotografer. Samt en ökad förståelse om hur en bild blir till och inte bara “point and klick” som det varit i många år.
Fokusen tar hjälp av både vanlig kontrastfokus och en laser, för att vara dels snabb och dels exakt. Sensorn levereras av Sony och är på 5,76 x 4,29 millimeter. Det är inte lika stor som i en proffsigare kompaktkamera. Men ny teknik har gjort det möjligt att få prestanda som tidigare inte varit möjlig med en liten sensor.
Allt detta gör att de typiska problemen med mörkerfoto blir mindre. Vår testfotograf är tydlig i sitt omdöme:
– Mörker och motljus är där alla smartphones får kämpa. Men jag tycker att med Asus HDR-funktion så blir det bra bilder. De ser inte för tillgjorda ut och passar perfekt till sociala medier, som 90 procent av konsumenterna använder sin kamera till.
Här nedan är tre foto tagna av Oscar i vanligt dagsljus med Asus Zenfone Zoom S och Apple iPhone 7 Plus, alla bilder är med automatiska inställningar och HDR aktiverat.
[metaslider id=18424]
Porträttläge med dubbla kameror
En annan utmaning med mobilkameror är att bländaren traditionellt inte går att justera. Det finns inte plats för att flytta linserna på det sätt som krävs. Därför går det inte att ställa in skärpedjupet som på en systemkamera.
För att ändå erbjuda det typiska porträttläget, med ansiktet i fokus och bakgrunden suddig, jobbar vissa tillverkare med en kvasi-variant med två kameror. Asus Zenfone Zoom S är en av dem. Den har dubbla kameror som samarbetar; den ena tar bilden, den andra samlar djupinformation. I mjukvaran kan du sedan sudda bakgrunden så mycket som du vill.
Äkta optisk zoom
Oftast är ”zoomen” i en mobil digital, det vill säga du beskär bilden och gör den sämre. Några få har börjat bygga in riktig optisk zoom, där linserna rör sig. Asus Zenfone Zoom S är en av få modeller med optisk zoom, på 2,3x. Det ger ett kliv framåt de gånger du inte kan eller vill gå närmare motivet.
Ofta innebär zoomkapacitet att kameran sticker ut på baksidan. Men Asus har, liksom Apple, lyckats bygga in zoomkapaciteten i ett tunt metallchassi utan några utstickande delar. Den är fortfarande lätt att stoppa i fickan.
Flera dagars användning
Om en zoomkamera är svår att rymma i ett någotsånär tunt chassi, är ett stort batteri ännu svårare. Batteritiden är ett evigt problem med kraftfulla mobiler med stora skärmar.
Hur länge en mobil räcker är inte alltid möjligt att utläsa av antalet milliampere-timmar. Men Asus har i alla fall drämt till med den största kapacitet som finns idag. 5 000 milliampere-timmar är betydligt mer än andra flaggskeppsmodeller. Det innebär mellan två och fyra arbetsdagar – och en massa tagna bilder – på en enda laddning.
En intressant funktion är ett powerbank-läge som innebär att mobilen kan ladda andra prylar. Det har vi tidigare sett i lite dyrare bluetooth-högtalare men sällan i din telefon som snarare brukar vara i behov av ett extrabatteri.
Asus Zenfone Zoom S finns att hitta hos svenska återförsäljare redan idag och vi välkomnar dig att komma och testa kameratelefonen själva hos våra svenska återförsäljare.
Oscar Björnlod, frilansfotograf, svarar på frågor om kameratelefoner.
Vad tycker du är viktigt med en smartphonekamera, både sett ur en konsuments och en fotografs ögon?
– Som fotograf är det sensor och bländare, uteslutande. Resterande går att justera lätt med mjukvara i telefonen. Om man har en bra grundbild blir allt annat lättare.
– Konsumentdelen är att det ska va lätt, och det tycker jag den är, när man börjar leta sig runt hittar man lätt utan att behöva klia sig i huvudet en längre stund.
Vad är det som skiljer mest på kameratelefoner idag, mjukvara eller hårdvara? Hur kan man innovera som smartphonetillverkare inom kamera?
– Det som kommit på sista tiden är den optiska zoomen, det är en extrem fördel om du vill på något sett redigera bilden i efterhand eller visa på en större utskrift/skärm. Då det är en äkta zoom och inte en digital zoom där andra telefoner förstorar pixlarna och därmed försämrar bildkvalitén.
– Så det som skiljer mest på kameratelefoner idag skulle jag säga är hårdvaran. Mjukvara finns det en uppsjö av appar att ladda ner för att redigera sina bilder.
Vilka bilder är svårast att få till med en smartphonekamera?
– Mörker, och motljus. Det är väl där alla smartphones kämpat tidigare. Sen är det på grund av bristen på plats i kameran så sensorn blir väldig liten.
– Men jag tycker att med HDR-funktionen som bland annat Zenfone Zoom S erbjuder hanterar detta riktigt bra. Bilderna ser inte för tillgjorda ut och lyfter detaljer i mörker, så de passar perfekt till sociala medier, som säkert 90% av konsumenter använder sin kamera till idag.
Optisk och digital zoom i en smartphonekamera, är det nödvändigt och hur väl fungerar det med fasta objektiv som på Zenfone Zoom S och iPhone 7 Plus?
– Det är inte nödvändigt, men det ger en klar fördel till telefonerna som har det, då man kan få en närmare bild utan förlust i bildkvalité.
Hur ser du som fotograf på Asus Zenfone Zoom S som kameratelefon?
– Den överraskade mig, riktigt snabb, både med inställningar som man gör och att starta den. Det är en viktig del av användandet.
– Oftast är det snabbheten som får mig att inte vilja använda en kamera, ta en systemkamera som exempel. Den startar du sen kan du fota samma sekund, det var ungefär så med denna med. Många simplare telefoner kräver 1-2 sekunder på sig att starta kameran och då kan det vara försent att fånga det man skulle fota.